Ludovico Einaudi

Svjetski poznati talijanski pijanist i skladatelj Ludovico Einaudi izveo je povijesni koncert na plutajućoj platformi u Arktičkom oceanu. Nasuprot ledene pozadine koju čini Wahlenbergbreen ledenjak u Svalbardu u Norveškoj, Einaudi je maestralno izveo jednu od svojih skladbi imena “Elegija za Arktik” po prvi puta. Monumentalno rano povlačenje leda kao rezultat klimatskih promjena, dozvolilo je izgradnju umjetnog ledenog brijega izrađenog od 300 drvenih trokuta na kojem stoji veliki klavir.

Ludovico Einaudi

Koncert je nastao u suradnji s Greenpeaceom, a vrijeme izvedbe poklapa se s jednotjednim sastankom Konvencije OSPAR na Tenerifima u Španjolskoj. Kroz njegovu impresivnu i veoma upečatljivu izvedbu, Einaudi pridodaje svoj glas brojci od 8 milijuna ljudi iz cijelog svijeta koji zahtjevaju zaštitu Arktika od prijetnji kao što su bušenje nafte i destruktivni ribolov.

Ludovico Einaudi

Mogao sam vidjeti čistoću i krhkost ovog područja svojim očima te tako interpretirati pjesmu – svirao sam na najboljoj pozornici na svijetu“, rekao je Einaudi. “Važno je da razumijemo važnost Arktika, zaustavimo proces uništavanja i zaštitimo ga.”