NE MIJEŠAJTE ISKRENOST I SUROVOST! Reviewed by admin on . . - Zašto većina nas zapadne u zamku da iskrenost često zamijeni surovošću, točnije surovom iskrenošću? - U svemu je potrebna mjera. - Najžalosniji oblik glupos . - Zašto većina nas zapadne u zamku da iskrenost često zamijeni surovošću, točnije surovom iskrenošću? - U svemu je potrebna mjera. - Najžalosniji oblik glupos Rating: 0

NE MIJEŠAJTE ISKRENOST I SUROVOST!

prijateljstvo-iskrenost-mudrost-glupost-kosmajac.

– Zašto većina nas zapadne u zamku da iskrenost često zamijeni surovošću, točnije surovom iskrenošću?
– U svemu je potrebna mjera.
– Najžalosniji oblik gluposti je nadmudrivanje.

* * *
Ako želimo biti iskreni, prije svega moramo biti iskreni sami sa sobom. Ako nam je zaista stalo do čovjeka s kojim uspostavljamo bliske odnose (bili to prijatelji, roditelji, djeca, supružnik ili partner…), potrebno je odreći se svojih pretenzija, mnogobrojnih očekivanja i zahtijeva, i učiniti to iskreno, iz dubine duše, svim srcem, poštujući tu drugu stranu i sve njegove ili njezine različitosti i osobine. Ako su nam važniji naši “principi” i “stavovi”, neka naša okamenjena “uvjerenja” (a često se ispostavi da su to samo neke u nizu predrasuda koje imamo), onda nema potrebe da se mučimo. Tu iskrenost nije na svom terenu. I vjerojatno nećemo uspjeti ostvariti odnos kakav smo zaista željeli.

Ipak, važno je da shvatite da ljudi najbolje reagiraju na rječi pohvale i divljenja koje su im upućene, i da ih na taj način najbolje možete zainteresirati za sebe ako im se želite približiti. Samo je potrebno da ISKRENO otkrijete što je u dotičnoj osobi po vama vrijedno pohvale i divljenja. Svatko od nas ima bar nekoliko divnih osobina. I da počnete komunikaciju. Kritiku ostavite po strani, koliko god vam se čini da je više onoga što zaslužuje kritiku i osudu. To je manjkavost našeg nepravilno prilagođenog i formiranog pogleda na ljude i na svijet. I nitko nas tome nije naučio, a toliko smo toga učili.

Moram priznati, koliko god radim na sebi i trudim se da u vlastitom životu ispoštovati ono što druge savjetujem i o čemu pišem, i meni se nedavno dogodila jedna ružna situacija s dugogodišnjom prijateljicom koju zaista nisam imala namjeru povrijediti, ali u svojoj ishitrenosti iskreno sam rekla što mislim, povodeći se za čuvenom devizom: pravi prijatelji ti govore ono što stvarno misle, a ostali ti laskaju i govore ono što želiš čuti. U šuštini, moja iskrenost je u stvari bila surova. Nisam odmjerila svoje misli i svoje riječi, i tako je ispalo. Nemojte praviti te greške.
U SVEMU JE POTREBNA MJERA. Surovost nikome nije potrebna, osim ako vas neko direktno i vrlo agresivno ne ugrožava. Iako sam shvatila da sam pogriješila, i rekla to svojoj prijateljici, ipak, poslije toga, naše prijateljstvo više nikada neće biti ono što je bilo. I toga sam svjesna. Zato, učite iz tuđih grešaka, i ne ponavljajte svoje.

“Nema takve gluposti koju um ne bi mogao popraviti i nema takve mudrosti koju glupost ne bi mogla pokvariti.”
Johann Wolfgang von Goethe

Zapamtite: Najžalosniji oblik gluposti je nadmudrivanje.

-Aleksandra KosmajacLeave a Comment

%d blogeri kao ovaj: