OPASNO!! U Kinder čokoladama i još 20 proizvoda, nađena opasna kancerogena kemikalija! Reviewed by admin on . - Kemikalije koje izazivaju rak i mutacije na genima nađene su u popularnim čokoladama Kinder, a proizvođač Ferrero unatoč upozorenju odbija ih povući iz prodaj - Kemikalije koje izazivaju rak i mutacije na genima nađene su u popularnim čokoladama Kinder, a proizvođač Ferrero unatoč upozorenju odbija ih povući iz prodaj Rating: 0

OPASNO!! U Kinder čokoladama i još 20 proizvoda, nađena opasna kancerogena kemikalija!

dijete


Kemikalije koje izazivaju rak i mutacije na genima nađene su u popularnim čokoladama Kinder, a proizvođač Ferrero unatoč upozorenju odbija ih povući iz prodaje, piše Independent.

Njemačka neovisna agencija za kontrolu hrane, Foodwatch, u sklopu istraživanja dvadesetak proizvoda u neovisnom laboratoriju utvrdila je da velikom broju njih postoje MOAH (kratica za zasićena mineralna ulja koja nastaju kao nusproizvodi pri rafiniranju), za koja je EFSA (Eurospka agencija za sigurnost hrane) utvrdila da su kancerogena i da izazivaju promjene na genima. Osim u popularnim čokoladama, sporni spojevi nađeni su u Lindtovim čokoladnim bombonima Fioretto Nougat Minis te u čokoladi s rižom njemačkog proizvođača Schokohappen, kao i u nekim vrstama čipsa.

Foodwatch na svojim stranicama navodi da su upozorili Ferrero, Lindt i Schokohappen, u čijim su proizvodima nađene najviše razine MOAHa da povuče proizvode no da su to odbili.

– To je strašan nemar. Umjesto da povuku sporne proizvode, tvede da je sve legalno – kazao je John Heeg iz Foodwatcha za njemačko izdanje The Locala i upozorio građane da ne kupuju ove proizvode.

Na ove je navode,  iznesene u ponedjeljak, reagirala njemačka udruga BDSI poručivši da su kemikalije zapravo u omotu, a ne u čokoladicama, i da su tamo dospjeli iz tinte. Heeg je na to uzvratio da je BDSI pod utjecajem lobista iz prehrambene industrije i da MOAH nipošto ne smije dolaziti u blizinu hrane.

Slobodnadalmacija.comLeave a Comment

%d bloggers like this: