KORACI KA PONORU: Ovo su najgore navike koje uništavaju vaše mentalno zdravlje! Reviewed by admin on . . Depresija se najčešće javlja kao posljedica nekih faktora koji su izvan naše kontrole - smrt drage osobe, gubitak posla ili financijski problemi. Ali i mali k . Depresija se najčešće javlja kao posljedica nekih faktora koji su izvan naše kontrole - smrt drage osobe, gubitak posla ili financijski problemi. Ali i mali k Rating: 0

KORACI KA PONORU: Ovo su najgore navike koje uništavaju vaše mentalno zdravlje!

depresija.

Depresija se najčešće javlja kao posljedica nekih faktora koji su izvan naše kontrole – smrt drage osobe, gubitak posla ili financijski problemi. Ali i mali koraci i izbori koje pravimo svakodnevno, mogu da utjecati na naše mentalno zdravlje i više nego što mislimo.

Srećom, loše navike se daju ispraviti, a u nastavku saznajte neke od najgorih kojih se definitivno morate osloboditi ako želite živjeti život punim plućima.

1. Vučete se dok hodate

Kada je osoba depresivna, to se obično reflektira na njen način hoda, međutim istraživanje objavljeno u naučnom časopisu Bihevioralne terapije i eksperimentalne psihijatrije pokazalo je da je obrnut slijed događaja također točan. Od osoba koje su sudjelovale u studiji traženo je da hodaju pognute glave, spuštenih ramena i povijenih leđa, što je kod njih uzrokovalo nalet loših emocija, sjećanja i negativnih misli.

2. Fotografirate što god da vidite

Nasumično fotografiranje svega što vidite, može loše utjecati na vaša sjećanja danog trenutka, pokazuje studija objavljena u časopisu naučne psihologije. Tijekom istraživanja, sudionici su posjetili muzej, od kojih je dio njih fotoaparatom bilježio svaki moment, dok su drugi uživali u šetnji. Rezultat je pokazao da su oni koji su samo razgledali imali manje poteškoća kasnije, tijekom prisjećanja same posjete muzeju.

3. Dopuštate da vas toksične osobe “iscijede kao krpu”

Mentalno zlostavljanje nije nimalo rijetka pojava na poslu. Kada ste na poslu žrtva siledžije koji cijedi svu pozitivnu energiju iz vas, to će definitivno utjecati na vaše raspoloženje, te će vam iz dana u dan biti sve teže da ustanete i krenete u kancelariju. Budite sami sebi na prvom mjestu, nitko nije vrijedan vašeg nerviranja. Osluškujte svoje tijelo, a ne toksične osobe oko sebe!

4. Ne bavite se nikakvom fizičkom aktivnošću

Naučno je dokazano da ljudi koji su depresivni nemaju volje da se pokrenu, a kamoli da redovno treniraju. Nasuprot tome, osobe koje se bave nekom fizičkom aktivnošću imaju manji rizik od upadanja u depresiju. Pokrenite se već danas!

5. Odugovlačite 

Imate pred sobom zadatak koji morate da obavite, ali vas toliko iritira sama pomisao na isti. Odlukom da odložite taj zadatak za kasnije, samo produžavate anksiozno stanje u koje ste upali. Uhvatite se u koštac s tim, završite ga što prije, bit će vam mnogo lakše.

6.  Nalazite se u lošoj emotivnoj vezi

Mnogi su anksiozni i depresivnu upravo zbog toga što se nalaze u vezi koja ih ne usrećuje, a da zapravo toga nisu ni svjesni. Uvijek je bolje biti sam, nego s nekim tko vas puni negativnom energijom. Prekinite da se samosažaljevate i zapamtite: “Tko u životu cvika, može samo da se slika!”

7. Ne spavate dovoljno

San je potreban svima. Kada konstantno ne spavate dovoljno, to se automatski odražava na cijeli organizam, ne samo na vaše mentalno zdravlje.

8. Nemate nijedan trenutak samo za sebe

Pored posla, djece, muža, kuhanja, obaveza po kući, vi ne uspijevate naći jedan trenutak za sebe i svoju dušu. To je potpuno pogrešno. Neka je to sat vremena dnevno, ali jako je bitno da nađete način da se opustite, meditirate, radite ono što godi baš vama.

9. Zapravo, vi ne razgovarate ni s kim

U današnje vrijeme, tehnologija je toliko uznapredovala da je sada sve moguće odraditi preko preko telefona ili kompjutera. Uhvatili ste sebe kako s prijateljicama, sestrom, majkom, s ljudima koji su vam u životu najpreči, zapravo komunicirate preko društvenih mreža. Nijedan telefonski ili Skajp razgovor ne može zamijeniti topao razgovor oči u oči uz toplu domaću kavu i slatki kolač.

10. Radite više stvari odjednom-

Razgovarate na telefon, pripremate doručak, pazite da vam kava ne pokipi, i uz sve to držite dijete u naručju. Svaka čast, to možda jest za pohvalu, ali rijetko tko može izdržati takav tempo svaki dan. Morate napraviti plan i redoslijed i da ga se držite. Ustanite 15 minuta ranije nego inače i popijte tu jutarnju kavu na miru, pa onda krenite s obavezama.

IzvorLeave a Comment

%d bloggers like this: