Otkrivena formula kojom će vaša ljubav trajati zauvijek Reviewed by admin on . . Formula ljubavne sreće leži u omjeru 5:1. Barem tako tvrdi dr. John Gottman, svjetski slavan stručnjak za brak i profesor psihologije na Univerzitetu u Washin . Formula ljubavne sreće leži u omjeru 5:1. Barem tako tvrdi dr. John Gottman, svjetski slavan stručnjak za brak i profesor psihologije na Univerzitetu u Washin Rating: 0

Otkrivena formula kojom će vaša ljubav trajati zauvijek

prva-ljubav.

Formula ljubavne sreće leži u omjeru 5:1. Barem tako tvrdi dr. John Gottman, svjetski slavan stručnjak za brak i profesor psihologije na Univerzitetu u Washingtonu.

Naime, proučavajući četiri desetljeća ljubavne veze Gottman je došao do zaključka da tajna sretnog braka leži u tome da na svaku negativnu interakciju s partnerom imate pet pozitivnih interakcija.

Dr. Gottman koji je napisao brojne knjige na temu braka, svoj otkriće naziva “teorijom ravnoteže”u vezi.

– Sve dok je u vezi pet puta više pozitivnih interakcija između partnera u omjeru s negativnim interakcijama, vezi ima velike šanse da bude stabilna,  kaže Gottman. Pozitivne interakcije mogu biti sitnice poput osmijeha i zajedničkog smijeha, postavljanja pitanja i izjavljivanja ljubavi, dok se pod negativnim interakcijama podrazumijevaju stvari poput svađa i kritiziranja.

– Napravite li nešto negativno čime ste povrijedili partnerove osjećaje morate mu se odužiti s pet pozitivnih stvari. Zaključak je da iako je za stabilnost veze potrebna mala količina negativnosti, pozitivnost je ono što održava ljubav, objašnjava Gottman te savjetuje parove da broj pozitivnih interakcija, između ostalog, povećaju s prakticiranjem zahvalnosti.

– Partneri bi si svakodnevno trebali iskazivati zahvalnost i poštovanje, na koje tokom vremena ponekad zaboravimo, zaključuje dr. John Gottman.

Izvor

Svidio ti se članak?
Podijeli ga s prijateljima!

Leave a Comment

%d bloggers like this: