Izvještaj o ljubavi Reviewed by admin on . . Prije nekoliko dana čuo sam fenomenalnu ideju: „Kada god čuješ sebe ili druge da se žale, to je prilika da kreiraš proizvod ili uslugu kojom ćeš taj problem r . Prije nekoliko dana čuo sam fenomenalnu ideju: „Kada god čuješ sebe ili druge da se žale, to je prilika da kreiraš proizvod ili uslugu kojom ćeš taj problem r Rating: 0

Izvještaj o ljubavi

izvještaj-o-ljubavi.

Prije nekoliko dana čuo sam fenomenalnu ideju: „Kada god čuješ sebe ili druge da se žale, to je prilika da kreiraš proizvod ili uslugu kojom ćeš taj problem riješiti“. Odličan način da usmjerimo svoj um u pravcu rješenja, zar ne? Tada mi je palo na um kako se često žalimo na sve i svašta. Ali, ukoliko svoju pažnju usmjerimo na žalopojke, ta energija će se u našoj svijesti, a time i u našem fizičkom svijetu samo uvećavati.
.
Stoga pomislih: „Što bih mogao učiniti kako bih doprinio rješenju tog problema?“ U trenu se pojavila ideja da napišem knjigu o tome, ali nisam imao jasnu ideju o čemu bih pisao. Ipak, osjećao sam da je sve to djelo inspiracije, te sam odlučio da to i učinim, uz povjerenje da me Ljubav vodi u pravom smjeru.
Samo dan nakon ideje o knjizi, šetao sam sa svojom djevojkom koja radi kao učiteljica u školi. Spomenula je kako je jedna od tema nastavničkog vijeća bio izvještaj o nasilju. On sadrži stavke „fizičko, emocionalno, seksualno i elektronsko“. Prvo što mi je palo na um je – pažnja je usmjerena na nasilje i kažnjavanje, što je samo nasilni odgovor na nasilje, zar ne? Ondje gdje usmjerimo pažnju, tu je i energija, pa je logično da će se nasilje samo uvećavati.
Kada sam to čuo, pomislio sam: „Zašto ne bi bilo drugačije? Zašto škole ne bi počele voditi izveštaje o ljubavi, u kojima bi se vodilo računa o ljubaznim djelima? Zar ne bi bilo lijepo da se na nastavničkom vijeću s mnogo više pažnje priča o tome kako su djeca skupila sredstva za neku humanitarnu akciju ili pomogli prijatelju koji se povrijedio na nogometu? Zar ne bi bilo divno da se spomene kako su učenici zajedno kreirali jedinstvenu elektronsku čestitku za svoju prijateljicu iz razreda, koju je ona sačuvala na desktopu svog računala i sada joj svako jutro počinje s njom?“
.
Proces čišćenja u mom umu je nastavljao da teče, pa se pojavila nova misao: „Ovu ideju bih mogao podijeliti s dragim ljudima na svojoj stranici i napisati tekst za „Novu svest““.
Nekoliko minuta kasnije, imao sam priliku da čujem glas nekog kuhara iz tv emisije. Oštro je kritizirao pripremljenu hranu. Nedugo zatim, čuo sam izuzetno snažne kritike na račun političara. Naravno, nasilje svih oblika je svuda, a ne samo u školama. One su samo odličan reprezent našeg društva. Pažnja na žalbe, kritiziranje i nasilje je gotovo u svemu. Ali, ukoliko i ja samo skrenem pažnju na to, zapravo ću doprinjeti uvećavanju nasilja u svojoj svijesti i ponovo prebaciti odgovornost na druge ljude. U tom trenu pojaviše se u mislima Hew Lenove rečenice: „Uvijek se zagledaj u sebe! Nikada ne možeš napustiti Sebe, nema ničega izvan tebe.“ Naravno, taj problem ne bih mogao primijetiti da nisam za njega DIREKTNO odgovaran. Sve to vrijeme, beskompromisno „volim te“ odjekivalo je u mom umu i iznenada, pojavio se naredni korak moje akcije!
Pravi način na koji mogu doprinjeti smanjenju nasilja u svom svijetu, a ne samo u školi koja je „slučajno“ spomenuta u razgovoru, jest da kreiram svoj izveštaj! Ali, on neće biti fokusiran na nasilje, već na ljubav. Mi ljudi učimo primjerom i ukoliko želimo prenijeti poruku ljubavi, jedini način da to učinimo je da budemo ljubav i njoj posvetimo svoju energiju.
Odmah se pojavila se i praktična ideja kako da to provedem. Najbolji način da usmjerimo našu pažnju je da svoje misli, riječi i djela uperimo u istom smjeru, a kada dolazimo iz srca, imamo ogromnu snagu. Stoga sam odlučio sam da u narednih mjesec dana kreiram „Izvještaj o Ljubavi“ u kojem ću, voditi računa o:
– mislima Ljubavi
– riječima Ljubavi
– djelima Ljubavi
koje učinim i primjetim u svom svijetu. Na kraju dana sve ću to bilježiti u svoj veseli izvještaj. Kako svijet uvijek savršeno reflektira ono što je u nama, sigurno ni sada neće pogriješiti, a nakon mjesec dana izvijestit ću vas o rezultatima.
.
A sada, dragi čitatelju, želim i tebe pozovati da mi se priključiš u ovoj akciji ukoliko se osjetiš inspiriranim. Ukoliko želiš da tvoj svijet bude mjesto s više mira i ljubavi, potrebna ti je jedna bilježnica, olovka i odluka da nekoliko minuta dnevno svoju energiju usmjeriš ka ljubavi. Zajedničkom akcijom koja dolazi iz srca možemo promijeniti ovaj svijet, a to je moguće samo ako primjetimo da je mjesto za promjenu u nama samima. Duboko vjerujem da ćeš na isteku ovih mjesec dana imati mnogo više da zapišeš u svoj izvještaj. U komentarima ispod ove objave, kroz vrijeme, slobodno podijeli s nama dijelove svog izvještaja o ljubavi – one koji su tebe posebno dotakli. Od mene već sada imaš ogromnu zahvalnost za spremnost da uđeš u ovaj poduhvat.
.
I doslovno dok pišem ove redove, sjetih se rečenice urednika „Nove svesti“, Milana Bojića, od prije nekoliko meseci. Tada sam pokrenuo akciju „Trideset dana poklanjanja dva sata mog vremena“ kojom je on bio oduševljen i tada mi predložio da pokrenem akciju u tom smjeru koja bi se proširila. Nekoliko mjeseci kasnije, vjerujem da je ta akcija dobila svoj nastavak. A tko zna, možda našim zajedničkim djelovanjem iz toga zaživi i knjiga.
.
Praktične vježbe: Svakog jutra u narednih mjesec dana, sjedite u ugodan položaj, zažmirite, opustite se i nekoliko puta izgovorite „Ja sam ljubav“. Nakon toga, ostanite u tišini nekoliko minuta, sasvim je dovoljno pet. Kada se pojave razne misli, samo im recite hvala i vratite se misli „Ja sam ljubav“. Na ovaj način ćemo se pripremiti za događaje tokom dana u kojima ćemo imati priliku da budemo ljubav i reagiramo u skladu s njom.
.
Svake večeri, prije spavanja, uzmite svoju najljepšu bilježnicu i upišite ono što je za vas predstavljalo ljubav u tom danu. Činite to s lakoćom i bez opterećivanja. Ako jednog dana i propustite vježbu, ništa strašno, nastavit ćete sutra.
I ne zaboravite da se svakog dana zahvalite sebi na hrabrosti i odlučnosti što ste krenuli na ovaj veličanstveni put.
.
Voli vas,
.
-Marko MaodušLeave a Comment

%d blogeri kao ovaj: