AKO POSTOJI NEKO KOME NE MOŽETE OPROSTITI Reviewed by admin on . . Mrzim sve postojeće klišee o oproštaju. Znam svaku poslovicu, svaki savjet, svako općeprihvaćeno mišljenje o ovoj temi, jer sam pokušavala u literaturi naći o . Mrzim sve postojeće klišee o oproštaju. Znam svaku poslovicu, svaki savjet, svako općeprihvaćeno mišljenje o ovoj temi, jer sam pokušavala u literaturi naći o Rating: 0

AKO POSTOJI NEKO KOME NE MOŽETE OPROSTITI

oproštaj.


Mrzim sve postojeće klišee o oproštaju.
Znam svaku poslovicu, svaki savjet, svako općeprihvaćeno mišljenje o ovoj temi, jer sam pokušavala u literaturi naći odgovor. Pročitala sam sve postove na blogovima koji su posvećeni iskustvu otpuštanja ljutnje. Zapisivala sam Budine citate, i lijepila te papiriće po zidu. Znam da to nije jednostavno. Znam da poslovice umaraju. Znam da jaz između “odluke da se oprosti” i pravim osjećajem smirenja može izgledati potpuno nepremostiv. Ja znam.

Oprost je ogromna džungla za one koji žele pravdu. Sama pomisao da će netko proći nekažnjeno poslije toga što je učinio, pričinjava bol. Mi ne želimo sačuvati svoje ruke čiste, tragovi krvi prestupnika bi nam savršeno odgovarali. Želimo izravnati račune. Želimo da oni osjete težinu onoga što su učinili, a ne mi.
Oproštaj izgleda kao krajnja izdaja samog sebe. Vi ne želite odustati od borbe za pravdu nakon što se to dogodilo. Bijes gori u vama i truje vas vlastitim otrovom. Vi znate sve to, ali ne može otpustiti situaciju. Bijes postaje neodvojivi dio vas kao srce, mozak ili pluća. Poznat mi je taj osjećaj. Poznat mi je osjećaj, kada bijes u krvi bije u taktu pulsa.
Ali evo šta treba shvatiti o ljutnji: to je instrumentalna emocija. Mi smo ljuti zato što želimo pravdu. Jer mislimo da je ona korisna. Jer pretpostavljamo da ako smo ljuti, tim ćemo više promjena biti u stanju izvršiti. Ljutnja ne shvaća da je prošlost završena i šteta već nanesena. Ona govori da će osveta popraviti stvari. Ona je u potrazi za pravdom.

Osim toga pravda koju želimo nije uvijek realna. Biti ljut, to je kao da stalno otvarate ranu da krvari, smatrajući da ćete se na taj način spasiti od formiranja ožiljka. Mislite da jednog dana, može doći čovjek koji vam je nanio nepravdu i napravi šavove s takvom nevjerojatnom preciznošću da nikada nećete znati da je tamo nekada bio rez. Istina o ljutnji je da to nije ništa nego odbijanje od izlječenja, jer se bojite. Jer se bojite da ćete kada se vaša rana zategne morati živjeti u svojoj novoj, nepoznatoj koži. A vi želite vratiti staru kožu. A ljutnja vam govori da je bolje da se krvarenje ne zaustavi.

Kada u vama sve kipti, oproštaj izgleda nemoguć. Mi želimo oprostiti, jer intelektualno znamo da je to najzdraviji izbor. Mi želimo spokojstvo, mir koji oproštaj nudi. Želimo oslobođenje. Želimo da se bunilo u našem mozgu smiri, a ipak ne možemo naći način za to.
Jer glavnu stvar o oproštaju nam nitko nije rekao: on ništa neće popraviti. To nije gumica koja će izbrisati bol zbog onoga što vam se dogodilo. On neće poništiti bol, s kojim ste živjeli, i neće vam podariti odmah mir. Pronalaženje unutarnjeg mira je dug, težak put. Opraštaj je upravo to, što vam omogućava da izbjegnete “dehidrataciju” na putu.

Oproštaj znači odustajanje od nade za drugačijom prošlošću. To je shvaćanje da se sve završilo, prašina se slegla i uništeno se nikada više ne može vratiti u prvobitno stanje. To je prihvaćanje toga da ne postoji magijsko rješenje da se nadokadi učinjena šteta. To je shvatanje kao: da, uragan je bio nepravedan, ali vi ipak morate živjeti u svom razrušenom gradu. I nikakva ljutnja neće ga dići iz ruševina. Morate to učinite sami.
Oproštaj znači prihvaćanje osobne odgovornosti – ne za izazivanje uništenja, već za čišćenje. Ta odluka da se povrati svoj mir naravno da je prioritetnija od ometanja nečijeg drugog.

Oproštaj ne znači da je krivica tih koji su vas povrijedili iskupljena. On ne znači da treba da se sprijateljite s njima, osjećate simpatiju prema njima ili odobravate to što su učinili. To samo znači da prihvaćate da su oni ostavili trag na vama. I sada ste primorani živjeti s tim teretom. To znači da ste prestali da čekate čovjeka, koji vas je slomio, da vratiti nazad sve kako je bilo. To je odluka da se izliječe svoje rane, bez obzira hoće li ostati ožiljci. To je odluka da se krene dalje sa svojim ožiljcima.

Oproštaj nije pobjeda nepravde. Radi se o stvaranju svoje pravde, svoje karme i svoje sudbine. Radi se o tome, da ponovo stanete na svoje noge s odlukom da ostatak svog života nećete biti nesretni zbog onoga što vam se dogodilo. To znači hrabro koračanje u budućnost, sa svakim ožiljkom i bezobzirnošću koji su nastali na putu. Oproštaj znači da nećete dozvoliti da vaši ožiljci opredjeljuju vašu budućnost.

Oproštaj ne znači da ste odustali. Oproštaj znači da ste konačno spremni da prikupite snagu i krenete dalje.

 

-Heidi PriebeLeave a Comment

Koristimo kolačiće - Koristeći ovu stranicu ili zatvarajući ovo, slažete se s policom Kolačića
Prihvati Kolačiće
x
Koristimo kolačiće - Koristeći ovu stranicu ili zatvarajući ovo, slažete se s policom Kolačića
Prihvati Kolačiće
x