Zašto ne trebate postavljati pitanje “Kako se mogu promijeniti?” Reviewed by admin on . . „Sloboda od poznatog“ je jedno od najčitanijih i najprevođenijih Krishnamurtijevih djela. Svjesnost, čovjekova potreba i mučen um su ideje vodilje na kojima a . „Sloboda od poznatog“ je jedno od najčitanijih i najprevođenijih Krishnamurtijevih djela. Svjesnost, čovjekova potreba i mučen um su ideje vodilje na kojima a Rating: 0

Zašto ne trebate postavljati pitanje “Kako se mogu promijeniti?”

promjena.

„Sloboda od poznatog“ je jedno od najčitanijih i najprevođenijih Krishnamurtijevih djela. Svjesnost, čovjekova potreba i mučen um su ideje vodilje na kojima autor gradi priču koja za cilj ima da pomogne čitatelju da se oslobodi tiranije očekivanog. Bez obzira koliko godina ima, čovjek  je sposoban da mijenjajući sebe utječe i promijeni cjelokupnu strukturu društva i njegove međusobne odnose.

Vitalna potreba za promjenom, kao i prepoznavanje njezine esencijalne mogućnosti predstavljaju suštinu Krishnamurtijeve poruke u „Slobodi od poznatog”

Misao je tako vješta, tako pametna, da narušava sve za vlastitu ugodnost.

Jedina sloboda je sloboda od poznatog.

Čovjek koji kaže: Želim da se promijenim, recite mi kako,“ zvuči veoma iskreno, veoma ozbiljno, ali on to nije. On želi autoritet i nada se da će taj autoritet uspostaviti red u njemu. Međutim, pitanje je da li autoritet ikada može uspostaviti red u njemu. Red koji je nametnut izvania uvijek mora izazovati nered. Možda možete shvatiti ovu istinu razumom, ali možete li je primijeniti tako da vaš um više ne projicira bilo kakve autoritete, autoritete u smislu knjige, učitelja, žene ili muža, roditelja, prijatelja ili društva? Budući da oduvijek funkcioniramo po obrascima ili šabloni, ta šablona postaje ideologija i autoritet. Onog trenutka kada zaista shvatite da pitanje „Kako se mogu promijeniti“ uspostavlja novi autoritet, zauvijek ćete se riješiti autoriteta.

Forensicsoul.com

Leave a Comment

%d bloggers like this: