Opasna strana osvježivača prostora Reviewed by admin on . Ftalati koji utiču na normalan rad hormona Savjet za odbranu prirodnih resursa (NRDC), međunarodna organizacija za zaštitu okoliša, proveo je studiju pod nazivo Ftalati koji utiču na normalan rad hormona Savjet za odbranu prirodnih resursa (NRDC), međunarodna organizacija za zaštitu okoliša, proveo je studiju pod nazivo Rating: 0

Opasna strana osvježivača prostora

osvježivač-zraka-648x330

Ftalati koji utiču na normalan rad hormona

Savjet za odbranu prirodnih resursa (NRDC), međunarodna organizacija za zaštitu okoliša, proveo je studiju pod nazivom “Čišćenje zraka: Skrivene opasnosti od osvježivača zraka” u kojoj se došlo do zaključka da 86% testiranih osvježivača sadrže opasne ftalate.

Ftalati se koriste kao omekšivači za plastiku, agensi protiv pjenjenja u aerosolima, a mogu se naći u plastičnim igračkama, automobilima, bojama, pesticidima te u kozmetičkim proizvodima i parfemima. Prema istraživanju koje je obavio NRDC: “Većina ftalata ometa proizvodnju muškog hormona testosterona te se povezuju sa reproduktivnim anomalijama”.

Brojne studije na životinjama pokazale su da izloženost ftalatima smanjuje testosteron, uzrokuje malformacije genitalija i smanjuje proizvodnju sperme. Ljudske studije vezuju ftalate za hormonske promjene, slab kvalitet sperme i promjene u formiranju genitalija. Pet vrsta ftalata, od kojih se jedan nalazi u osvježivačima zraka, uzorkuju defekte kod novorođenčadi te nanose štetu reproduktivnom sistemu. Pored toga, NRDC navodi da se ftalati iz osvježivača zraka povezuju sa simptomima alergija i astmom.

Količine ftalata koje je NRDC pronašao u nekim od najčešćih osvježivača zraka:

  • Glade mirisna ulja (utičnica) – 4.5 ppm (milioniti dio cjeline) DBP-a
  • Glade Air sprej – 1.5 ppm DEP-a
  • Air Wick mirisna ulja – 0.75 ppm DBP-a; 6.3 ppm DEP-a; 1.6 ppm DIBP-a; 2.1 ppm DIHP-a,

pri čemu su:

  • DBP – di-butil ftalat (povezuje se sa promjenama u nivou hormona, lošem kvalitetu sperme i promjenama u genitalnom razvoju)
  • DEP – di-etil ftalat (povezuje se sa promjenama u nivou hormona, lošem kvalitetu sperme i promjenama u genitalnom razvoju. Još se naziva i “reproduktivni toksin”)
  • DIBP – di-izibutil ftalat (ima slične efekte kao DBP. Povezan je sa smanjenjem testisa i niskim nivoom tostesterona kod životinja i promjenama u genitalnom razvoju kod ljudi)
  • DIHP – di-izoheksil ftalat (toksin koji utiče na reproduktivni sistem muškaraca te se povezuje sa defektima prilikom rođenja i razvoja).

Štetni čak i u malim dozama

Nova istraživanja opovrgavaju zastarjela uvjerenja da “doza čini otrov”. Drugim riječima, to znači da morate imati visoku izloženost toksinu da bi posljedice bile štetne po zdravlje. Nova istraživanja pokazuju da čak i minijaturna izloženost može imati ozbiljne posljedice po zdravlje. Pitate se šta uraditi? Jednostavno je – nemojte ih korisititi!

Autor:minimagazin.info

Leave a Comment

%d bloggers like this: