Za ljude ali i ljubimce: Zlatna pasta, bolja od mnogih lijekova

Za ljude ali i ljubimce: Zlatna pasta, bolja od mnogih lijekovaRijetki su oni koji nisu pročitali barem crticu – dvije o dobrobitima konzumacije kurkume (rizom u prahu, svježe, ekstrakt) biljke iz porodice đumbira. Nazivaju je i zlatnim začinom i to ne samo zbog boje, vrijednost i snagu dokazala su brojna istraživanja.

Najvažniji aktivni sastojak je kurkumin (prah sadrži od 2,5 – 5% kurkumina), koji dokazano ima djelovanja u prevenciji i boljoj kontroli artritisa, smanjenju upala i boli, potiče bolji imunološki odgovor na bolesti, čuva stanice od oksidativnih procesa koji nastaju pod utjecajem slobodnih radikala, štiti mozak, srce (snižava LDL šire poznat kao loši kolesterol), ublažava alergije, naravno osim ako ste Vi ili ljubimac preosjetljivi na samu kurkumu, što se manifestira odmah nakon početka uzimanja, zato je preporučljivo početi sa malom test dozom.

Mehanizmi djelovanja kurkumina:
– inhibira aktivnosti COX enzima (ciklooksigenaza) i LOX enzima (lipooksigenaza), suzbijajući upalne procese, a djeluje i protiv boli (poput Voltarena, koji za razliku od kurkumina, s vremenom oštećuje sluznicu želuca, stvarajući erozije, a kasnije i čir )
– inhibicijom COX enzima se inhibira sinteza prostaglandina, koji su medijatori upale
– inhibira produkciju upalnih spojeva kao što su faktori nekroze tumora i interleukin
– inhibira aktivnost glavne bjelančevine koja doprinosi upalnom procesu – NK kappaB (nuklearni faktor kappaB)
– u većim dozama inhibira migraciju limfocita do mjesta povrede ili boli, tj modificira imuni odgovor, poput kortikosteroida, što je posebno važno kod artritisa
– u manjim dozama stimulira imuni odgovor i pomaže u borbi protiv bolesti
– inhibira aktivnost enzima matrix metaloproteinaze, koja podržava upalu i razaranje hrskavice
– kurkumin podržava razvoj osteoblasta iz matičnih stanica. Kod artritisa je izuzetno važno spriječiti pretjerano razaranje kosti, a istraživanja su dokazala da inhibira aktivnost osteoklasta. Tijekom života neprestano se odvija pregradnja kostiju, istrošeni dijelovi kosti pod utjecajem svakodnevnih aktivnosti se razgrađuju, a za to su zaduženi osteoklasti i aktivni su (luče enzim) na površini kosti, praveći male udubine. Tada u akciju stupaju osteoblasti, popunjavajući te udubine kolagenom (mreža vlakana minerala i bjelančevina iz krvi), a pod utjecajem hormona, mineralizacijom nastaje nova kost.
U kombinaciji sa cvjetačom , kurkuma izrazito štiti prostatu od malignih procesa

Učinke redovite konzumacije kurkume bolesnika oboljelih od reumatoidnog artritisa istraživači su usporedo pratili sa grupom koja je bila pod terapijom indometacinom (nesteroidni protuupalni lijek), gdje je stanje bilo bolje u grupi liječenih na prirodan način.
Kurkumin ima i snažno antimikrobno djelovanje (gljivice, bakterije, virusi, paraziti). Inhibira razvoj bakterija Escherichia coli, Salmonella typhi, Staphylococcus aureus, kao i parazita uzročnika lišmanioze (rod Leishmania). Zlatni stafilokok i Leishmania su česti uzročnici infektivnog artritisa kod pasa.
Djeluje blagotvorno na cijeli probavni sustav. Štiti jetru (aktivni sastojak kumarin), potiče izlučivanje žuči. Potiče obnavljanje crijevne flore, apsorpciju hranjivih tvari, smanjuje nadutost i plinove. Pomaže kod upalnih crijevnih bolesti.

Izuzetno je važno nabaviti visoko kvalitetnu kurkumu iz organskog uzgoja, bez ikakvih dodataka. Još važniji je način uzimanja koji omogućuju da je mi i naši ljubimci što bolje iskoristimo, a to je u kombinaciji sa nekim od kvalitetnih hladno prešanih ulja, kao što su kokosovo ili maslinovo. Dodavanjem svježe mljevenog crnog papra (aktivni sastojak piperin) se povećava crijevna apsorpcija i omogućuje bolja jetrena metabolička iskoristivost kurkumina.

Ipak, potrebne su mjere opreza u određenim stanjima.
Za vrijeme trudnoće potrebno je izbjegavati veće količine kurkume jer može stimulirati kontrakcije uterusa.
Budući da kurkumin usporava zgrušavanje krvi, dva tjedna prije i nakon kirurških zahvata je potrebno napraviti pauzu u konzumaciji.
Ako je Vaš pas pod terapijom nesteroidnim proutuupalnim lijekovima ili kortikosteroida, potrebno je s veterinarom dogovoriti promjenu terapijske doze ka nižoj jer je kurkumin prirodni protuualni lijek.

Recept koji svi izvori navode kao najbolji:

Zlatna pasta

½ šalice praha kurkume (60g, 125ml)
1 šalica vode (250ml) i još šalica ako bude potrebno
1/3 šalice (70ml) hladno prešanog kokosovog ili maslinovog ulja
1 ½ žličica svježe mljevenog crnog papra

Papar se može izbaciti iz recepta ili smanjiti količina ako ne čini dobro Vama ili ljubimcu, a apsorpcija će tada biti nešto slabija, ali i dalje ne zanemariva kroz svoje brojne dobrobiti.
U posudi zakuhati kurkumu u vodi, sniziti temperaturu i pustite da se lagano kuha uz miješanje, sve dok ne postane poput paste (7 -10 minuta). Ovisno o temperaturi ili plamenu, možda će u vrijeme kuhanja biti potrebno dodati još jednu šalicu vode.
Kada je kuhanje gotovo dodajte ulje i papar i dobro izmiješajte pjenjačom. Pustite da se ohladi i spremite u sterilizirane staklenke (u pećnici). Zatvorite i čuvajte u hladnjaku. Potrošite u dva tjedna, a ako napravite veću dozu možete dio odvojiti i čuvati znatno dulje u zamrzivaču.

Preporučeni unos za ljude je ¼ žličice 2-3 X dnevno, a za pse i mačke je 1/8 – ¼ žličice 2-3 X dnevno. Treba početi s malom test dozom od 1/8 žličice, a zatim povećavati za ¼ žličice svaki tjedan do željene tarapijske doze

Za one koji žele znati više evo i link na stranicu australskog veterinara Douga Englisha http://www.turmericlife.com.au/

Preuzeto s FB stranice Voda čopora
V
odacopora.com