Tehnika emocionalne slobode

Emotivna  akupresura za dušu i tijelo

Nastala je prije skoro 20 godina u Americi i poznata je kao emocionalna akupunktura ili EFT što je skraćenica od Emotional Freedom Technique. Predstavlja tehniku koja je najrazvijenija u domeni novijeg područja,  energetske psihologije. Može se reći da je to  neobična kombinacija akupresure i blagog mentalnog povezivanja s vrlo specifičnim aspektima onog na čemu radimo. Neke teme su vrlo jednostavne i može ih svako riješiti na nivou samopomoći, a mnogo je više onih složenih od kojih su neke izazov i za najvještije i najiskusnije praktičare kojima često trebaju vrlo specifična dodatna znanja mimo ove tehnike. Suština je, svatko je može koristiti na nekom nivou.

Sve više je i široj javnosti poznato da su emocije po svojoj prirodi energija. Veza energije tj emocija, uma, tijela, našeg zdravlja i naših dostignuća je nešto što se sve više shvaća, posebno među ljubiteljima osobnog razvoja, duhovnim učiteljima i kvantnim fizičarima, koji najbrže proniču u dubine nekih suština.

Ono što je još uvijek teško shvatljivo među mnogima je da mi možemo riješiti mnogo toga rješavanjem energetskih blokada nastalim kroz životne situacije i naš emotivni doživljaj istih. Vjerujte, možemo, i EFT nam baš to omogućava. Time ujedno postižemo i stanje emocionalne inteligencije koje nam omogućava najbolji nivo i kvalitetu komunikacije, koja ima šanse da dovede do najboljeg ishoda.

U mojoj obitelji je to alat prve pomoći čak i djeci od malih nogu koja je primjenjuju na sebi. Tu se primjenjuje na svakoj trenutnoj emociji i akutnoj boli.

Za više od toga definitivno treba mnogo više znanja  s kojima možemo uspješno mijenjati uvjerenja koja nam štete, rješavati mnoge kronične bolove, mnoge psihosomatske probleme. Još je kompleksnije prirode  rad s  anksioznim stanjima, paničnim napadima, traumama,  emotivnim uzročnicima ovisnosti, poboljšanju dostignuća u biznisu, sportu, i drugim područjima života. Stoga nije iznenađujuće da se mnoge profesije educiraju u ovoj izuzetnoj tehnici  koju pridodaju kao alat za veću efikasnost u svojoj postojećoj praksi. Vrlo je korisna  roditeljima, kao i svim  tragateljima efikasnih alata osobnog razvoja.

Prije 9 godina sam prvi put počela edukaciju samopomoći, a i za profesionalnu primjenu  EFT-ja na našim prostorima, jer mi je bilo jasno da su ovakva znanja neophodna za sve tragatelje izlaza iz mnogih životnih situacija. Obzirom da živim veći dio godine na Novom Zelandu, očigleda je razlika u uvjetima života a i mentaliteta. Činjenica je da svi mogu živjeti mnogo kvalitetnije bez obzira na okolnosti u kojima su. Kada shvatimo da mi možemo biti kreatori našeg života radom na sebi, lakše je krenuti u taj proces samorazvoja.

Studio za edukaciju i vrhunska dostignuća koji sam osnivač, ima za cilj provođenje visoko kvalitetne edukacije vrhunskih pristupa i tehnologija osobnog razvoja i unapređenja kvalitete života, uključuje EFT kao značajnu tehniku za postizanje promjena na energetsko emotivnom nivou a time i u svakom području života. U ovisnosti gdje se  primjenjuje, ovisi  potrebno znanje praktičara kao i tragatelja vlastitog napretka. Uz to su za neka područja  potrebna komplementarna znanja od kojih se mnoga mogu dobiti u okviru Studija za edukaciju i vrhunska dostignuća i edukativni opus „Okrugla duga“.

EFT kod nas možete osjetiti na popularnim proljetnim i jesenjim cjelodnevnim grupnim tretmanima ili individualnim tretmanima. Raspored grupnih radionica i svih treninga iz opusa Okrugla duga su objavljeni na stranici www.TehnikaEmocionalneSlobode.com .

-Jasmina Kovačev