“Resetirajte” svoj mozak: Najjednostavniji načini za trenutačan oporavak Reviewed by admin on . . Pad koncentracije je normalna pojava nakon što je mozak duže vrijeme primoran na vršenje zahtjevnih aktivnosti kao što je učenje, ili neka druga vrsta poslova . Pad koncentracije je normalna pojava nakon što je mozak duže vrijeme primoran na vršenje zahtjevnih aktivnosti kao što je učenje, ili neka druga vrsta poslova Rating: 0

“Resetirajte” svoj mozak: Najjednostavniji načini za trenutačan oporavak

odmorite-mozak2.

Pad koncentracije je normalna pojava nakon što je mozak duže vrijeme primoran na vršenje zahtjevnih aktivnosti kao što je učenje, ili neka druga vrsta poslova koji zahtijevaju čisto umni rad.

Kada se dogodi ovaj neminovni pad, koji se može usporediti sa zamorom mišića koji nakon dugih serija jednostavno dođu do otkaza, tada je najbolje posegnuti za nekim od trikova koji će skraćenim putem dovesti do oporavka našeg centralnog kompjutera.

Prošetajte mozak

Pružite svom mozgu šansu da se odmori tako što će doživjeti veliku promjenu, a nju je najjednostavnije izazvati izlaskom u šetnju od nekih 20-ak minuta, što je sasvim dovoljno da se “sistem resetira” i bude ponovo spreman za napore.

Odspavajte

Spavanje je svakako nešto što stoji u direktnoj vezi s načinom funkcioniranja mozga, pa ako želimo da radi na optimalnom nivou, treba mu i osigurati 7 sati kvalitetnog sna dnevno. Posegnuti za ovakvim odmorom je moguće i na kraće periode tijekom dana i može biti dosta efikasno.

Izbacite ga iz standardnog kolosijeka

Kreativnost je nešto što omogućava bolje i kvalitetnije funkcioniranje mozga, a kreativnost se postiže tako što ćete stvari koje inače uobičajeno radite, raditi drugačije. Samim tim izlazak iz uhodanog kolosijeka za mozak će značiti aktivaciju polja zaduženih za kreativnost i razmišljanje iz drugih perspektiva.

Pronađite prirodni bioritam

Ako bolje fonkcionirate ujutro, svoj bioritam uskladite tako da ranije odlazite na spavanje a maksimum moždanih aktivnosti izvlačite ujutro. Ako ste ipak noćni tip, neka vam ne bude glupo promijeniti i način života, barem na određeno vrijeme kako bi na primjer spremili određeni zahtjevni ispit ili dovršili teški projekt koji vas čeka.

Odmorite mozak fizičkim umorom

Fizički umor izaziva psihički odmor, odnosno, izbacivanje sve negativne energije koju ste apsorbirali tijekom velikih psihičkih aktivnosti, najbolje se vrši teškim fizičkim aktivnostima. Savršen primjer za to je trening u teretani. Dovoljno je čak i pola sata fizičke aktivnosti visokog intenziteta da mozak bude potpuno svjež i spreman za nastavak napornih aktivnosti.

Izvor

Leave a Comment

%d bloggers like this: