Radost je odluka, a ne posljedica izvanjskih okolnosti Reviewed by admin on . . Jedna od temeljnih zabluda osobe je u tome što vjeruje da mora nešto učiniti da bi mogla biti sretna i radosna. Ona vjeruje da je radost posljedica nečega što . Jedna od temeljnih zabluda osobe je u tome što vjeruje da mora nešto učiniti da bi mogla biti sretna i radosna. Ona vjeruje da je radost posljedica nečega što Rating: 0

Radost je odluka, a ne posljedica izvanjskih okolnosti

radost-sreća-izbor-duhovnost-ljubav.

Jedna od temeljnih zabluda osobe je u tome što vjeruje da mora nešto učiniti da bi mogla biti sretna i radosna. Ona vjeruje da je radost posljedica nečega što se nalazi izvan nje same. Ali zapravo, radost je odluka! Sva radost je već prisutna u nama kao naša istinska priroda koja samo čeka dozvolu uma da bude slobodno izražena! DOŽIVLJAJ RADOSTI OVISI ISKLJUČIVO O UVJETOVANOSTI NAŠEG UMA! Jedini razlog zbog kojeg nismo radosni i sretni u svom životu je taj što smo uvjetovani smatrati da ona ovisi o nekoj izvanjskoj okolnosti! Prihvatili smo kao istinu i čvrsto se držimo uvjerenja da nam je potreban razlog za radost!

To je najbolje vidljivo na primjeru nogometne utakmice i navijača. Kad netko navija za svoju momčad, automatski, cjelokupna njegova radost i sreća je svedena na uspjeh te momčadi i ovisna o njemu. Igra se devedeset minuta i svi su u strepnji i očekivanju gola. Nitko zapravo ne uživa opušteno u ljepoti same igre i ne raduje se jer su svi fokusirani isključivo na rezultat. Grizu se nokti, uzbuđenje je na vrhuncu, iščekivanje postaje nepodnošljivo. U 89. minuti njihova momčad postiže gol! U tom trenutku, izbija erupcija radosti i razliježe se cijelim stadionom i svi koji navijaju za tu momčad su izvan sebe od sreće.

Dakle, postavlja se pitanje – gdje leži ta radost ili sreća koja je tako snažno eruptirala prilikom pogotka? Je li ona u nogometu, u momčadi koja je dala gol, u lopti ili u postignutom pogotku? Na prvi pogled se čini da je ona u postignutom pogotku, jer se čini da je on izazvao radost! No to je samo optička varka. Pažljivijim promatranjem doći ćemo do spoznaje da je radost već morala biti u samim navijačima jer ju drukčije ne bi bili u stanju izraziti i pokazati! Nešto čega nema ne može se ni pokazati, ne može izaći na vidjelo. Postignuti pogodak je bio samo mentalni okidač koji je olabavio stisak uma i omogućio toj prirodnoj radosti našeg bića koja je vječno tu da se slobodno izrazi. Sad je jedino pitanje, zašto su ti isti navijači morali čekati punih 89 minuta da bi oslobodili tu vječnu radost? Zato jer su sukladno vlastitoj uvjetovanosti tako postavili priču u svojoj glavi. Ograničili su ukupnost radosti na to očekivanje pobjede i to je razlog zbog kojeg ju nisu ranije mogli doživjeti.

Jer, kad bi radost bila u samom pogotku kao takvom, onda bi se svi podjednako radovali. Međutim, pogodak je izazvao radost samo kod navijača koji su navijali za pobjedničku ekipu. Navijači koji su navijali za drugu ekipu nisu radosni. Naprotiv, oni su utučeni i neutješni jer je njihova ekipa primila gol i izgubila!

Dakle, iz ovog je primjera očigledno da radost nije negdje izvana i da ne ovisi o izvanjskim okolnostima, nego o našim očekivanjima. Mi već jesmo radost! Zašto onda čekati da se nešto posebno dogodi da bismo tek onda mogli izražavati ono što već ionako jesmo? Samo zato što smo navikli vjerovati u suprotno. Naša je pozornost od malih nogu usmjeravana na krivo mjesto – prema budućnosti. Nismo odvojili malo vremena da bismo u miru, sami za sebe pogledali i otkrili – što mi uistinu jesmo SADA?

Prethodni članak: Važno pitanje u vašem životu: Jeste li istinski radosni, sretni i u miru?

Sljedeći članak: Život je SADA i ne trebate “postići” NIŠTA

novavizija.blog.hr

 

Leave a Comment

%d blogeri kao ovaj: