Ove namirnice trebate jesti ako želite ubrati proces mršavljenja Reviewed by admin on . . Rajčica Rajčica srednje veličine sadrži oko 22 kalorije, a tijelo za njenu razgradnju potroši oko 60 kalorija. Sadrži preko 90 posto vode, kao i male količine . Rajčica Rajčica srednje veličine sadrži oko 22 kalorije, a tijelo za njenu razgradnju potroši oko 60 kalorija. Sadrži preko 90 posto vode, kao i male količine Rating: 0
You Are Here: Home » Zdravlje » Prehrana » Prehrana općenito » Ove namirnice trebate jesti ako želite ubrati proces mršavljenja

Ove namirnice trebate jesti ako želite ubrati proces mršavljenja

zdrave-namirnice.

Rajčica

Rajčica srednje veličine sadrži oko 22 kalorije, a tijelo za njenu razgradnju potroši oko 60 kalorija. Sadrži preko 90 posto vode, kao i male količine ugljikohidrata, bjelančevina i masti, a bogat je vitaminom C, B, E i K, karotenoidima i likopenom. Kako potiče izlučivanje vode iz organizma, ona je idealan za sve koji žele smršavi+jeti.

Šparoge

Ova iznimno zdrava namirnica također djeluje kao diuretik i izbacuje višak vode iz organizma. Sadrži tek oko 10 kalorija po vezici, a najbolje je jesti šparoge kuhane na pari, za čiju razgradnju tijelo potroši i četiri puta više kalorija nego što one sadrže. Bogate su vitaminom C, B6, A, ali i riboflavinom, vlaknima i magnezijem.

Celer

Celer srednje veličine ima samo šest kalorija, a tijelo za njegovu razgradnju potroši oko 50. Celer je bogat vlaknima i odličan je izvor vitamina K, antioksidansa kumarina i vitamina B kompleksa.

Brokula

Oko 100 grama brokule sadrži 25 kalorija, dok tijelo za njezinu probavu potroši čak 80 kalorija. Bogata je vitaminima i mineralima, a zbog svoje ljekovitosti proglašena je i najboljim saveznikom u prevenciji nastanka karcinoma.

Mrkva

Oko 100 g svježe mrkve sadrži 41 kaloriju, a tijelo potroši oko 60 kalorija kako bi je razgradilo. Odličan je izvor vitamina A i karotenoida, kao i dijetalnih vlakana, vitamina C i kalija. Osim toga, bogata je prirodnim šećerom pa je odličan način “zaslađivanja” na dijeti.

Grejp

Samo 32 kalorije ima u 100 grama grejpa, a tijelu je potrebno čak dvostruko više da bi ga svarilo. Ovo zdravo voće poznat je saveznik u mršavljenju jer napada masne stanice, a bogato je vitaminom C i B6, tiaminom, riboflavinom i vlaknima.

Rotkvice

Jedna velika rotkvica sadrži tek jednu kaloriju, a da bi je tijelo razgradilo potrebno je bar tri kalorije. Izvrstan je izvor vitamina C, a zahvaljujući svojim svojstvima potiče sagorijevanje masnih naslaga u tijelu.

Šampinjoni

Oko 100 g šampinjona sadrži 18 kalorija, a tijelo potroši oko 55 kalorija dok ih svari. Od svih gljiva, šampinjoni su najbogatiji proteinima, a odličan su izvor riboflavina, selena i inulina, ne sadrže škrob.

Kupus

Samo je 20 kalorija u 100 grama kupusa, a da bi ga tijelo razgradilo potrebno mu je i trostruko više kalorija. Za kuhani kupus tijelo će potrošiti dvostruko više. Odličan je izvor vitamina C, beta karotena i vitamina A, kao i minerala.

Lubenica

Šalica narezane lubenice sadrži oko 80 kalorija, a iako je bogata prirodnim šećerom, tijelo ipak potroši oko 90 kalorija da je probavi. Bogata je vodom i potiče izlučivanje toksina iz tijela, pa je idealan desert za one na dijeti.

Krastavac

Šalica krastavaca ima samo 15 kalorija, a tijelo da bi ga razgradilo potroši dvostruko više. Ovo je povrće bogato vlaknima i izvrstan je pokretač probave. Bogato je kalijem i vitaminom C.

Jabuke

Jabuka srednje veličine sadrži oko 100 kalorija, a tijelo potroši oko 120 kalorija da bi je probavilo. Osim toga, jabuke odličan odabir voća za doručak jer pokreću metabolizam. Bogate su vitaminom C i antioksidansima pa djeluju na snižavanje lošeg kolesterola.

Zelena salata

Zdjela zelene salate sadrži oko osam kalorija, a kako se većinom sastoji od vode tijelu je potrebno i trostruko više energije u obliku kalorija da bi je razgradilo. Bogata je željezom, magnezijem i vitaminima, pa je nezaobilazan dodatak svakoj zdravoj prehrani.

IzvorLeave a Comment