Važno pitanje u vašem životu: Jeste li istinski radosni, sretni i u miru? Reviewed by admin on . . Cjelokupni smisao samospoznaje je u odbacivanju s našeg izvornog bića svog suvišnog i nepotrebnog tereta koji nas pritišće i sprječava da budemo ta lakoća, ra . Cjelokupni smisao samospoznaje je u odbacivanju s našeg izvornog bića svog suvišnog i nepotrebnog tereta koji nas pritišće i sprječava da budemo ta lakoća, ra Rating: 0

Važno pitanje u vašem životu: Jeste li istinski radosni, sretni i u miru?

samospoznaja-mir-radost-sreća.

Cjelokupni smisao samospoznaje je u odbacivanju s našeg izvornog bića svog suvišnog i nepotrebnog tereta koji nas pritišće i sprječava da budemo ta lakoća, radost i bezbrižnost postojanja koja već po svojoj prirodi jesmo. Slično kao što se i brod, da bi postigao veću brzinu mora riješiti suvišnog tereta, tako se i mi moramo riješiti svih utega osobnosti koji nas drže u stanju očaja i patnje da bismo mogli živjeti u punom smislu te riječi i uživati u ljepoti života i svega što on jest.

Jer, na kraju krajeva, kad se sve oduzme i zbroji, jedino pitanje koje je doista važno u našem životu je – jesmo li istinski radosni, sretni i potpuno zadovoljni samima sobom i svojim životom baš u ovom trenutku? Je li naše postojanje ispunjeno ljubavlju ili strahom? Prožima li naše životno iskustvo spokoj i duboki mir ili smo opterećeni brigom, tjeskobom i vječnom neizvjesnošću od sutrašnjice?

Ako je odgovor na ovo pitanje “NE”, tada je potrebno zapitati se – zašto nismo i vidjeti u čemu zapravo leži problem? Jer, ako svi po svojoj prirodi težimo sreći, radosti i miru a nikako ih ne uspijevamo doživjeti unatoč svom uloženom trudu i volji, tada je očigledno da u samoj postavci stvari nešto ne funkcionira onako kako bi trebalo. Mora da je ključni problem u pogrešnom shvaćanju onoga što mi jesmo i u poistovjećivanju s nečim što je u suprotnosti s našom prirodom. U nizu pogrešnih pretpostavki i uvjerenja o tome tko smo mi i što život jest koje smo jednostavno prihvatili kao ISTINITE i SVOJE BEZ PROPITIVANJA i koje sada zauzvrat određuju način na koji mislimo, ponašamo se i doživljavamo taj isti život. Predugo smo učili poistovjećivati sebe s umom i odatle proizlaze svi naši problemi.

Toliko smo pozornosti, vremena i energije u životu uložili u tu ideju da smo mi osobe da sada nismo sigurni što nas čeka ukoliko sve to odbacimo – to nam djeluje previše riskantno jer vjerujemo da je to jedino što postoji, to je jedino što znamo. Upravo je zato svrha duhovnosti odvojiti malo vremena da otkrijemo i pogledamo, što smo mi IZVAN granica tog identiteta osobe? Što smo mi baš sada, bez imena i prezimena, bez prošlosti, bez budućnosti? Nismo li jednostavno postojanje koje uživa u radosti svog vlastitog bivanja? Jer, jedno je znati mentalno da nismo ego, da nismo osoba, na pojmovnoj, konceptualnoj razini, ali doživjeti punu stvarnost te slobode od osobe i što to iskustveno znači za naš svakodnevni život je nešto sasvim drugo. Mnogi ljudi smatraju da će gubitkom ega i osobe izgubiti sebe. Ne mogu razumjeti u čemu je smisao života ako se ne postiže, ako se ne teži, ako se ne ostvaruje više, ako nema usavršavanja, ako nema očekivanja, gdje je tu onda draž? Vjeruju da će napuštanjem toga biti izgubljeni i da će njihov život izgubiti smisao. Ali baš je u tome varka. Odbacivanjem ega naš istinski identitet ne nestaje, ništa nije izgubljeno, mi i dalje ostajemo MI u punom smislu te riječi, suština onoga što je oduvijek bilo sadržano u osjećaju ja, sva ona esencija dobrote, radosti, ljepote i prirodnosti je i dalje tu, jedino što nestaje je hrpa suvišnih briga, problema i strahova koji ionako nikada nisu bili naši.

Temeljna razlika u životu bića u odnosu na osobu je u tome da se njegov primarni fokus prebacuje s postizanja i očekivanja od budućnosti na bivanje i radost doživljavanja OVOG TRENUTKA.

ZAHVALNOST VODI KA MIRU I PRIHVAĆANJU

Ako se ne osjećamo ugodno u ovom trenutku, ako osjećamo nemir i potrebu da nešto u njemu promijenimo, to je jednostavan znak da ne osjećamo dovoljno zahvalnosti na životu, i da je naša cjelokupna pozornost, umjesto na onome što je ovdje i sada, usmjerena prema onome što NIJE ovdje i sada! Posvješćivanje i prepoznavanje onoga što je ovdje i izražavanje zahvalnosti na tome trenutačno prebacuje fokus naše pozornosti s onoga što nemamo na ono što imamo. Izražavanje zahvalnosti je pokazatelj istinskog životnog bogatstva. Čarolija zahvalnosti je u tome što ona i najvećeg “siromaha” u trenutku čini najbogatijim, jer zahvalan čovjek zna vrednovati i biti istinski zadovoljan s onime što ima u potpunosti, dok nezahvalan čovjek, bez obzira koliko posjedovao uvijek sam sebe doživljava siromašnim, jer u sebi stalno osjeća prazninu i nedostatak nečega, vječno je uskraćen za ispunjenje. Međutim, sa zahvalnošću si uvijek bogat, čak iako materijalno ne posjeduješ mnogo, jer, jednom kad ju iskreno izraziš, ona automatski u fokus tvoje svijesti dovodi još više stvari na kojima možeš biti zahvalan. Tada shvaćaš koliko si već blagoslovljen i bogat samim time što jesi. Istinska zahvalnost je odraz šireg shvaćanja života koje razumije da je pravo mjerilo bogatstva količina ljubavi i radosti koja protječe tvojim srcem svakog trenutka, a ne stanje koje ovisi o statusnim obilježjima i materijalnom posjedovanju.

ISTINSKI MIR IZVIRE IZ LJUBAVI

Postoji zapanjujuća povezanost između Ljubavi i mira. Oni su u neraskidivom međuodnosu, pri čemu jedno iznjedruje drugo i nadovezuje se jedno na drugo. Da bismo mogli voljeti, potreban nam je mir, ali ne možemo biti istinski mirni bez Ljubavi! Izvanjska smirenost može dovesti do mira u određenim rijetkim slučajevima ali isto tako vrlo često može dovesti i do stanja mentalne praznine koja prelazi u dosadu i koja zatim izaziva frustraciju i nemir. Mir je vrlo krhak i nestabilan tamo gdje nedostaje Ljubavi, zato ispada da ga je tako lako izgubiti a tako teško zadržati. Ali zato s Ljubavlju uvijek nepogrešivo dolazimo do mira, on je njezino prirodno odredište. Mir izvire iz Ljubavi i takav mir ustoličuje Ljubav i donosi radost.

Nastavak: Radost je odluka, a ne posljedica izvanjskih okolnosti

Novavizija.blog.hr

 

Leave a Comment

%d bloggers like this: