Želite li drugačiji život? Promijenite svoju životnu priču! Reviewed by admin on . . Naš život je samo priča. Tužna ili manje tužna, teška i bolna ili lepršava i lagana. Autori te priče smo mi, a to znači da je svakog trenutka možemo promijeni . Naš život je samo priča. Tužna ili manje tužna, teška i bolna ili lepršava i lagana. Autori te priče smo mi, a to znači da je svakog trenutka možemo promijeni Rating: 0

Želite li drugačiji život? Promijenite svoju životnu priču!

zivotne-price-zrtve-nasilnici-uvjerenja.

Naš život je samo priča. Tužna ili manje tužna, teška i bolna ili lepršava i lagana. Autori te priče smo mi, a to znači da je svakog trenutka možemo promijeniti i tužnu, bolnu priču možemo pretvoriti u laganu. U tome nas međutim sprečava uvjerenje da nama rukovode nevidljive niti sudbine, te da je jedino što možemo učiniti, da joj se povinujemo dobrovoljno ili ne, kao i vezanost za ove priče.

Događa se, naime da ljudi osvijeste i prihvate činjenicu da su sami tvorci svojih priča, odnosno života, a onda stanu i više ne rade ništa, racionalizirajući ovo na različite načine. U čemu je tolika privlačnost tih starih obrazaca ponašanja, koji nam donose samo bol i patnju? Zašto se radije držimo tih utabanih staza, umjesto da krenemo novima? Tu privlačnost im naravno dajemo mi sami, time što vjerujemo da su one stvarne i prave.  Pored toga, ovi stari obrasci ponašanja, nama su dobro poznati i to je za nas siguran teren. Tu se ne može dogoditi ništa što bi nas iznenadilo. U redu je, povremeno će malo boljeti, patit ćemo, ali to je poznata patnja. Naše nesvjesno  ,,zna,, kako ćemo razmišljati, kako se osjećati i kako ćemo raditi, sve dok slijedimo ove utabane staze.

Također, sve dok idemo utabanim stazama, imat ćemo i neku, često skrivenu korist koje se ne želimo odreći. Ta korist nas vrlo često sprečava da krenemo drugim putem, da počnemo pričati neke drugačije priče. Ona uvijek postoji, ne sumnjajte u to, već hrabro pogledajte sebi u oči i zapitajte se: ,,Što je to, što dobivam pričajući sebi i drugima baš ovakvu priču o svom životu? Jesam li žrtva svojih roditelja ili društva koje ne umije cijeniti prave vrijednosti? Jesam li uvjeren da bih negdje drugdje mnogo bolje prošao, ali eto, sad više nema smisla da idem? Pričam li priču u kojoj sam heroj, koji je uspio prevazići mnoge prepreke i sada još pomaže drugima?,, U ovim pričama, mi obično igramo jednu od tri uloge: Žrtva, Spasitelj, Nasilnik ili Progonitelj. Naravno, ove uloge se smjenjuju i to se događa kroz našu interakciju s drugim ljudima, pa čak i sa samima sobom. Tako će netko tko je dugo godina bio u ulozi žrtve u nekom trenutku odlučiti da je sad vrijeme da s tim prestane i postat će Nasilnik.

Međutim, sve dok smo u nekoj od ovih uloga, mi smo zatočenici svojih starih priča. Zato je važno da sebi priznamo koje to koristi  imamo od igranja tih uloga i pričanja ovih besmislenih priča. Sve dok ih se držimo, nećemo okusiti slobodu, koja je u stvari svo vrijeme tu. Izvan naših priča.

Suzana Vemić, psih.

centarprozor.comLeave a Comment

%d bloggers like this: