Prepišite ova 4 recepta za bolje sutra Reviewed by admin on . . Arthur Gordon je ispričao divnu, intimnu ispovijest o svojoj duhovnoj obnovi u kratkoj priči zvanoj "Smjena plime", o periodu svog života kada mu se činilo da . Arthur Gordon je ispričao divnu, intimnu ispovijest o svojoj duhovnoj obnovi u kratkoj priči zvanoj "Smjena plime", o periodu svog života kada mu se činilo da Rating: 0
You Are Here: Home » Duhovnost » Inspirativno » Prepišite ova 4 recepta za bolje sutra

Prepišite ova 4 recepta za bolje sutra

recepti-za-sreću.

Arthur Gordon je ispričao divnu, intimnu ispovijest o svojoj duhovnoj obnovi u kratkoj priči zvanoj “Smjena plime”, o periodu svog života kada mu se činilo da je svijet srlja u propast. Njegov entuzijazam je uminuo, njegovi pokušaji da piše bili su besplodni. Situacija je iz dana u dan bivala sve gora.

Na kraju je odlučio da zatraži pomoć liječnika. Utvrdivši da je fizički sasvim zdrav, liječnik ga je upitao je li voljan poslušati njegove instrukcije na jedan dan. Kada je Gordon pristao, liječnik mu je rekao da sljedeći dan provede na mjestu gdje je bio najsretniji kao dijete. Mogao je da ponese hranu, ali nije smio ni s kim razgovarati, niti čitati, pisati, slušati radio ili gledati TV. Usput mu je napisao četiri recepta i naložio da ih otvara jedan po jedan, i to u 9h, 12h, 15hi 18h.

“Je l’ vi to ozbiljno?” upitao je Gordon.
“Kada dobijete moj račun, shvatit ćete da sam mrtav ozbiljan” odgovorio je doktor.

Narednog jutra, Gordon je otišao na plažu gdje se igrao kao dijete. Kada je otvorio prvi recept, u njemu je pisalo “Pažljivo slušajte”. Pomislio je da se doktor šali s njim. Koga je mogao slušati u naredna tri sata kada je sam na plaži? Ali budući da je pristao na njegove instrukcije, napregnuo se i počeo slušati. Čuo je uobičajene morske zvuke, šum valova i kreštanje galebova. Poslije izvjesnog vremena mogao je čuti i druge zvuke koji isprva nisu bili tako očigledni. Osluškujući, počeo je razmišljati o lekcijama o moru koje je učio kao dijete – strpljenje, poštovanje i svijest o međuovisnosti stvari. Slušao je zvuke – uključujući tišinu – i osjećao kako ga ispunjava neobičan mir.

U podne je otvorio drugi recept u kojem je pisalo “Pokušajte se osvrnuti iza sebe”.
„Gdje da se osvrnem?“ pitao se. „Možda na djetinjstvo? Da se prisjetim sretnih vremena?” Razmišljao je o svojoj prošlosti, o obilju sitnih radosti. Pokušao se sjetiti najsitnijih detalja, otkrivajući pri tom kako ga ispunjava neobična toplina.

U tri popodne otvorio je treći recept. Do tada je s lakoćom prihvaćao instrukcije, međutim, ova je bila drugačija – pisalo je “Preispitajte svoje motive”. Ispočetka se bunio. Pomislio je na ono što želi u životu – uspjeh, priznanje, sigurnost – pokušavajući sve da ih opravda. A onda mu je kroz glavu proletjelo da ti motivi nisu dovoljno dobri i da možda baš u njima leži odgovor na beznadežnost njegove situacije. Duboko je razmislio o svojim motivima, o prošloj sreći. Na kraju je odgovor došao sam od sebe.
“U trenutku sigurnosti sam shvatio”, napisao je, “da, ukoliko su nečiji motivi pogrešni, onda ništa drugo ne funkcionira, bez obzira na to čime se bavite. Dok god smatrate da služite druge, posao obavljate valjano. Kada počnete da brinete samo o tome kako ćete da udovoljite sebi, to više ne činite tako dobro – po zakonu neumoljivom poput gravitacije.“

U šest sati popodne, posljednji recept nije morao dugo da čeka na ispunjenje. “Napišite svoje brige u pijesku”, pisalo je. Kleknuo je i komadom odlomljene školjke ispisao nekoliko riječi, zatim se okrenuo i otišao. Nikada se nije osvrnuo; znao je da dolazi plima.

Izvor

Svidio ti se članak?
Podijeli ga s prijateljima!Leave a Comment