Smijete se kad želite plakati? Evo savjeta kako smanjiti unutarnje proturječnosti Reviewed by admin on . . Smijete se kada u stvari želite plakati? Živjeti često znači nalaziti se između razuma i osjećaja. Bečka psihologinja Julia Umek otkriva kako da dođete do unu . Smijete se kada u stvari želite plakati? Živjeti često znači nalaziti se između razuma i osjećaja. Bečka psihologinja Julia Umek otkriva kako da dođete do unu Rating: 0

Smijete se kad želite plakati? Evo savjeta kako smanjiti unutarnje proturječnosti

vatra-u-rukama.

Smijete se kada u stvari želite plakati? Živjeti često znači nalaziti se između razuma i osjećaja. Bečka psihologinja Julia Umek otkriva kako da dođete do unutarnje slobode.

Svatko od nas poznaje neugodan osjećaj kada ponašanje u nekoj situaciji nije u skladu s onim što osjećamo. Primjera radi, možemo biti primorani da se pravimo kao da nismo bijesni, iako bijes jedva možemo obuzdati ili da se smijejemo kada bismo radije plakali. Kada uvjerenja i stavovi proturiječe jedni drugima, nastaje osjećaj napetosti, takozvana „kognitivna disonanca“ u psihologiji. Evo savjeta kako da smanjite napetosti i unutarnje proturječnosti.

„Velike stvari“ proizvode velike proturječnosti „Sve velike stvari su jednostavne i mnoge se mogu iskazati jednom jedinom riječju: sloboda, pravda, poštenje, dužnost, milost, nada“, rekao je Churchill, i upravo te „velike stvari“ proizvode proturječnosti i napetosti.

Smisleno koristite energiju Važno je da odlučite. Kada imate osjećaj da ćete da „eksplodirate“ od bijesa zbog nepravde imate dvije mogućnosti: da iskažete osjećaje i da bijesnite i skačete, uz poslijedicu da sami sebi nanesete štetu gubljenjem posla, uvredom drugih itd. Druga i bolja mogućnost je da energiju bijesa iskoristite da suzbijete uzrok bijesa.

Oslobodite se lažne „ukočenosti“ Kada osjetite da se držite uvjerenja i onda kada su ona već opovrgnuta i da su u suprotnosti s vašim iskustvom, sjetite se da imate pravo da promijenite vlastito shvaćanje. „Griješiti je ljudski“, dakle, onaj tko pravi greške smije i da ih ispravi. Ljudi vole one koji su u stanju da se oslobode „ukočenosti“ lažnog uvjerenja.

Oprezno s uvjerenjima Ozbiljno shvatite napetosti kontrolom uvjerenja. Netko tko vjeruje da ako je tehnika automobila savršena ne može ništa da se desi, i onda vozi prebrzo, napravit će opasnu grešku. Izbjegnite pogrešna uvjerenja koja su prepoznatljiva po oprečnim iskustvima.

Radije nepravedan mir nego rat Međutim, nekad vrijedi da moramo istrpiti određene napetosti, bez da ih se u potpunosti oslobodimo. Na primjer polje napetosti između pravde i prava. Tu možda pomaže Ciceronova izreka „najnepravedniji mir je i dalje bolji od najpravednijeg rata“.

IzvorLeave a Comment

%d bloggers like this: