Život je SADA, i ne trebate “postići” NIŠTA Reviewed by admin on . . Sva stvarnost i životnost našeg života je moguća samo ovdje i sada i nigdje drugdje. Trik uma je da uvijek ostavlja dojam da nas nešto važno i bitno čeka u bu . Sva stvarnost i životnost našeg života je moguća samo ovdje i sada i nigdje drugdje. Trik uma je da uvijek ostavlja dojam da nas nešto važno i bitno čeka u bu Rating: 0

Život je SADA, i ne trebate “postići” NIŠTA

sadašnji-trenutak-uspjeh-duhovnost- sreća.

Sva stvarnost i životnost našeg života je moguća samo ovdje i sada i nigdje drugdje. Trik uma je da uvijek ostavlja dojam da nas nešto važno i bitno čeka u budućnosti i mami nas da krenemo u opsežnu akciju dostizanja toga koja zaokuplja svu našu pozornost i energiju dok nam neprestana težnja i očekivanje donosi nemir.

No život nam u veličanstvenosti svoje opuštene prirodnosti pokazuje da zapravo niti jedan trenutak nema prednost pred nekim drugim trenutkom.

Sve što ćemo ikada doživjeti će u našem iskustvenom doživljaju uvijek biti ovdje i sada, cijeli naš život je jedan neprekidni ocean sadašnjosti unutar kojeg se izmjenjuju pojave i događaji koji mu daju privid kretanja i dinamike. Ali zapravo, život je uvijek opušten, prirodan i ne žuri.

To je valjda ono na što se misli u Bibliji kad se kaže da za sve što se nalazi pod suncem postoji vrijeme. “Sve ima svoje doba i svaki posao pod nebom svoje vrijeme. Vrijeme rađanja i vrijeme umiranja; vrijeme sađenja i vrijeme čupanja posađenog. Vrijeme ubijanja i vrijeme liječenja; vrijeme rušenja i vrijeme građenja. Vrijeme plača i vrijeme smijeha; vrijeme tugovanja i vrijeme plesanja. Vrijeme bacanja kamenja i vrijeme sabiranja kamenja; vrijeme grljenja i vrijeme kad se ostavlja grljenje. Vrijeme traženja i vrijeme gubljenja; vrijeme čuvanja i vrijeme odbacivanja. Vrijeme deranja i vrijeme šijenja; vrijeme šutnje i vrijeme govorenja. Vrijeme ljubljenja i vrijeme mržnje; vrijeme rata i vrijeme mira. (Propovjednik 3,1-8) Sve što se događa se događa u širem kontekstu tog jednog vječnog mira i postojanja.

Ono što će vam donijeti smirenost i skinuti s vaših leđa teret hitnosti i imperativa da morate nešto postići i ostvariti je shvaćanje da se zapravo NEMA ŠTO postići. Postignuće je samo igračka za ego, mentalna zamka namijenjena isključivo za njegovo dokazivanje, to je čin preko kojega ego traži potvrdu svoje vlastite vrijednosti i kvalitete. Jer, uviđate da je konačna težnja koja leži u pozadini svih tih postignuća, ostvarivanja i usavršavanja ionako samo težnja za ljubavlju, radošću i ispunjenjem, ali budući da je shvaćena na pogrešan način, ona za sobom povlači i ogroman teret patnje ukoliko se “ne postigne”.

Inzistiranje na postignućima je samo mentalni trik, zamka za osobu koja vjeruje da nešto mora učiniti da bi zaslužila ljubav i sreću koja je cijelo vrijeme već prisutna u njoj. Postignuće tu postaje svrha sama sebi i sve se podređuje njemu do te mjere da čovjeku koji je upućen postizati, život izvan okvira postignuća prestaje imati ikakvog smisla. On za sve ostale vidove života postaje potpuno slijep i sve vrednuje isključivo u odnosu na postignuće. A što je izvan toga? Uzmite primjerice svog psa, mačku ili bilo koju životinju i pogledajte kako oni žive svoj život. To je život bivanja i neposrednosti koja ne zna za sutra, život u kojem nema vremena i procjenjivanja. Postižu li oni bilo što? Ne. Možemo li reći da su bilo što značajno “ostvarili” tijekom svojih života? Ne. Oni čak ni ne znaju što taj pojam znači, potpuno im je beznačajan i stran. Oni jednostavno jesu. Sve što su “postigli” je da su svojim prisustvom drugima donijeli radost i dobrotu. Znači li to da je njihov život zbog toga manje vrijedan, manje značajan?

I na kraju, tko je uopće onaj koji to prosuđuje? Jedino ego koji pati od sindroma manje vrijednosti zbog kojeg se mora neprestano dokazivati. Do jedne razine, sve te ego priče imaju svoju vrijednost i važnost samo da bi nas preko lekcija i situacija koje pružaju naučile da mi nismo ego, to je jedina njihova svrha, ali izvan toga, ego je potpuno nevažan i suvišan.

Prethodni članak: Radost je odluka, a ne posljedica izvanjskih okolnosti

Sljedeći članak: Za istinsku sreću – odbaci sva očekivanja!

Novavizija.blog.hr

 

Comments (2)

Leave a Comment

%d blogeri kao ovaj: