Jelena Jović: Poklonjen mi je novi život, sada pravim planove za budućnost Reviewed by admin on . . Gledam nju, a slušam sebe. Razgovor s Jelenom Jović bio je jedan od onih kada pre-značajno klimam glavom, ne samo zbog odobravanja. Nego zato što ne vjerujem . Gledam nju, a slušam sebe. Razgovor s Jelenom Jović bio je jedan od onih kada pre-značajno klimam glavom, ne samo zbog odobravanja. Nego zato što ne vjerujem Rating: 0
You Are Here: Home » Zdravlje » Alternativne metode liječenja » Jelena Jović: Poklonjen mi je novi život, sada pravim planove za budućnost

Jelena Jović: Poklonjen mi je novi život, sada pravim planove za budućnost

jelena.

Gledam nju, a slušam sebe. Razgovor s Jelenom Jović bio je jedan od onih kada pre-značajno klimam glavom, ne samo zbog odobravanja. Nego zato što ne vjerujem u toliku količinu slučajnosti, količinu započetih rečenica koje bih završila…. Ona je djevojka kojoj je s trideset šest dijagnosticiran karcinom štitne žlijezde. Meni na drugom mjestu. Jelena je ipak hrabro, kaže možda i drsko, odbila liječničku intervenciju, iako su joj davali skromne prognoze. Ja nisam imala snage, imala sam djecu. Sada je na svom putu, s planovima za budućnost. Vesela i vedra.

Kada smo stavile telefone na stol na početku susreta zapazila sam masku s veselim leptirićima. Kaže da ih ranije nije voljela, a sada su svuda oko nje. Djelovali su joj trivijalno, ali od kada je zavoljela i svoju štitnu žlijezdu (koja je u obliku leptira), ova bića je okružuju.

ŠOK I NEVJERICA

Između treninga i meditacije popile smo čaj. Iako je otvoreno pričala o svom putu, nije joj bilo ugodno. Ali, ona svojim svjedočanstvom želi da pomogne.

– Prije tri godine otišla sam na redovan sistematski pregled s firmom. Godinu dana ranije mi je dijagnosticiran Hašimoto, ali to je bilo sve. Poslije rezultata pregleda liječnik je počeo da se znoji, bilo mu je baš neugodno. Rekao je da imam izraslinu veličine 3,5 centimetara i da trebam napraviti biopsiju štitne žlijezde što prije – priča ova rođena Šiđanka, koja je već 20 godina, poslije studija ekonomije, stanovnik Beograda.

Svjesna da nema što čekati, istog dana otišla je na VMA, a poslije 24 sata sjedila je ispred doktorice koja joj je preporučila hitnu operaciju s riječima “na tvom mjestu ja ne bih čekala Uskrs”. A od praznika je dijelilo nepune tri nedjelje.

– Bio je petak i zamolila sam je da sačekam ponedjeljak. Operacija je već bila zakazana zbog urgentnosti, ali sam ja želela i neko drugo mišljenje.

Jelena kaže da je bila izvan sebe. U tim trenucima nije bilo mjesta za razmišljanje samo je slijedila svoj instinkt.

– Sve vrijeme sam se osjećala dobro. Napravila sam tumor markere, analize hormona i još neke pretrage na Institutu za onkologiju. Na liječničkom konziliju su potvrdili ozbiljnost situacije. Iako su svi rezultati bili u redu, biopsija koja je 99 posto pouzdana ukazivala je na galopirajući tumor. Kada sam se zahvalila na mišljenju, liječnik je samo rekao: “Vidimo se u drugom krugu pakla”. Potpisala sam da ne želim operaciju.

ČIŠĆENJE TALOGA

Majka i sestra nisu bile oduševljene. Nije previše marila što joj tko govori, što preporučuje. Jelena kaže da nije imala izbora osim da bude hrabra. To joj je u toj situaciji jedino preostalo. Bila je spremna na sve, neizvjesnost, pa čak i fatalan ishod. Ali, kao nikada do tada, priča, bila je sigurna u svoju odluku.

Usljedile su slučajnosti.

Sam trenutak preuzimanja odgovornosti za svoj život, suočavajući se s mogućim nepovoljnim ishodom hrabro, je po sebi magičan. Nekako se tada sve promijenilo – od prvobitnog šoka, bolest je postala Jelenin blagoslov. Ne prepuštajući se savjetima za hitnu operaciju ona je krenula na put otkrivanja sebe. Istraživala je, tražila, čitala, posjećivala stručnjake u raznim područjima – od zvanične do alternativne medicine, psihologije i NLP.

– U razgovoru s jednim duhovnim liječnikom došla sam do ključne spoznaje. Da se moja štitna žlijezda zapravo žrtvovala za mene. Rezultat biopsije je bio takav ali iz tog određenog mjesta koji je bio nasuprot režnju koji je radio ubrzano. Taj tumor je napravio balans da moja štitna žlijezda mene čuva i štiti. Rak nikada ne pada s neba i ne dolazi iznenada. To je stanje cijelog organizma koje smo sami stvorili. Kod mene je bolest bila rezultat potisnutih, neiskazanih i neizgovorenih emocija.

Budući da je bila odlučna da stvari preokrene u svoju korist Jelena se susrela s duhovnim učiteljem koji joj je pomogao. Rekao joj je da treba “očistiti mulj iz svoje čaše”. Otišla je na Frušku goru, na joga detoks program. Sjeća se stravičnih glavobolja i da je povraćala danima.
–  To je bio vrlo intenzivan izazov i iskustvo da sam se u nekim trenucima osjećala kao da je prognoza da umirem jedino što može da mi se dogodi. Uskrsno jutro sam se probudila potpuno drugačija. Bila sam svježa i rasterećena. Na kontrolnom pregledu je konstatirano da je tumor koji su do tada smatrali kobnim pod kontrolom. Sada se mijenjam. I dalje, živim i pravim planove – kaže Jelena.

600683_10153989250397398_3621459840904439590_nINSTRUKTORICA BODI BALANSA

Poslije saznanja da ima dijagnozu Jelena je postala vegetarijanac.

– Na mlijeko sam alergična, a meso i jaja sam i ranije slabo jela. Istinski volim životinje i nema svrhe da mislim da mi je potrebno da netko drugi treba stradati da bih ja bila sita. Ponekada jedem sir i jogurt i to je sve. I to planiram da promijenim i izbacim iz prehrane – ističe ova hrabra djevojka.

Također, uz svoje redovne dnevne obaveze, Jelena je i instruktorica bodi balansa (kombinacija tai čija, joge i pilatesa), NLP master i coach i bavi se meditacijom. Ima planove i da se ozbiljno posveti radionicama za žene s problemima štitne žlijezde i da postane mama.

– Moja snaga i energija je tolika da sve stižem. Osjećam se kao da sam uključena u neki izvor energije koji mi daje potreban elan.

RAK, PA VAGA

Mene nijedan Rak ne može da obiđe – kao mantru na neki čudan način Jelena je veoma često izgovarala godinama prije nego što joj je uspostavljena dijagnoza. Tada je mislila na izbore svojih emotivnih partnera koji su, kao po pravilu u horoskopu bili znak Rak. Kroz smijeh kaže danas da je ni TAJ rak nije obišao.

Danas je za nju i njen uspjeh ključna riječ BALANS. Crtajući vage i razmišljajući gdje sve treba da uspostavi balans, od tada njoj se u životu “događaju” samo Vage.

– Mariota Vlaisavljević

Zdravaiprava

Forografija: casopisinterfon.orgLeave a Comment