KAŠALJ, ASTMA I BRONHITIS postaju PROŠLOST uz samo jednu biljku! Reviewed by admin on . Stimulira rad svih organa i jača organizam. Izuzetno djelotvoran protiv kašlja i drugih tegoba u prsima praćenih osjećajem pritiska…  Za blagovanj ili miloduh ( Stimulira rad svih organa i jača organizam. Izuzetno djelotvoran protiv kašlja i drugih tegoba u prsima praćenih osjećajem pritiska…  Za blagovanj ili miloduh ( Rating: 0

KAŠALJ, ASTMA I BRONHITIS postaju PROŠLOST uz samo jednu biljku!

blagovanj

Stimulira rad svih organa i jača organizam. Izuzetno djelotvoran protiv kašlja i drugih tegoba u prsima praćenih osjećajem pritiska…

 Za blagovanj ili miloduh (Hyssopus officinalis) se od davnina zna da čisti pluća od svake nečistoće. Engleske pristalice tradicionalne medicine smatraju da je izuzetno djelotvoran protiv kašlja i tegoba u grudima praćenih osjećajem pritiska.

.
Oni, međutim, savjetuju da ga ne treba uzimati odmah, već kada se upala stiša, odnosno kada temperatura padne, a sluz sazri – tek tada blagovanj je potpuno efikasan. Po njihovom mišljenju, na ovaj način treba postupati sa svim biljkama koje sadrže ulje i balzam, a u blagovanju ima žutog etarskog ulja u zavidnim količinama, gorkih materija, malo kamfora i sumpora.
Sadrži i specifičan sastojak potašu, silicijum, tanin, saponin i priličnu količinu holina, koji potiče rad svih organa, jačajući na taj način organizam u cijelosti.
.
U narodnoj medicini blagovanj se i danas naširoko primjenjuje u liječenju astme i bronhitisa, a kao gorko sredstvo koristi se za jačanje želuca i uklanjanje smetnji prilikom probave. Dobar je ekspektorans u liječenju kašlja i promuklosti, a primjenjuje se i za otklanjanje tegoba jetre, materice, reumatizma kao i za smirenje nervno razdražljivih osoba. Koristi se i za reguliranje pojačane masnoće kože lica i neredovnih menstruacija, ispiranje rana, poboljšanje apetita, snižavanje visokog krvnog pritiska.
.
Blagovanj raste divlje, uglavnom po kamenitim i suhim mjestima. Sadi se i po vrtovima, kao biljka za lijek i začin. Korijen mu je dugovječan, a cvijeta čitavo ljeto. Plavi cvjetovi imaju jak, veoma ugodan miris koji pčele obožavaju.
Biljka je, inače, u cjelosti aromatična, ali joj je ukus ljut i gorak. Donekle ukusom podsjeća na nanu i timijan, pa ga kuhari rado koriste kao začin za jela od mesa i ribe. Dodaju ga i biljnom maslacu i ulju, majonezi, ali i jelima od mahunarki i krumpira.
Za ljekovite svrhe biljka se bere dok cvjeta i suši u hladu, na mjestu gdje postoji dobro strujanje zraka. Ne sakuplja se jedino drvenasti dio stabljike. Ipak, najljekovitiji su vrhovi stabljike s cvijećem i lišćem. Za potrebe liječenja sprema se u vidu čaja, tinkture, sirupa.
.
ČAJ I SIRUP
Čaj se sprema tako što se 4 g blagovanja prelije s 200 ml ključale vode i ostavi poklopljeno 15 minuta. Zatim se procijedi i pije, dvije do tri šalice dnevno, uvijek svježe pripremljen.
Sirup se priprema tako što se u litru ključale vode stavi 100 g blagovanja i 1,600 kg šećera i sve zajedno kuha. Kuha se dok sadržaj ne poprimi izgled sirupa, a onda skloni sa štednjaka i prohlađen konzumira. Za navedene tegobe dnevno treba uzimati po šest jušnih žlica sirupa.
.
PROTIV MASNE KOŽE LICA
Masna koža lica može se uspješno riješiti uz pomoć blagovanja. Prvo treba pripremiti čaj, a zatim kuglicama vate čaj nanositi na umiveno lice. Ako se u čaj doda i nekoliko kapi eteričnog ulja lavande, dobit će se djelotvorno sredstvo za čišćenje i tonik za kožu. A da bi se postigao željeni efekat neophodni su strpljenje i upornost.
.

 

Leave a Comment

%d bloggers like this: