Čaj od kamilice čuva jetru! Reviewed by admin on . . Čaj od kamilice čuva jetru! U istraživanju naučnika iz Grčke pokazalo se da svakodnevno konzumiranje čaja od kamilice može pomoći u prevenciji bolesti jetre, . Čaj od kamilice čuva jetru! U istraživanju naučnika iz Grčke pokazalo se da svakodnevno konzumiranje čaja od kamilice može pomoći u prevenciji bolesti jetre, Rating: 0
You Are Here: Home » Zdravlje » Prehrana » Ljekovito » Čaj od kamilice čuva jetru!

Čaj od kamilice čuva jetru!

kamilica.

Čaj od kamilice čuva jetru! U istraživanju naučnika iz Grčke pokazalo se da svakodnevno konzumiranje čaja od kamilice može pomoći u prevenciji bolesti jetre, ali i spriječiti nastanak kancerogenih stanica.

Sudionici su ispunjavali upitnik koji je sadržao pitanja o njihovom životnom stilu, uključujući i prehrambene navike. Rezultati

analize su pokazali da osobe, koje svakodnevno piju čaj od kamilice, imaju tri puta manji rizik od nastanka raka jetre.

Velikom broju ljudi širom svijeta se svake godine dijagnosticira rak jetre, a istraživanja su pokazala da se usvajanjem zdravih životnih navika rizik od nastanka bolesti jetre može drastično smanjiti.

U ovom istraživanju je sudjelovalo 113 osoba koje ne pate od raka jetre i 286 s benignim bolestima jetre.

Nakon uspoređivanja rezultata upitnika, uzimanja u obzir godine, pol i indeks tjelesne mase, rezultati su i dalje ostali isti: svakodnevna konzumacija čaja od kamilice pomaže kod smanjenja rizika od nastanka raka jetre, ali i drugih bolesti jetre.

Osobe, koje piju čaj od kamilice dva do šest puta nedjeljno, imaju za 70 posto manji rizik od nastanka abnormalnosti jetre, a 30 godina redovnog ispijanja čaja od kamilice dodatno smanjuje rizik, na čak 80 posto. Čajevi uopćeno, ne samo čaj od kamilice, mogu pospiješiti cjelokupno zdravlje organizma jer sadrže jedinjenja koja imaju protuupalno i antioksidativno djelovanje.

Čaj od kamilice blagotvorno djeluje na kožu

Kamilica je jedna od najznačajnijih ljekovitih biljaka za njegu kože i kose. Svatko tko nekoliko puta dnevno ispire lice ili tijelo čajem od kamilice, već drugog dana će primijetiti koliko blagotvorno djeluje na kožu, kako je koža svjetlija, mekša, nježnija. Ispiranje kose kamilicom dovodi do toga da ona postane meka i svjetlucava, a uz to dolazi i do posvjetljivanja kose kod osoba koje imaju smeđu ili svjetliju.

Kamilica kao antidepresiv

Kamilica izaziva opuštanje i smanjivanje stresa. Opuštajuće djeluje i na glatke mišiće digestivnog trakta, olakšavajući smetnje pri probavi, pomaže kod bolesti crijeva, poremećaja kod divertikuloze i drugih tegoba. Djelovanje kamilice na opuštanje mišića može olakšati menstrualne grčeve.

Napravite ulje od kamilice

Od kamilice možete napraviti i ulje na vrlo jednostavan način. U teglu ili široku bocu staviti svježe cvjetove kamilice skoro do vrha, naliti maslinovo djevičansko ulje i zatvorenu posudu držati na suncu 2 do 3 nedjelje, pa procijediti u čistu posudu.

Lidija Bratun

Zdravaiprava.comLeave a Comment