NLP master trener savjetuje: Ovo je najznačajnije za život u sadašnjem trenutku! Reviewed by admin on . . „Kažu da vrijeme liječi sve. To je zbog toga što se događaji nižu“, reči su Charlesa Faulknera, Master Trainera NLP-a… „Kada razmišljate o problemima – vi živ . „Kažu da vrijeme liječi sve. To je zbog toga što se događaji nižu“, reči su Charlesa Faulknera, Master Trainera NLP-a… „Kada razmišljate o problemima – vi živ Rating: 0

NLP master trener savjetuje: Ovo je najznačajnije za život u sadašnjem trenutku!

sadašnji-trenutak.

„Kažu da vrijeme liječi sve. To je zbog toga što se događaji nižu“, reči su Charlesa Faulknera, Master Trainera NLP-a…

„Kada razmišljate o problemima – vi živite probleme. Kada kupujete listić za loto – vi sanjate o životu kakav možete imati. U oba slučaja, ne živite u sadašnjosti, ne živite svoj život. Odluka i rješavanje problema danas je ono što će vas odvesti na pravi put.“ – Charles Faulkner

Kao pionir, inovator i stručnjak u dešifriranju nesvjesnih obrazaca ponašanja izuzetno uspješnih ljudi, a naročito na temu brzog donošenja odluka o financijama, Charles Faulkner, Master Trainer NLP-a, veoma je cijenjen i uspješan u poslovnom svijetu. Posebno je poznat po istraživanju o metaforama i njihovoj ulozi u utjecajnoj komunikaciji i postizanju vrhunskih rezultata.

Svoju uspješnu karijeru NLP trenera i VIP coacha, motivacijskog govornika i autora počeo je studirajući lingvistiku na Univerzitetu Northwestern. Međutim, kada je otkrio NLP, posvetio se ovoj metodi koju je odmah prepoznao kao nešto što će zauvijek promijeniti ljudsko ponašanje i komunikaciju.

Charles Faulkner je posebno razvio NLP metode za postizanje izvrsnih rezultata u svijetu financija, razvio je strateški model donošenja odluka baziran na obrascu misao-ponašanje vrlo uspješnih ljudi, mapirao je strategije za terapeute i izvanredne pregovarače koje njegovim polaznicima omogućavaju ubrzano učenje i primjenu u praksi. Savjetnik je najvažnijih svjetskih NLP instituta, autor je desetak knjiga o NLP strategijama, a i međunarodni je stručnjak za modeliranje vještina i performansi nadarenih pojedinaca, timova i organizacija.

Surađuje s liderima iz Silikonske doline, najuspješnijim ljudima u Londonu i anonimnim najbogatijim ljudima svijeta. Danas je predsjednik Influential Communications, Inc. i strastveno se bavi svakodnevnim jezikom i njegovim utjecajem na naša razmišljanja, odluke koje donosimo i promjenama koje možemo učiniti.

Šta biste izdvojili kao značajno za miran život u sadašnjem trenutku?

Radost u pravljenju razlika. Ne između dobrog i lošeg, već drugačijeg. Pronađite i pratite šta je jedinstveno za svaki trenutak. Ovo je više vježba nego sredstvo ili tehnika, zato počnite s nečim što ćete raditi svakodnevno. Na primjer, dok perete suđe – obratite pažnju na prelamanje svjetlosti, temperaturu vode, teksturu posuđa, umjesto da se gubite u mislima…

Prošlost i budućnost nisu dio sadašnjosti

…Postepeno ćete to prenijeti i na značajnija iskustva – uvijek obraćajte pažnju na ono što je novo i jedinstveno.

Koju metodu biste mogli izdvojiti kao najvažniju za oslobađanje prošlosti i otvaranje ka budućnosti?

Najprije, prošlost i budućnost nisu dio sadašnjosti. Zamišljamo ih kao sadašnjost. Oni su plod imaginacije. Na poslijetku, ne sjećate se baš svega, a ako pitate nekog drugog za detalje, ispričat će vam drugačiju verziju od one koje se sjećate. U međuvremenu, budućnost se još nije dogodila. To je početak dobivanja perspektive. Kažu da vrijeme liječi sve. To je zbog toga što se događaji nižu.

Jedan od načina da odmah dobijete tu perspektivu jest da sagledate jedan određeni terenutak iz prošlosti (ili budućnosti) na vašoj vremenskoj liniji. Mnogo je trenutaka prije i poslije toga što ste zamislili. Pogledajte pažljivije i vidjet ćete da ima mnogo takvih trenutaka i većina od njih nema veze s onim o čemu ste razmišljali samo trenutak ranije. To su sve trenuci koji sačinjavaju vaš život.

Drugi način je da okružite neki događaj u prošlosti suprotnim primjerom. Ako se nešto loše dogodilo (u vašem umu), otresite se toga tako što ćete se sjetiti 4 slična događaja koji su dobro prošli i sjetite ih se brzo i za redom. Živo memorirajte svaki od tih trenutaka. Onda napravite mentalni kolaž događaja koji je loš i onih četiri koji su dobri. Vodite računa da su u oku vašeg uma ovi događaji jednakog intenziteta i trajanja. To će vam pomoći da iz jasnije perspektive sagledate stvari.

Koja je, prema Vašem iskustvu, najdelotvornija motivacija za buđenje i sagledavanje života kao lijepog, bez obzira na to šta se dogodilo u prošlosti, ali i za ostvarenje ciljeva i želja?

Jest kliše, ali ću reći: biti živ znači da postoje izazovi, ali je upravo tako. Naravno, ono što se nama događa doživljavamo osobnije, ali je važno i da gledamo oko sebe i vidimo kako se drugi ljudi suočavaju ili ne suočavaju sa svojim izazovima. To će vam možda dati ideje. Ako vam se ne sviđa što vidite, to vam može biti primjer što ne treba raditi. Ako vam se sviđa – možete mentalno vježbati kako radite to isto, a kasnije i da usvojite te tehnike.

Nakon što ste uspjeli promijeniti svoj život i doprinjeli promjenama života mnogih, koja je sljedeća promjena koju želite u svom životu, ali i u svijetu?

Saznanje da smo mi prvi i najvažniji emotivni, asocijativni obrasci, prepoznavanje da više nego što je potrebno koristimo naš racio i razumnost dolazeći time do automatiziranih zaključaka. Provodimo godine u školi educirajući svoje racionalne sposobnosti (djelimično zato što tako lako prevladaju).

Hajde da potrošimo malo više vremena educirajući naše emocije, intuiciju i našu sposobnost da stvaramo obrasce. Kako se to postiže? Proživljavajući i vrednujući širok raspon različitih iskustava. Prepustite se novim stvarima kako biste proširili svoje granice. Duboko se posvetite nečemu kako biste produbili svoje dubine.

(lovesensa.rs)Leave a Comment

%d bloggers like this: