Zamke lažnog optimizma Reviewed by admin on . . Naše emocije nam govore što naša duša želi da znamo. Lažni optimizam nas sprečava da vidimo ono što ne želimo vidjeti , ali ne može nas spriječiti da se spota . Naše emocije nam govore što naša duša želi da znamo. Lažni optimizam nas sprečava da vidimo ono što ne želimo vidjeti , ali ne može nas spriječiti da se spota Rating: 0

Zamke lažnog optimizma

žvaka-optimizam-pesimizam-emocije.

Naše emocije nam govore što naša duša želi da znamo. Lažni optimizam nas sprečava da vidimo ono što ne želimo vidjeti , ali ne može nas spriječiti da se spotaknemo zbog toga što ne vidimo.
Gary Zukav
Okruženi smo lažnim optimizmom, baš kao i pesimizmom onih koji vjeruju da su samo realistični i da su svi ostali jednostavno nedovoljno obaviješteni ili nedovoljno mudri. U stvari, i jedni i drugi su samo na različitim polovima iste igle na kompasu… I jedni i drugi su pod utjecajem izvanjskih događaja puno više nego što im se čini i što žele priznati. Kao što kaže Zukav, lažni optimizam nas sprečava da vidimo. Sprečava nas da se suočimo sa sobom i svojom Sjenom, a bez osvjetljavanja Sjene, nema pravog duhovnog razvoja. Tek kada Sjenu sagledamo, osvijetlimo je i zatim integriramo u sebe, možemo postati cjelovite ličnosti.
Lažni opitmizam nam dakle ne treba bitiniti cilj, niti sredstvo kada idemo duhovnim putem. On nas samo može ometati, jer nam stvara sljepilo za sve ono što nam se ne sviđa, uključujući i neugodne emocije koje često želimo izbjeći verujući da su istinski duhovni samo oni ljudi koji su uvijek dobro raspoloženi i vječito nasmijani.
Neugodne emocije su vrlo važni putokazi na našem životnom putu, one su vodiči koji nam pokazuju da je jedan dio nas uznemiren nekim događajem, što je vrlo važno, jer to znači da je tom dijelu potrebno iscjeljivanje. Ako sve neugodne emocije stalno zatrpavamo osmijehom, i uvjerenjima da trebamo misliti pozitivno, blokirat ćemo sami sebi razvoj, jer će ovi dijelovi još dugo ostati neiscjeljeni.
officeshadow
Prihvaćanje neugodnih emocija i suočavanje s njima i svojim slijepim mrljama, nikako ne znači da ćemo se pretvoriti u negativnu osobu, koja u svemu vidi pre problem nego šansu i za koju je svijet neprijateljsko mjesto. Ovo je druga krajnost, a kao i uvijek pravo rješenje je u postizanju ravnoteže. Preduvjet za postizanje unutarnje ravnoteže je da prihvatimo odgovornost za svoj život i sve što nam se događa, naravno i za svoje neugodne emocije. Kada ih prepoznamo, a to se nekada neće dogoditi, možemo im poželjeti dobrodošlicu, prihvatiti ih i pokušati otkriti na koji naš neisjceljen ili nedovoljno isjceljen dio ukazuju. Nećemo naravno uvijek prepoznati uzrok ovih emocija, ali dovoljno je i samo prihvaćanje odgovornosti za njihov nastanak.
Ključno je dakle da nikoga ne okrivljujemo (ni sebe, niti druge ljude, niti okolnosti) za njihov nastanak. Samo da budemo svjesni da u nama postoji dio koji je neiscjeljen i na koji nam neka emocija (ili emocije) ukazuje. Ovo je često dovoljno da dovede do smanjenja tenzije koju obično izazivaju neugodne emocije. Prihvaćanje emocija, kakve god da su u tom trenutku, ljekovito je, jer nam patnju u stvari svara pogrešno uvjerenje da je ta emocija ,,loša,, ili ,,neprihvatljiva,, za nas ili za osobu kakva želimo biti. Nema neprihvatljivih niti loših emocija, one su samo naši vjerni vodiči ka samospoznaji i ispunjenom životu.
-Suzana Vemić, psih

centarprozor.com

Leave a Comment

%d bloggers like this: