Opraštanje nije za slabiće Reviewed by admin on . . Opraštanje. Jedna od stvari s kojom se često susrećemo. Vjerojatno se pitamo zbog čega bismo nekome oprostili? Kako oprostiti? Što opraštanje znači za naš odn . Opraštanje. Jedna od stvari s kojom se često susrećemo. Vjerojatno se pitamo zbog čega bismo nekome oprostili? Kako oprostiti? Što opraštanje znači za naš odn Rating: 0

Opraštanje nije za slabiće

opraštanje.

Opraštanje. Jedna od stvari s kojom se često susrećemo. Vjerojatno se pitamo zbog čega bismo nekome oprostili? Kako oprostiti? Što opraštanje znači za naš odnos?

Opraštanje vas oslobađa
Sve dok nekome ne oprostite vi ste povezani s tom osobom. Vaše misli će se stalno vraćati na osobu koja je pogrešila i stalno ćete iznova proživljavati tu situaciju. Emotivni link među vama ostat će toliko jak da će u vama izazivati mnogo patnje, koja će se reflektirati u vama, a u krajnjoj liniji i vi ćete biti negativni i izazivati bol ljudima s kojima ste okruženi i koji su vam dragi.

Kada oprostite, oslobađate se te osobe. Kada oprostite, oslobađate se agonije.

Oprostite sebi
Ono što mislite o drugim ljudima često je refleksija onoga što mislite o sebi iako to nije uvijek očigledno. Druge ljude osuđujemo onoliko strogo koliko osuđujemo sebe. Osoba koja je na primjer vrlo kritična prema drugima vjerojatno je vrlo kritična i prema sebi.

Ako oprostite sebi na nečemu što ste nepromišljeno napravili prije 10 godina, pa zatim i bliže stvari, navika opraštanja će se ukorijeniti u vama, te ćete lakše praštati drugima.

Oprostite svima
Ponekad lakše opraštamo velike i krupne greške, a zbog sitnica znamo da se durimo godinama.

Kada oprostite, stvarno oprostite
Kada oprostite nemojte se više vraćati na to ili ćete nastaviti omotavati se lošom vezom s tom osobom. Možete na opraštanje gledati kao takmičenje između dvije osobe i misliti kako opraštanjem pokazujete da ste bolja osoba od druge strane, što pokazuje vašu superiornost.

Ali od veće je koristi da na opraštanje gledate kao na oslobađanje od druge osobe i zatočenosti u prošlosti.

Opraštanje nije za slabiće
Može vam se učiniti kao da je opraštanje jedna verzija odustajanja, da opraštaju slabi, a da se oni snažni ljute i osvećuju.

Međutim, realnost je potpuno drugačija. Ako ne oprostite to će vas izgristi iznutra. Stalno ćete u sebi ponavljati argumente i sjećanja, i kreirati još više patnje za sebe.

Opraštanje vas oslobađa, ali je vrlo teško. Lako je nositi ljutnju u sebi, ali oprostiti, zaboraviti i nastaviti mirno dalje, to mogu samo oni najjači.

Uz opraštanje vam je budućnost bolja
Ako opraštanje gledate iz praktične perspektive tada je ono vrlo pametno. Opraštanje vas štiti od bolnih iskustava.

Opraštanje vraća vas u centar, a ne drugu osobu. Vi ćete prestati žaliti za onim što je već u prošlosti i poštedjeti nepotrebnog rasipanja energije. Na taj način ćete imati više energije da se posvetite sadašnjosti i onome što želite u budućnosti.

U opraštanje ne treba uključiti drugu stranu
Mnogi misle da oprostiti znači nazvati drugu osobu i reći joj da je oprošteno. To je ponekad moguće, ali najčešće nije i nije ni potrebno. Opraštanjem treba da se oslobodite negativnih veza s tom osobom, a ne da uspostavljate nove izjavama o opraštanju. Opraštanje se radi u sebi. Reći ćete sebi kako više nećete razmišljati o tome, nećete biti ljuti ili razmišljati o osveti, i jednostavno ćete nastaviti dalje bez razmišljanja o tom događaju.

Oprostiti ne znači nastaviti tamo gdje ste stali
To što ste oprostili ne znači da ćete dati priliku osobi koja vas je povrijedila da to napravi još jednom, nego opraštanjem sebe oslobađate povezanosti i negativnih emocija vezanih uz tu osobu.

Ponekad je moguće, ako obje strane žele, da nastavite tamo gdje ste stali, ali opraštanje izvorno ne znači to. Oprostiti znači da ste sposobni izdići se iznad nečije greške, priznavši da svi griješimo, te krenuti svojim putem. Taj put može uključivati osobu kojoj ste oprostili, ali put se nastavlja od greške, a ne od tamo gdje je bio prije nje.

 

izvorLeave a Comment

%d bloggers like this: