7 duhovnih načela za poslovni uspjeh Reviewed by admin on . . Znamo kako se otprilike osjećate svaki ponedjeljak. Umjesto da brojite dane do petka pokušajte promijeniti stvari – nabolje! Rim nije izgrađen u jednom danu, . Znamo kako se otprilike osjećate svaki ponedjeljak. Umjesto da brojite dane do petka pokušajte promijeniti stvari – nabolje! Rim nije izgrađen u jednom danu, Rating: 0

7 duhovnih načela za poslovni uspjeh

poslovni-uspjeh.

Znamo kako se otprilike osjećate svaki ponedjeljak. Umjesto da brojite dane do petka pokušajte promijeniti stvari – nabolje!

Rim nije izgrađen u jednom danu, ovo bi trebala biti rečenica za ponavljanje svaki puta kada mislite da ste se našli pred zidom. Kada je tome tako vi se prisjetite nekog od ovih duhovnih načela ili gradite svoje pozitivne krugove utjecaja. Razmišljajte pozitivno, sigurni smo da će vam krenuti bolje!

1. NEMOJTE BITI VEZANI ZA REZULTAT

Već budite usmjereni na sadašnji trenutak i obavljajte dnevne kratkoročne zadatake. Iza uspjeha stoji niz svakodnevnih dnevnih zadataka – baš onako kako poslovica kaže “Rim se nije izgradio u jednom danu.” Premda je bitno u životu imati ciljeve i usmjeravati se ka realizaciji, često puta ishod neće biti onakav kakav smo očekivali bilo radi unutarnjih ili vanjskih okolnosti. No, svaki trud se uvijek na kraju isplati premda ne znamo unaprijed na koji način.

 2.  RAZVIJAJTE PRIJATELJSKU KONKURENCIJU

Čaša može biti polupuna ili poluprazna, a pozitivna energija kao i optimističan stav prema konukurenciji u poslu vrlo su bitne komponente za uspjeh. Pa ako vas kolega ugrožava svojim nastupom ili većim znanjem, pokušajte nadjačati unutarni strah te ga pretvorite u suprotne kvalitete: divljenje, uvažavanje, poštivanje. Ne samo da ćete tako ojačati vlastiti karakter nego možete stvoriti puno pozitivnije okruženje oko sebe već i  pridonjeti sinergiji za uspjeh. Zapamtite: Za svakog postoji “mjesto pod suncem”.

 3.  PRONAĐITE ŽIVOTNU MISIJU

… umjesto da samo odrađujete posao za preživljavanje – sve je u stavu. Ako svaki dan odbrojavate sate, minute i sekunde do završetka radnog vremena, to svakakone pridonosi vašem unutarnjem osjećaju ispunjenja i zadovoljstva. Ako vaš trenutni posao i nema onu dozu odvažnosti liječnika ili vatrogasca koji spašavaju živote, možete barem biti ona osoba u uredu koja potiče druge na uspjeh i na međusobno poštivanje umjesto ogovaranja i kukanja.

Velika je stvar biti osoba kojoj se svi raduju kada uđe u prostor – a to je opet extra bod za vas i posao koji vas slijedi u budućnosti.

4. STVORITE BALANS IZMEĐU POSLA I RADA

Premda se često smatra da biti duhovan i dobar radnik podrazumijeva da sve prihvaćate širokih ruku, te da je poslodavac negativac (koji nas neumorno tjera da radimo preko svojih mogućnosti), jako je važno imati na umu slijedeće: Biti duhovan znači biti iskren prema sebi i drugima. Postaviti svoje granice i okvire. U velikom broju slučajeva sami smo si krivi za  tzv. ”burnout” na poslu, a ne poslodavac.

Često puta radi straha od gubitka posla tj. prevelike vezanosti za trenutni posao, pretjerujemo i tako zapostavljamo sebe, svoje zdravlje, a i drage ljude oko nas. A upravo nam zdravlje i sreća u privatnom životu služe kao hrana i pokretač za uspjeh. Kako stara budistička poslovica kaze: Treba se uvijek držati zlatne sredine. Na kraju krajeva, kad mi poštujemo svoje granice, tada će ih poštivati i drugi – pa čak i “šef tiranin”.

5. SMANJITE IZLAGANJE NEGATIVNIM PORUKAMA

Iz medija i okruženja pogotovo. Slažem se, trebamo biti informirani. U današnje vrijeme teško je ne upijati vijesti putem svih dostupnih medija. No, selektirajte što ćete čitati, gledati i slusati. Ako um hranite katastrofama, ogovarenjem, ekonomskom krizom i saznanjima o korupciji i kriminalu, tada vaš fokus prema negativnom samo raste, a ne ostavljate prostor za kreativnost.

6. RADITE NA KREATIVNOJ ENERGIJI

Slušajte glazbu, čitajte knjige koje vas inspiraju i okružite se s ljudima koji vas čine sretnima. Istovremeno, imajte suosjećanja za one koje smatrate negativnima (oni su samo u patnji i nisu uvijek svijesni vlastite negativnosti.)

7. VJEŽBAJTE

Bavite se jogom, uživajte u sportu (ili oboje) kako bi što bolje eliminirali toksine iz uma i tijela te pospješili vaše zdravlje. Provodite što vise vremena u prirodi, bosi ako vremensko doba dozvoljava kako bi se što bolje povezali sa sobom i okolišem. Mi jesmo dio prirode i što smo bolje povezani osjećat ćemo se sretniji i inutitivniji te ćemo na taj način privući osobe i poslovne prilike koje su nam potrebne u ovom trenutku.

Ivana Jelinčić

 

Svidio ti se članak?
Podijeli ga s prijateljima!

Leave a Comment

%d bloggers like this: