Astrološka abeceda Reviewed by admin on . Nakon nekih ste me tekstova iznenadili pitanjima o osnovnim astrološkim pojmovima. Naravno, ja niti ne primijetim kada upotrijebim neki pojam koji je karakteris Nakon nekih ste me tekstova iznenadili pitanjima o osnovnim astrološkim pojmovima. Naravno, ja niti ne primijetim kada upotrijebim neki pojam koji je karakteris Rating: 0
You Are Here: Home » Tehnike » Astro blog » Astrološka abeceda

Astrološka abeceda

astro

Nakon nekih ste me tekstova iznenadili pitanjima o osnovnim astrološkim pojmovima. Naravno, ja niti ne primijetim kada upotrijebim neki pojam koji je karakterističan za astrologiju i nekako mislim da svi znaju njegovo značenje. Ipak, nije loše ponoviti osnove!

Dakle, zodijak ima 360 stupnjeva koji su podijeljeni na dvanaest znakova, a o njegovoj simbolici i značenju su napisane mnoge priče. Dobro je znati da se znakovi dijele prema kvaliteti na kardinalne (Ovan, Rak. Vaga, Jarac), fiksne (Bik, Lav, Škorpion, Vodenjak) i promjenjive (Blizanci, Djevica, Strijelac, Ribe). Prema elementima se znakovi zodijaka dijele na vatrene (Ovan, Lav, Strijelac), zemljane (Bik, Djevica, Jarac), zračne (Blizanci, Vaga, Vodenjak) i vodene (Rak, Škorpion, Ribe). To je osnova o zodijaku! Osim dva svijetla, Sunca i Mjeseca, za sada poznajemo osam planeta: Merkur, Venera, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun i Pluton. Svaki planet ima svoju simboliku i svoju energiju koju izražava kroz znak zodijaka u kojem se trenutno nalazi. Međuodnosi planeta (aspekti) pomažu ili otežavaju izražavanje tih energija i važan su element astrološke analize. Astrološka polja ili kuće su životne pozornice na kojima se ta energija manifestira. Računaju se prema satu rođenja ili trenutnom satu, a stupanj izlaznog znaka (ascedenta) i sredine neba (MC ili zenit) od kojih se računa podjela na dvanaest polja se mijenja svake četiri minute. Najkraće, to su osnovni astrološki elementi!

Dakle, nebo je drugačije u svakom trenutku, svaki je trenutak neponovljiv i iz njega se uz pomoć astrološke simbolike može iščitati jako puno. Trenutak rođenja, zapravo trenutak prvog udaha posebno je značajan za svakog od nas i u velikoj mjeri trasira naše živote. Nakon dugog praćenja astroloških simbola još sam uvijek zadivljena tim nebeskim plesom i beskrajnim mogućnostima koje se stvaraju iz trenutka u trenutak!

Do slijedeće Inspiracije, grlim vas zajedno sa zvijezdama!

-Vesna Cirak

vesnacirak.com

Leave a Comment