BUDINA LEKCIJA: 4 elementa prave ljubavi Reviewed by admin on . . Ljubav je najveća vrijednost našeg života i smisao svake naše potrage. Ipak, pravu ljubav je teško razumjeti – ona je i okrutna, i topla, i nestalna i vječna. . Ljubav je najveća vrijednost našeg života i smisao svake naše potrage. Ipak, pravu ljubav je teško razumjeti – ona je i okrutna, i topla, i nestalna i vječna. Rating: 0

BUDINA LEKCIJA: 4 elementa prave ljubavi

buda.

Ljubav je najveća vrijednost našeg života i smisao svake naše potrage. Ipak, pravu ljubav je teško razumjeti – ona je i okrutna, i topla, i nestalna i vječna. Ona je jednostavna, a opet potpuno složena.

Budizam nudi mnogo načina za njegovanje pravih i savladavanje loših emocija. Ipak, vrhunsko umijeće prema Budi jest istinska ljubav i njezino razumijevanje.

Kako je Buda gledao na pravu ljubav? Ovo su, prema njemu, četiri elementa prave ljubavi:

1. Vježbajte inkluzivnost

Ako možete davati drugima, a da ne očekujete ništa zauzvrat, na dobrom ste putu da razumijete pravu ljubav, jer to je njezin važan sastojak. Prava ljubav daje nesebično svima, bez pohlepe i bez očekivanja, i pokazuje kako možete doprinjeti dobrobiti svijeta samo time što ćete biti – vi.

Teško je obuzdati ego i davati i podučavati bez ikakvih očekivanja, i zato svaka religija i duhovna praksa ovu sposobnost označava kao vrhunsku vrlinu. Kada se i vi osposobite da dajete bez očekivanja, napravit ćete veliki korak ka razumijevanju prave ljubavi.

2. Vježbajte razdraganost

Veselje je jedna od najzaraznijih emocija. Kada ste vi razdragani, male su šanse da će ljudi iz vašeg okruženja ostati natmureni. Ne predajte se negativnim mislima i pokušajte natjerati druge ljude da im se odupru i nasmiješe se.

Kada uspijete, iznenadit ćete se kada uvidite koliko je jak osjećaj koji vas obuzme kada razveselite druge.

3. Vježbajte suosećanje

Kada nađete ono što u vama budi strast  i što zaista volite raditi, jedan korak ste bliže pravoj ljubavi. Kada nakon toga shvatite da to što u vama budi strast druge ne pokreće, pa onda njima pomognete da pronađu svoju strast, napravili ste još dva velika koraka.

Važno je biti ponosan na stvari koje volimo, ali je podjednako važno podržati druge u stvarima koje njih čine sretnima.

4. Vježbajte dobrotu

Ako naučite biti dobri prema svima u svom okruženju, vaš život promijenit će se iz korijena.

Ako možete ostaviti samo jedan trag u svijetu, neka vaš zalog bude širenje dobročinstava i radosti.

dobrarec.rsLeave a Comment

%d bloggers like this: