Mudrost u 7 hermetičkih principa: Peti objašnjava zašto postoje periodi stagnacije i nazadovanja Reviewed by admin on . . Hermes Trismegistos, smatran kao Otac modernog okultizma, sintetizirao je Mudrost u 7 Hermetičkih Principa, koji su ključevi okultizma i svih pojava. Evo slje . Hermes Trismegistos, smatran kao Otac modernog okultizma, sintetizirao je Mudrost u 7 Hermetičkih Principa, koji su ključevi okultizma i svih pojava. Evo slje Rating: 0

Mudrost u 7 hermetičkih principa: Peti objašnjava zašto postoje periodi stagnacije i nazadovanja

mudrst.

Hermes Trismegistos, smatran kao Otac modernog okultizma, sintetizirao je Mudrost u 7 Hermetičkih Principa, koji su ključevi okultizma i svih pojava. Evo sljedećih principa: Pamet, Korespondencija, Vibracija, Polaritet, Ritam, Uzrok i Posljedica, Generacija (Rađanje).

PAMET: „Sve je Pamet, Univerzum je Mentalan.” Sve je Pamet, Univerzum je kristalizirana Pamet. Pamet guvernira ljudske funkcionalizme, težeći prema horizontima višeg karaktera ili nižeg karaktera, sve ovisi od toga kako se koristi i u čiju službu se postavlja Pamet. Gnosticizam nam govori o trima vrstama Pameti: Senzualna Pamet, Intermedijarna Pamet i Unutarnja Pamet; ova zadnja biva Viši model razmišljanja i jedina je koja se spaja na direktan način s Bićem, s Istinom.

KORESPONDENCIJA: „Ono što je gore jest kao ono što je dolje i ono što je dolje jest kao ono što je gore.” Onako kako je u velikoj beskonačnosti, jest i u maloj beskonačnosti, odnosno u Makrokosmosu i Mikrokosmosu, u Univerzumu i u čovjeku, kako bi se ispunio Princip Jedinice. Solomonov Pečat sa svoja dva trougla, jedan s vrhom na gore i drugi s vrhom na dolje, prožimajućih, nepobitna je potvrda ovog principa: Makrokosmos u Mikrokosmosu i obrnuto. Također bi mogli kazati, s psihološke točke gledišta: „Kao što je u unutrarnjem jest i u izvanjskom”, i zbog toga se Veliki Mudraci prepoznaju po svojim djelima.

VIBRACIJA: „Ništa nije nepokretno, sve vibrira.” Sve se kreće, sve neprestano vibrira. Ništa u Univerzumu nije nepomično. Podsjetimo se da i u tvrdoj i prividno nepomičnoj stijeni postoje atomi s njihovim protonima i elektronima koji kruže oko njihovog jezgra, koje također vibrira. Čak i „Logos odjekuje”, „Na početku bijaše Riječ”…

POLARITET: „Sve je duplo, sve ima svoje suprotno, ekstremiteti se dodiruju.” Sve ima dva pola. Suprotnosti su po prirodi identične, ali različite su po polarizaciji i stupnju. Ekstremiteti se dodiruju; paradoksi se rekonciliraju. Tamo gdje Svjetlost jače sjaji, Tmine su dublje. Postoji dan i noć, muškarac i žena, pozitivno i negtaivno, bijelo i crno, gore i dolje, itd. Ali onostrano onome što nazivamo Dobrim i Zlim nalazi se neizreciva sreća Apstraktnog Apsolutnog Prostora.

RITAM: „Sve postoji u fluksu i refluksu, jedna akcija i jedna reakcija, jedno napredovanje i jedno nazadovanje.” Sve teče i zatim teče nazad; sve podliježe periodima napredovanja i nazadovanja. Prolaze satovi, dani i godine i njihove tuge. Sve je povinovano Zakonu Klatna: neko vrijeme na desno i istom mjerom na lijevo. Ritam je kompenzacija ovog principa.

UZROK I POSLJEDICA: „Ništa se ne događa slučajno, sve se događa u skladu sa Zakonom.” U životu svaki Uzrok ima svoju Posljedicu i svaka se Posljedica pretvara u Uzrok. Univerzum nikada ne bi zgazio ni najmanjeg mrava bez razloga. Božansko Pravosuđe ne djeluje iz bijesa ili ljutnje, već po ovom najvišem Zakonu Uzroka i Posljedice.

GENERACIJA: „Generacija (rađanje) se manifestira u svemu, sve ima ženskog i muškog agenta.” Svud postoji Generacija, sve ima dva principa (muški i ženski); Generacija se manifestira u svim sferama Savjesti; kao što smo imali jednog fizičkog oca i jednu fizičku majku, također imamo Oca i Majku koji su dali da se rodi naša Savjest, naša Duša; da bi razvili naš ukupan Unutarnji Univerzum, imamo potrebe da ponovo spojimo Suprotnosti: Muškarca i Ženu, Kralja i Kraljicu, Sunce i Mjesec, Vatru i Vodu, Zlato i Srebro, Pozitivan pol i Negativan pol.

Izvor

Svidio ti se članak?
Podijeli ga s prijateljima!

Leave a Comment

%d bloggers like this: