Tradicionalna korejska medicina (ne) posustaje za zapadnom Reviewed by admin on . . Suočena sa nepovjerenjem javnosti i zapadnom medicinom koja koristi najsuvremeniju opremu, korejska tradicionalna medicina nastoji ostati konkurentna, “naoruž . Suočena sa nepovjerenjem javnosti i zapadnom medicinom koja koristi najsuvremeniju opremu, korejska tradicionalna medicina nastoji ostati konkurentna, “naoruž Rating: 0

Tradicionalna korejska medicina (ne) posustaje za zapadnom

korejska-medicina.

Suočena sa nepovjerenjem javnosti i zapadnom medicinom koja koristi najsuvremeniju opremu, korejska tradicionalna medicina nastoji ostati konkurentna, “naoružana” dugogodišnjim iskustvom u specifičnim područjima i individualnim liječenjem kao efikasnim alternativama zapadnim metodama.

Samo prošle godine, 838 korejskih tradicionalnih bolnica i klinika širom zemlje zatvoreno je uslijed jake konkurencije na tržištu, kako pokazuju najnoviji podaci koje je južnokorejska novinska agencija Jonhap dobila od državne Službe za reviziju i procjenu zdravstvenog osiguranja.

Ovakvoj situaciji doprinio je preveliki broj južnokorejskih tradicionalih liječnika, kojih je u prosincu 2015. bilo 19.247, dok svake godine skoro 800 diplomaca 12 korejskih medicinskih koledža dobiva nove licence.

Relativno visoka cijena tradicionalnih lijekova baziranih na travama, koji nisu obuhvaćeni nacionalnim zdravstvenim osiguranjem, još je jedan razlog zašto pacijenti okreću leđa tradicionalnoj medicini, budući da mjesečna doza lijeka na bazi trava obično košta oko 352 američka dolara, navodi južnokorejska agencija.

Najveći problem tradicionalnim klinikama, međutim, predstavlja nepovjerenje pacijenata u pogledu efikasnosti i sigurnosti orijentalne tradicionalne medicine, smatraju eksperti.

“Svaki korejski tradicionalni liječnik ima svoj recept za liječenje određene bolesti, umjesto da primjenjuje standariziranu proceduru liječenja, a metode zasnivaju na vlastitom kliničkom iskustvu, što pacijente čini nepovjerljivima”, kaže profesor na odsjeku za orijentalnu medicinu na Univerzitetu Sangđi Li Sun-dong.

Kim Džun-mjung, liječnik na klinici “Haevuso” u južnom Seulu, jedan je od onih koji nisu pokolebani sve nepovoljnijim tržišnim uvjetima za tradicionalnu medicinu, koju kritičari omalovažavaju kao “zastarjelu i skupu”, prenosi južnokorejska agencija Jonhap.

Dok mnoge tradicionalne klinike liječe gotovo sve – od gastroenteritisa do artritisa i rinitisa, a zapravo ni za jednu bolest nisu specijalizirane, Kim se u proteklih 10 godina usredotočio na liječenje sindroma “nervoznih crijeva” i neprijatnog zadaha, a metodu prilagođava svakom pacijentu. “Kada prvi put pregledam pacijenta, detaljno ispitujem kako njegove simptome, tako i njegove specifične individualne karakteristike na osnovu kojih prepisujem određene lijekove”, objašnjava lijenik.

Kako kaže, tradicionalnu medicinu čini drugačijom od zapadne to što ima za cilj da bolesti pacijenata liječi iz “holističke” perspektive kako bi im pomogla da ponovo uravnoteže sve sisteme, umjesto što im se daju lekovi koji djeluju brzo, ali kratkoročno.

“Ukoliko imate problem s probavom koji je možda uzrokovan srčanom slabošću, digestivne poteškoće možete liječiti u nekoj bolnici ili možete otići u drugu koja će izliječiti vaš problem sa srcem. Ali, tradicionalna medicina nudi integrirani pristup”, kaže Kim.

Njegov kolega, načelnik Klinike za orijentalnu medicinu VISTA u Seulu Kim Sung-keun, također je liječnik tradicionalne medicine, a u posljednjih 10 godina specijalizirao se za liječenje raznih vrsta glavobolje kao što su migrene i tenzione glavobolje. “Mnogo puta stvari ne krenu onako kako piše u knjigama, i onda vam je potrebno široko iskustvo u nekom određenom polju izvan knjiga o medicini”, zaključuje južnokorejski liječnik, navodi Jonhap.

izvorLeave a Comment

%d bloggers like this: