7 ZNAKOVA DA IDETE PUTEM SVOJE SREĆE Reviewed by admin on . . Kao ljudima, u našoj prirodi je da se uspoređujemo s drugima. Ova navika je rezultat formiranja vlastitog identiteta tijekom razvoja osobnosti. Nažalost, ovu . Kao ljudima, u našoj prirodi je da se uspoređujemo s drugima. Ova navika je rezultat formiranja vlastitog identiteta tijekom razvoja osobnosti. Nažalost, ovu Rating: 0

7 ZNAKOVA DA IDETE PUTEM SVOJE SREĆE

sreća.

Kao ljudima, u našoj prirodi je da se uspoređujemo s drugima. Ova navika je rezultat formiranja vlastitog identiteta tijekom razvoja osobnosti. Nažalost, ovu lošu naviku dodatno je ojačao stav, naročito forsiran u Sjedinjenim Državama, da se ljudi dijele samo na dvije kategorije – dobitnike i gubitnike, pri čemu je glavno mjerilo uspješnosti i izvor svih drugih dobrobiti poslovna realizacija i stečeni kapital, odnosno novac. Govorio sam već o tome kako je štetno za duhovno zdravlje da se uspoređujemo s drugima.

Srećom, globalna ekonomska kriza dovodi u pitanje mnoge stavove moderne civilizacije i potrošačkog društva, pored ostalih i koncept sretnog-uspješnog života.
U čemu je zaista uspjeh, sreća, ispunjenost? Kakav život jest uspješan s održivog gledišta?
Kažu da svaka osoba se rodi talentirana. To je istina s jednim amandmanom- urođeni talenti i sposobnosti odgovaraju urođenim ciljevima, neki ih nazivaju „misija“.

Iz toga slijede dvije zanimljive stvari:
– Prvo, svaka osoba ima talent i sposobnost da ostvari svoju misiju. Drugim riječima, u „svojom“ području on (ona) ne može da ne uspije. Napredak na svom putu će biti lak, motivacija će biti prirodna, on (ona) će imati zadovoljstvo od onog što radi i osjećat će sreću. Plus, kada vi radite svoj posao, normalno je da ga radite najbolje, što znači da će vaš rad biti cijenjen i dobro plaćen, što znači da nećete imati novčanih problema.

– Naprotiv, želja da postignete tuđe, društvom ili obitelji nametnute ciljeve, ili biranje puta i zanimanja na osnovu „jer ovo je lepo, atraktivno, lako“, bit će propraćena osjećajima poput „nedostaje mi kvalifikacije“, „nedostaje mi motivacije“, posao će biti težak i iscrpljiv. A svega gore što i ako osoba na ovom putu uspije napraviti karijeru i skupiti novac, neće se osjećati sretnom. Ja to znam iz svog osobnog iskustva i iz prakse pomoći „uspješnim na izgled“ ljudima.

Kako da utvrdite „što je moje“, da saznate ostvarujete li svoju misiju?
Najlakši način da pronađete svoju misiju, svoje osobne ciljeve – sjetite se onoga o čemu ste maštali kao dijete. I to nije „imati“, nego „biti, baviti se“.
Ako ste na svom putu i idete prema jednom ili više od svojih urođenih ciljeva, to stanje se karakterizira sljedećim atributima:

· Možete raditi posao svog života u bilo koje vrijeme, pod bilo kojim okolnostima i u bilo kojem zdravstvenom stanju.

· Vi ste uronjeni u proces rada odmah i trajno. Fokusiranje na vašem poslu je poput duboke meditacije. Vrijeme i sve što se događa oko vas gubi značaj.

· Osjećate stalnu potrebu i želju za profesionalnim razvojem i stjecanjem novih znanja. Vi rado sudjelujete u bilo kojoj diskusiji o vašem omiljenom zanimanju.

· Vi besplatno dijelite svoe iskustvo s drugima. Vaše znanje dolazi vama lako, tako da ste vi voljni da ga dijelite lako. Niste zabrinuti o tome da će netko biti bolji od vas, koristeći vaše znanje.

· Otvoreni ste za sve novo. Vaše omileno zanimanje vam daje poticaj energije koju želite i spremni ste da je potrošite na fascinantna djela. Otvoreni ste za nova prijateljstva, putovanja i eksperimente.

· Novac nije odlučujući faktor za vas. Kako ste potpuno uronjeni u zanat svog života, može se dgoditi da ćete na njega lako potrošiti značajnu sumu svog novca. I poslije nekog vremena vaš posao vam donosi prihod s istom lakoćom.

· Vi primjećujete da se poželjni događaji stvaraju sami, a vi samo treba da pratite najbolje okolnosti i prilike. Novi prijatelji, kreativne ideje stižu kao sami od sebe, bez vašeg napora i potrage.

Sreća nije cilj, nije ni mjesto. Sreća je stanje koje se pojavi kad idemo (a ne stojimo na istom mjestu) svojim(a ne tuđim) putem, prema svojim osobnim ciljevima, to jest izvršavamo svoju misiju.

Da zapamtimo: na kraju ovog života Bog će nas ispitati koliko smo uspjeli u ostvarivanju cilja našeg života, naše misije, a ne tuđe.
Hoće li odgovor biti jadan – ovisi samo o svakome od nas.

– Dr. Dmitry TARASOV

IzvorLeave a Comment

%d bloggers like this: