Zdravlje na tanjiru: Što kad prehrana postane opsesija Reviewed by admin on . . Moderno doba donosi sa sobom ne samo prednosti nego i negativne strane novina s kojima se susrećemo. Još prije samo jednog vijeka civilizacija se hranila neup . Moderno doba donosi sa sobom ne samo prednosti nego i negativne strane novina s kojima se susrećemo. Još prije samo jednog vijeka civilizacija se hranila neup Rating: 0

Zdravlje na tanjiru: Što kad prehrana postane opsesija

zdrava-hrana-opsesija-dijeta.

Moderno doba donosi sa sobom ne samo prednosti nego i negativne strane novina s kojima se susrećemo. Još prije samo jednog vijeka civilizacija se hranila neuporedivo zdravije i prirodnije. U današnje vrijeme je važno koliko god možemo da se držimo principa koje su imali naši preci kada se radi o prehrani. To se svodi na korištenje što prirodnije hrane, lokalne, sezonske, što manje procesirane.

Obzirom da je takvu hranu često teško pronaći, možemo upasti u zamku i postati gotovo opsjednuti svakim korištenjem nečega što smatramo da nije korisno ili da je nezdravo. Ovakva opsjednutost čini našem tijelu puno više štete nego što bi to inače bilo. Svi smo čuli da ono u što vjerujemo, to je istina za nas kao i da ono što ne vjerujemo nije istina za nas. Potpuno isto pravilo vrijedi i za prehranu.
Ako na primjer netko koristi samo organsku hranu i dogodi se da je u situaciji da mora koristiti onu koja nije organska, ukoliko je opsjednut štetnošću takve hrane, mnogo veće štete će nanijeti svom organizmu od samo jednog korištenja neorganske hrane nego netko tko stalno koristi hranu koja nije uzgajana po principima organske proizvodnje. Stoga je bitno imati princip – ne računa se ono što radimo povremeno nego ono što uglavnom radimo.

Ukoliko i dalje imamo zebnju ili brigu vezanu za našu prehranu veoma je važno ukloniti ovakve emocije jer nam nimalo ne koriste. To ne znači potpuno ignorirati principe zdrave prehrane nego jednostavno treba raditi najbolje što možemo a sve ostalo što se u to ne uklopi, prihvatiti po gore navedenom principu – da je važno ono što uglavnom radimo, a ne ono što radimo povremeno. Ukoliko vam to ne polazi za rukom, EFT tehnika tj. Tehnika Emocionalne Slobode ima velikih izgleda da vam može u tome pomoći. Isto tako vam ova tehnika može pomoći i da zavolite neku hranu koju ne koristite a znate da bi vašem organizmu trebala. Postoji razlog zbog čega neke vrste hrane ne volimo. Isto tako postoji i razlog zašto smo na neke namirnice osjetljivi do nivoa alergije. Kada uklonimo negativne asocijacije vezane za tu hranu, ponovo je možemo koristiti. I ovdje EFT može biti ključ za ovakvu vrstu promjene, naravno s adekvatnim nivoom vladanja tehnikom koja čini čuda u znalačkim rukama, bilo nekog tko ga primjenjuje za samopomoć ili u rukama profesionalca.

Jasmina Kovačev

TehnikaEmocionalneSlobode.com

Izvor

 

Leave a Comment

%d bloggers like this: