Količine vitamina C, koje svjetske zdravstvene organizacije i danas na žalost preporučuju, su sramno male i nemaju nikakvu terapeutsku moć. Kad vidite proizvod, bilo voćni sok ili vitaminski preparat, na kojem piše: “Zadovoljava dnevne potrebe organizma za vitaminom C” ili tekst sličnog sadržaja, budite sigurni da konzumiranjem istoga nećete dobiti dovoljno vitamina C ni za jedan sat, a kamoli za cijeli dan. Svjetske zdravstvene organizacije su donijele, bez ikakvih medicinskih dokaza  ili istraživanja, normu po kojoj je ljudskom organizmu potrebno oko 60 miligrama vitamina C dnevno.


Danas je poznato da je čovjek jedan od rijetkih sisara na zemlji koji ne proizvodi vitamin C u organizmu. Ako bi se usporedila težina mačke i čovjeka i količina vitamina C koju mačka sintetizira u organizmu, nama bi trebalo minimalno 1.800 miligrama vitamina C.

Gorilama, koje također ne proizvode vitamin C i čiji je genetski kod skoro identičan ljudskom, u zoološkim vrtovima se daje 5.000 do 6.000 miligrama dnevno. Postavlja se pitanje, odakle onda ideja da je ljudskom organizmu potrebno samo 60 miligrama?

Samo farmaceutske kompanije imaju korist od ovako male količine vitamina C koja se preporučuje. Nedostatak ovoga vitamina izaziva pojave mnogih zdravstvenih tegoba od kojih farmaceutske kuće prave mnogo veće profite prodajom sintetičkih lijekova nego prodajom jeftinog vitamina C.

Ne pomaže ni činjenica da je dr Linus Pauling, dobitnik dvije Nobelove nagrade, objavio knjigu o prednostima mega doza vitamina C i dokazao naučno da velike količine vitamina C sprečavaju, liječe ili umanjuju posljedice mnogih bolesti.

Bilo kako bilo, potrebe ljudskog organizma za vitaminom C su mnogo veće nego što to danas predlaže zvanična medicina.

DOZIRANJE

Često svojim pacijentima pored ostalih mjera preporučujem da uzimaju i velike količine vitamina C. Isto tako često dobijem odgovor, da će odmah otići kupiti i cijediti limun i narančee. Ovo je još jedna zabluda u vezi s vitaminom C.

Vjeruje se da su limun, naranče, paprike, kivi, nar, brusnica bogati vitaminom C. Potpuno pogrešno. Ovi navedeni plodovi imaju veće količine vitamina C nego neka druge vrste voća i povrća. Sadrže i druge korisne elemente potrebne organizmu i svakako trebaju biti dio zdrave prehrane, ali daleko od toga da su bogati vitaminom C.

Jedan cijeli limun sadrži oko 50 miligrama vitamina C. Mojim pacijentima koji imaju problema s čestim infekcijama urinarnog trakta, preporučujem između 3.000 i 6.000 miligrama vitamina C dnevno. Znači, treba da uzimaju između 60 i 120 limuna dnevno.

Potrebno je koristiti vitamin C u suplementima. Nije bitno je li vitamin u prašku, tabletama ili tekućem stanju, bitna je količina.

ZABLUDE

Još jedna od zabluda je da je prirodni vitamin C bolji od sintetičkog, pa se razni suplementi vitamina C prodaju po znatno višim cijenama ako imaju naznaku “prirodni vitamin C”.

Mirjana i Vedran Hasanagić, foto: privatna arhiva
Mirjana i Vedran Hasanagić, foto: privatna arhiva

Mirjana i Vedran Hasanagić

Naše iskustvo s prirodnim liječenjem počinje 1987. godine kada smo moja supruga i u bivšoj Jugoslaviji zajedno s mojim ocem dr Enesom Hasanagićem, koga i dan danas mnogi smatraju jednim od najboljih poznavatelja ljekovitog bilja s prostora nekadašnje Jugoslavije, upravljali proizvodnjom i lancem od 14 biljnih apoteka “Dr Hasanagić”.

U Kanadi smo na “Akademiji za prirodno liječenje” (Canadian Academy Of Natural Healing), stekli diplome aromaterapeuta. Također smo certificirani od “Kanadskog ispitivačkog tijela za alternativnu medicinu” (Canadian Examining Board For Alternative Medicine) kao prirodni iscjelitelji.

Završili smo i Akademiju Prirodne Medicine u Kalkuti, Indija (Indian Academy Of Natural Medicine, Calcuta, India) i dobili titulu doktora herbalistike (MD.AM).

Mirjana je specijalizirana za zdravu i pravilnu prehranu.

Znanje koje posjeduje bračni par Hasanagić o prirodnom liječenju nije ograničeno isključivo na ljekovito bilje i aromaterapiju. Kroz istraživački rad i studije, detaljno su upoznati s: ortomolekularnim terapijama (liječenje vitaminima i mineralima), psihoneuroimunologijom, imunologijom, to jest poznavanjim i pojačanjem imunog sistema i životne energije, meditacijama i vježbama disanja za suzbijanje posljedica stresa i starenja. Bave se i reikijem, kristalo-terapijom, hiptno-terapijom, bioenergijom, makrobiotikom, Batch terapijom.

Članovi su nekoliko svjetskih asocijacija koje se bave alternativnim lječenjem.

Možete ih kontaktirati putem stranice www.prirodnamedicina.com.

Zdravaiprava.com