Veliki filozof tvrdi: I ne znajući, dajete smisao životu drugih ljudi! Reviewed by admin on . . Kada dosegnete duboku starost i gledate unatrag na svoj život, on može izgledati kao da je imao sustavan red i plan, kao da ga je sastavio neki pisac. Događaj . Kada dosegnete duboku starost i gledate unatrag na svoj život, on može izgledati kao da je imao sustavan red i plan, kao da ga je sastavio neki pisac. Događaj Rating: 0

Veliki filozof tvrdi: I ne znajući, dajete smisao životu drugih ljudi!

shopenhauer.

Kada dosegnete duboku starost i gledate unatrag na svoj život, on može izgledati kao da je imao sustavan red i plan, kao da ga je sastavio neki pisac.

Događaji koji su, kada su se dogodili, izgledali slučajni i od male važnosti, pokazali su se nužnim čimbenicima pri sastavljanju skladne radnje romana. Dakle, tko je sastavio tu radnju? Schopenhauer predlaže da je baš kao što su vaši snovi sastavljeni od jednog vida samog sebe, kojega je vaša svjesnost nesvjesna, tako je također vaš čitav život sastavljen od volje unutar vas.

I baš kao što će ljudi koje budete susreli prividno pukim slučajem, postati vodeći agensi u strukturiranju vašeg života, tako ćete i vi, i ne znajući, služili kao agens, dajući smisao životima drugih. Čitava je stvar zajedno usklađena kao jedna velika simfonija, gdje sve nesvjesno strukturira sve drugo.

I Schopenhauer zaključuje da ispada kao da su naši životi obličja jednog velikog sna jednog jedinog sanjara u kojem svi karakteri iz snova također sanjaju; tako je sve povezano sa svime, pokrenuto jednom životnom voljom, koja je univerzalna volja u prirodi.

-J. Campbell

Leave a Comment

%d blogeri kao ovaj: