Oblikujte svoje osjećaje, oblikujte sebe Reviewed by admin on . . Oblikovanje osjećaja znači postići znanje u postupanju s osjećajima, pristup osjećajima i njihovu oblikovanju u obliku i intenzitetu, diferenciranje u izražav . Oblikovanje osjećaja znači postići znanje u postupanju s osjećajima, pristup osjećajima i njihovu oblikovanju u obliku i intenzitetu, diferenciranje u izražav Rating: 0

Oblikujte svoje osjećaje, oblikujte sebe

djevojka3.

Oblikovanje osjećaja znači postići znanje u postupanju s osjećajima, pristup osjećajima i njihovu oblikovanju u obliku i intenzitetu, diferenciranje u izražavanju osjećaja

Potrebno je ljudima umijeće balansiranja između suprotnosti. Čovjekov »ja« podsjeća na pijanca koji pada čas u lijevu čas u desnu grabu ceste držeći se na taj način otprilike sredine ceste.

Neizbježno je povremeno skrenuti na stranu previše ili premalo, jer tako se najlakše pogađa sredina i ravno. Između previše i premalo, pretjerano i nedostatno, treba naći pravu sredinu.

Taj proces nije nikada završen, ostaje kao klackalica jer bi inače sam život došao do kraja.

Ekstrema se ne treba plašiti, dapače povremeno ih i potražiti kako bi se suprotstavili polaritetu života. Užitka se treba povremeno odreći da bi isprobali vladanje sobom, ali ne stalno izbjegavati zbog opasnosti otupljenja.

Svatko mora naći svoju mjeru. Optimum se nalazi povremeno u minimumu ili maksimumu. Ekstremofil ili ekstremofob su opcije životnog umijeća. Sve što je previše ili premalo prije ili kasnije dolazi do zasićenja ili pomanjkanja, pa se okreće u svoju suprotnost.

Postoji neželjena i željena samoća. Sloboda izabrane samoće je željeno povlačenje u sebe i ponovno pronalaženje sebe u sebi. Samoća kao životno umijeće uključuje oprez da nas željena ne odvede u neželjenu bijedu samoće. Povremeno je poželjno povlačenje u nišu privatne sfere gdje se mogu crpsti snage koje omogućuju povratak u društvene prostore. Moći se povući u samoću a ne morati tu ostati prava je opcija životnog umijeća. Treba raditi na niši svoje samoće, obogatiti je i »namjestiti«. U privatnoj sferi razvija se duševna briga o sebi.

Osjećaji kao osviještene emocije u važan su dio životnog umijeća. Na njih možemo utjecati, oblikovati ih, izbalansirati i tako obogatiti svakidašnji život. To je posebno važno u održavanju kvalitete svačijih egzistencijalno važnih dugih odnosa, bilo u braku i obitelji, na poslu i u susjedstvu, kao i u širem društvu.

Prema već citiranom filozofu Schmidu, zadaća životnog umijeća ponovo je steći osjećaje i osjećajnost i preko oslobađanja osjećaja dati oblik novo dobivenoj slobodi. Praktičnom životu to daje osjećaje i duševni smisao, a romantičnom osjećaju životnost. Jedno je emocija, unutarnji pokret, koja može ostati nesvjesna i nepoznata, a drugo emocija koja postaje svjesna i prepoznata i bude zapažana kao osjećaj. Emocije pomažu čovjekovu »ja« da ostane na životu, i to kako negativne, tako i pozitivne. Sve prisutnija svijest osjećaja koristi njihovu oblikovanju. Umijeće postupanja s emocijama nije negiranje njihova značenja, a niti slijepo suprotstavljanje njima.

-Dr. Pavao Brajša

Svidio ti se članak?
Podijeli ga s prijateljima!

Leave a Comment

%d bloggers like this: