10 osnovnih principa pravog samopouzdanja Reviewed by admin on . . U ovom tekstu navest ću deset osnovnih prinicpa koje trebate razumjeti i primijeniti u praksi ako želite postići i održati trajno samopouzdanje. Pod samopouzd . U ovom tekstu navest ću deset osnovnih prinicpa koje trebate razumjeti i primijeniti u praksi ako želite postići i održati trajno samopouzdanje. Pod samopouzd Rating: 0

10 osnovnih principa pravog samopouzdanja

samopouzdanje.

U ovom tekstu navest ću deset osnovnih prinicpa koje trebate razumjeti i primijeniti u praksi ako želite postići i održati trajno samopouzdanje. Pod samopouzdanjem podrazumijevam pravo samopouzdanje a ne ono što se pod samopouzdanjem uobičajeno podrazumijeva u laičkom shvaćanju. Pročitajte u čemu je razlika između pravog i lažnog samopouzdanja ovdje.

Ako budete razumjeli i slijedili navedene principe zaista ćete imati pravo samopouzdanje jer samopouzdanje je posljedica toga kako se vi odnosite prema sebi, neovisno od drugih, vaše prošlosti, crta ličnosti, vaših mana ili vrlina.

Osnovni principi pravog samopouzdanja

  1. Ne uspoređuj se s drugima – umjesto uspoređivanja s drugima uspoređuj svoje ponašanje sa svojim prethodnim ponašanjem ako je to svrsishodno i ako se iz toga može nešto naučiti.
  2. Ne traži odobravanje od drugih – osloni se na sebe i svoje resurse, prvo probaj učiniti sve što možeš sam, nauči da učiš, budeš aktivan i rješavaš probleme sam.
  3. Ne odustaj od svojih želja ako ne moraš – učini, izrazi i obrani ono što želiš.
  4. Odustani od želja koje ne možeš ostvariti – ako nešto ne ide pitaj sebe dva pitanja: Je li ovo što želim realistično (da li to mogu dobiti)? Je li mi to neophodno da bi bih bio sretan i zadovoljan?
  5. Ne poistovećuj se sa svojim mislima, emocijama, željama, sjećanjima i životnim iskustvom (životnom pričom) – budi uvijek svjestan svog postojanja sada i ovdje neovisno o tome kakav mentalni sadržaj doživljavaš u danom momentu, jer ti nisi mentalni sadržaj.
  6. Nikada ne vrednuj sebe na osnovu ijednog kriterijuma – vrednuj i ocjenjuj samo svoje ponašanje i postupke.
  7. Ne budi rigidan – budi fleksibilan i spreman mijenjati svoje ponašanje, navike i shvaćanja u ovisnosti od zahtjeva sredine i ciljeva koje si sam sebi postavio.
  8. Ne opiri se negativnim osjećajima – prihvati negativne osjećaje kao naučene, djetinjaste i u suštini maladaptivne mentalne navike koje si sam stvorio kada si bio dijete ili kada nisi razmišljao kao odrasla osoba. Svi tvoji ego strahovi su iluzija s toga ih ne moraš shvaćati ozbiljno, pusti ih da dođu i prođu a ti im se ne opiri, ne analiziraj ih i ne poistovećuj se s njima.
  9. Ne forsiraj sebe niti druge ni u kom pogledu – beuzuvjetno prihvati činjenicu da je svatko tvorac svoj sreće i da svatko ima svoj put. Nije tvoj zadatak da utječeš na to. Nemoj forsirati sebe na nešto što istinski ne želiš.
  10. Preuzmi odgovornost za sve što radiš ali ne krivi sebe za greške koje si napravio u prošlosti.

Kako ćeš se osećati kada postigneš pravo samopouzdanje?

Hoćeš li biti euofrišan, pun sebe, bolji od drugih? Ne, jer to nije samopouzdanje to je iluzija samopouzdanja koja te vraća u stanje depresije i razočaranja. Kada postigneš pravo samopouzdanje osjećat ćeš unutarnji mir i slobodu. Tvoj život će ići s lakoćom iako se u životu događaju i lijepe i ružne stvari. Ako želiš naučiti još o tome kako da dostigneš pravo samopouzdanje pogledaj moj program formula samopouzdanja.

Dr Vladimir Mišić

www.vaspsiholog.com

 

 

Leave a Comment

%d bloggers like this: