Stalan posao ili poduzetništvo? Reviewed by admin on . . < Dugo vremena smo živjeli u uvjetima gdje je stalan posao bio način stjecanja sredstava za život. Toliko dugo, da smo zaboravili da su naši preci živjeli bez . < Dugo vremena smo živjeli u uvjetima gdje je stalan posao bio način stjecanja sredstava za život. Toliko dugo, da smo zaboravili da su naši preci živjeli bez Rating: 0

Stalan posao ili poduzetništvo?

poduzetnik-posao-biznis-blokade-novac.
<

Dugo vremena smo živjeli u uvjetima gdje je stalan posao bio način stjecanja sredstava za život. Toliko dugo, da smo zaboravili da su naši preci živjeli bez sigurnosti stalnog posla. Ipak, je to vro kratak period u odnosu na postojanje čovječanstva kao civilizacije koje je opstalo i preživjelo bez stalnog posla. Industrijalizacija i urbanizacija je učinila svoje, zaboravili smo da možemo živjeti i bez toga, da je moguć život i bez stalnog posla, čak i bez posla, onako kako su naši preci živjeli.

Sjećam se vremena kada smo se preselili na Novi Zeland prije 22 godine. Obzirom da je tu već uveliko bio smanjen broj stalnih radnih mjesta, u okviru škole za produzetnike u koju sam se uključila, rečeno nam je da današnje generacije koje se zapošljavaju moraju računati da će tijekom svog života promijeniti u prosjeku tri profesije, da živimo u drugačijim vremenima nego naši roditelji i da je ključ opstanka prilagodljivost i fleksibilnost.

Prilično zastrašujuće za nekog tko stigne s drugog kraja svijeta, naviknut na status stalnog posla. Također nam je ukazano da velik broj poslodavaca ne želi radnu snagu u stalnom radnom odnosu, nego zapošljavaju na ugovor pojedince koji se registriraju kao samozaposleni, tj. postanu mali privrednici koji iznajmljuju svoje usluge ili usluge svog tima, ukoliko vode svoje poslovanje kao tim.

Htjeli ili ne htjeli, cijeli svijet ide danas u tom pravcu, stoga je poduzetništvo nešto što čeka veliku većinu. Samim tim, čekaju ih i izazovi na koji nisu navikli. Mimo znanja koja su potrebna svakom poduzetniku u smislu kompetencije u struci, potrebna su znanja vođenja biznisa. Sve se to nauči, jedino što se ne može naučiti iz knjiga je kako prepoznati vlasitite blokade i kako kada ih prepoznamo uspješno rješavati.

Ljudi uglavnom nisu svjesni svojih blokada. Često imaju znanja, odličnu ideju, čak i financijsku potporu za početak i krenu, a onda počnu kao kokice iskakati vlastite blokade. Ima i onih koji ne ispune ni osnovni preduvjet, a to je kompetencija, pa sve pripisuju blokadama i programima. Znanje i iskustvo u području koju ulazimo kao produzetnik su osnova bez koje se ne može ići dalje, jer ćemo u protivnom sami sebe saplitati, a ujedno i iskompromitirati. Jednom stečena etiketa šarlatana i nestručnjaka se teško mijenja.

Ako je ispunjen osnovni uvjet kompetencije u područje u koje krećemo, dok ne steknemo znanje vođenja svog biznisa, najlakše je priključiti se nekom timu gde ćemo učiti i ovaj segment, ako ništa drugo, bar promatranjem. Tek kad razumijemo osnove vođenja svog biznisa možemo krenuti s više sigurnosti naprijed.

Kretanjem u akciju pokrećemo i mnoge svoje teme, svoje strahove, neke očigledne, neke duboko skrivene, pokrećemo blokirajuća uvjerenja, tj. mentalne programe. O kojim specifično blokadama se radi, uveliko ovisi o vrsti djelatnosti, a i od naših ranijih iskustava, Neke blokade su širokog spektra i kočitće osobu u svakom segmentu života, ne samo u situaciji poduzetništva. Takva generalna blokada je na primjer – nisam doboljno dobar ili dobra. Ova blokada će  djelovati i u odnosima s obitelji, s prijateljima, u sportu, u karijeri, jednom riječju svuda će nam praviti problem. Neke blokade su mnogo specifičnije, kao na primjer da se naplati svoja usluga ili proizvod poznanicima. Znam one koji su zbog takve blokade zatvorili biznis.

Mnoge blokade je teško osvijestiti, a to je uvijek prvi korak. Kako rješavati nešto a ne znamo što?

Način na koji se mnoge blokade manifestirju je u vidu odlaganja aktivnosti. Sve nam je preče od recimo podizanja telefonske slušalice i poziva potencijalnim klijentima. Ako je osoba s većim egom, naći će dobar izgovor zašto je bilo preče uraditi nešto drugo, ili popiti kavu s prijateljem koji je naišao, nego obaviti upravo te telefonske pozive. Mnogo je teže priznati sebi da se, recimo, radi o strahu od odbijanja, nego na brzinu smisliti izgovor. Velik je broj onih koji neće ni prepoznati da se radi o pokretanju sindroma odlaganja zbog straha od odbijanja u ovom konkretnom slučaju, već će sebe opravdavati konstatacijom da je i ovo što su radili bitno i potrebno.

Činjenica je da će pokrenute blokade dovesti do promjene prioriteta u našim aktivnostima, nekada nas čak i potpuno zaustaviti. U takvim uvjetima naš um ne funkcionira na način koji je optimalan, tj. ni logika, ni analitika, a ni intuicija nam nisu u potpunosti dostupni. Kod jačih blokada, može se dogoditi da nemamo uopće pristup ni logici, ni intuiciji, baš kao student koji ode spreman na ispit, a trema ga potpuno blokira.

U uslovima stalnog zaposlenja mnogo manje pokrećemo vlastite blokade, najčešće i zato što je spektar aktivnosti potpuno drugačiji, pa time i mogućnost doticanja okidača onog što je u pozadini blokada.

Iz svega iznijetog je jasno da je rad na sebi, osobni rast i razvoj, neophodan za svakog poduzetnika. Na nedavnom skupu poduzetnika kojem sam prisustvovala, jedan od uspješnih poduzetnika je izjavio da jedino što mu je žao je što nije više radio na sebi od samog početka. Smatra da bi daleko brže stigao do nivoa na kojem je sada u biznisu da je tome posvetio mnogo više pažnje.

Oni koji nisu poduzetnici, bolje da krenu na vrijeme u radu na sebi, a za one koji već jesu, jedini faktor koji eksponencijalno donosi rezultate je upravo to – rad na sebi.

Za početak, razumite malo više blokade kako bi lakše i brže išli naprijed u željenom pravcu.

Seminar „Otkrijte svoje blokade obilju, zdravlju i uspjehu“ će vam osvijetliti mnoge mračne kutove koji skrivaju blokade u vašoj podsvijesti.

Transformacijske tematske radonice će vam pomoći da riješite mnoge od svojih blokada.

Edukacije EFT-ahttp://alternativainformacije.com/2016/02/jasmina-kovacev-seminar-meta-zdravlje-i-eft-u-zagrebu-i-beogradu/ će vam omogućiti da sami rješavate neke od svojih blokada, bar onih jednostavnijeg karaktera.

Napravite prvi korak i “Otkrijte svoje blokade obilju, zdravlju i uspjehu“.

Seminar će se održati u Zagrebu 16.-17.04., a u Beogradu 22.-23.04.

 

Jasmina Kovačev je EFT Master Trener, Energetski Psiholog, META-Zdravlje Master Trener, Coach za

postizanje vrhunskih dostignuća. Autorka je knjige „Preobrazite svoje slabosti u snagu” i kreator serije

edukacija „Okrugla Duga“, kreator programa “Biram život”. Više o tehnikama i metodama Studija za

Vrhunska dostignuća na: www.TehnikaEmocionalneSlobode.com

Leave a Comment

%d bloggers like this: