Stepenice od Boga: Nitko ne može objasniti kako su napravljene ni kako stoje… Reviewed by admin on . . Jedne od najpoznatijih stepenica na svijetu. Naime, priča ide ovako: godine 1872. Jean-Babtiste Lamy, biskup Santa Fe  nadbiskupije naručio je izgradnju kapel . Jedne od najpoznatijih stepenica na svijetu. Naime, priča ide ovako: godine 1872. Jean-Babtiste Lamy, biskup Santa Fe  nadbiskupije naručio je izgradnju kapel Rating: 0

Stepenice od Boga: Nitko ne može objasniti kako su napravljene ni kako stoje…

Loretto-stepenice-Josip-cudo-vjera.

Jedne od najpoznatijih stepenica na svijetu.

Naime, priča ide ovako: godine 1872. Jean-Babtiste Lamy, biskup Santa Fe  nadbiskupije naručio je izgradnju kapele „Gospe od svijetlosti“ o kojoj bi vodile brigu sestre Loretto. Kapelu je dizajnirao francuski arhitekt Antoine Mouly u gotičkom stilu. Također još jedna zanimljivost je ta da je izgrađena na puno manjem opsegu, ali sa velikom sličnosti sa Sainte-Chapelle u Parizu.

No problem je nastao kada je arhitekt iznenada umro, te su naišli na problem nedovršenosti, to jest, da su falile bilo što, što bi vodilo u gornji dio kapele. Sestre su tražile razne stolare koji bi mogli završiti započetu gradnju, ali svi su tvrdili isto. Da je nemoguće izgraditi bilo kakve stepenice na tako malom području, već da je jedini način korištenje ljestava.

Zbog poteškoća penjanja po njima u njihovim haljama, sestre su 9 dana molile St. Josipa za pomoć. Priča kaže da je nakon molitve devetog dana, naišao starac na magarcu i alatom u ruci. Željan rada, ponudio im je pomoć, ali je tražio da ga nitko ne smeta, te se zaključao u kapelu na 3 mj.
Tri mjeseca kasnije, kada je završio gradnju, ljudi nisu mogli vjerovati da su stepenice završene. Naime, nitko nije vidio da je itko starcu donio ikakav materijal za izradu stepenice, a zanimljivo je i to što nigdje u okolici nisu našli drvo od kojega ih je napravio. Štoviše, izgradio ih je bez ijednog čavla. Sve je povezao drvenim klinovima. Priču čini još zanimljivijim to, što niti jedna stepenica nema nikakav potporanj. Sačinjavale su ih 33 stepenice, što je jednako Isusovim godinama.

Još se pretpostavlja se da su stepenice toliko izdržljive zbog  uske i konsntantne veličine pojedine stepenice, što samo po sebi je čini stabilnom. Do danas nije poznato kako je i na koji način, te od kojega materijala starac napravio stepenice.

Izvor

 

Leave a Comment

%d bloggers like this: