Jed McKenna: O prosvjetljenju Reviewed by admin on . . Jed McKenna: "Prosvjetljenje - najprokletija stvar": (McKenna odgovara Randyu kada ga ovaj pita o prosvjetljenju.) "Duhovno buđenje", nastavio sam, "se odnosi . Jed McKenna: "Prosvjetljenje - najprokletija stvar": (McKenna odgovara Randyu kada ga ovaj pita o prosvjetljenju.) "Duhovno buđenje", nastavio sam, "se odnosi Rating: 0

Jed McKenna: O prosvjetljenju

prosvjetljenje.

Jed McKenna: “Prosvjetljenje – najprokletija stvar”:

(McKenna odgovara Randyu kada ga ovaj pita o prosvjetljenju.)

“Duhovno buđenje”, nastavio sam, “se odnosi na otkriće onog što je istina. Sve što nije vezano uz otkrivanje istine treba odbaciti. Istina nije u znanju o stvarima – ti već znaš i previše! Ona je o ne-znanju. Ona nije o postajanju istinitim – ona je o odbacivanju falšeg, tako da sve što na kraju preostane jest istina. Ako želiš postati svećenik, lama, rabin ili teolog – onda imas tonu toga za naučiti. Ali, ako želiš doznati istinu, to je potpuno drugačiji proces i posljednja stvar koja ti treba je jos znanja.”

“Najkraći i najjednostavniji način da ti odgovorim na to pitanje bi bio reći da su svi sistemi vjerovanja samo priče koje stvaramo u cilju našeg nošenja s prazninom. Ego se gnuša praznog prostira, vakuuma, stoga su svi u nestrpljivoj jagmi za stvaranjem iluzija nečeg, kada zapravo nema ničeg. Sistemi vjerovanja su sredstvo koje mi koristimo kako bismo tobože pojasnili samima sebi neviđenu stravu ne-sebstva.”
“Vjerovanja su poput svijeća kojima ljudi osvjetljavaju okolni mrak. Oni su svjetionici kojima pokušavamo zadržati Beskonačnost zatočenu u luci, nasoj tobožnoj sigurnosti znanja kojeg donosi isto to vjerovanje”.

Randy: “Dakle…ovo što ti govoriš…. to je zapravo…, mislim, sve? Sve u što svi vjeruju – sve je to… kao, laž? Kao… sranje?”
“Da. Nijedno vjerovanje nije istinito! Zapamti: NIJEDNO VJEROVANJE NIJE ISTINITO!!
Sva vjerovanja! Svi koncepti! Sve misli! Da, sve je to laž – sve sranje! Naravno da jesu! Ne samo religije i duhovna učenja, nego i sve filozofije, sve ideje i mišljenja. Ako ideš saznati istinu – ne nosi nijedan od ovih sa sobom! Ništa što govori dva, umjesto jedan, neće prezivjeti. Ja ti ne govorim nešto što znam, ja ti ukazujem na nešto što ti znaš!”

“Slusaj, imam samo pet riječi za tebe: Zapitaj se “Tko sam Ja?”
“Ove rijeci čine sve ostale rijeci ukljucujuci i one Rame Maharishija – nepotrebnim! Pet rijeci koje ne trebaju pojasnjenja, opisivanja, tumacenja. Pet rijeci koje poticu oslanjanje na samoga sebe i samoodlucnost.”
“Nazalost, duhovno ucenje koje stane na plohu kutije sibica je nesto sto nitko zapravo ne zeli. Osloniti se u potpunosti na sebe je nesto sto nitko ne zeli! Svi zele znanje, vjerovanje, upute!”

“Slusaj! Ovo ti je sve sto trebas znati kako bi postao prosvijetljen:
Sjedi dole, usuti i pitaj sebe sto je istina dok ne saznas! To je to! To ti je cijelo ucenje o prosvjetljenju, kompletna praksa! Ako ikad imas bilo kakvo pitanje ili problem – bez obzira kakvo je pitanje ili problem – odgovor je uvijek isti: sjedi dole, usuti i pitaj sebe dok ne saznas! Drugim rijecima, idi, skoci s litice! Nemoj ici blizu litice, kontemplirati o skakanju s nje! Nemoj citati knjigu o skakanju s litice! Nemoj ici studirati znanost o skakanju s litice! Nemoj se pridruzivati grupama podrske u skakanju s litice! Nemoj pisati pjesme i poeziju o skakanju s litice! Nemoj se ulizivati nekome drugome tko je vec skocio!
Samo skoci.
Kada cujes da je netko rekao da je traganje za prosvjetljenjem poput ribe u moru koja traga za vodom – ovo je ono sto misle time reci. Jedna riba mozda zna, a druga ne, ali one obje plivaju u oceanima vode i oduvijek su to radile!”
“Prokletsvo”, veli Randy.

 

Comments (1)

Leave a Comment

%d bloggers like this: