Nivo svijesti određuje kakav ćemo život živjeti Reviewed by admin on . . Stanje svijesti je ono što u najvećoj mjeri određuje kakav život ćemo živjeti – kakvog zdravlja ćemo biti, kakvi će biti naši materijalni uvjeti života, tko ć . Stanje svijesti je ono što u najvećoj mjeri određuje kakav život ćemo živjeti – kakvog zdravlja ćemo biti, kakvi će biti naši materijalni uvjeti života, tko ć Rating: 0

Nivo svijesti određuje kakav ćemo život živjeti

nivo-svijsti-kolektivno-djeca-narodi.

Stanje svijesti je ono što u najvećoj mjeri određuje kakav život ćemo živjeti – kakvog zdravlja ćemo biti, kakvi će biti naši materijalni uvjeti života, tko će biti ljudi oko nas i koliko će biti ljubavi u odnosima s njima. Nemamo svi jednake startne pozicije ali “čudni su putevi gospodnji” i oni (većinom) konstruktivni, aktivni, pozitivni… oni koji izazove dočekuju s radošću i željom za razvojem, koji vjeruju da u ljudima uvijek mogu prizvati dio koji razumije jezik ljubavi i mira, oni dovoljno hrabri da sanjaju velike ili bar lijepe snove ali dovoljno mudri da prema njima ne idu glavom kroz zid… oni nekako prije ili kasnije izgrade životnu situaciju u kojoj (većinom) vladaju ljubav, mir i životno zadovoljstvo.

Naravno, mnogo je onih koji svojom sviješću i stavovima lako izgrade materijalnu stabilnost ali ostanu nedorečeni (opet zbog svijesti-stava-odnosa) na polju ljudskih odnosa. I slično i obrnuto. Razne su kombinatorike… Suština rješenja za sve leži u spremnosti na iskrenost prema sebi – to je ona kvaliteta čije prisustvo je obrnuto srazmjerno našoj potrebi da o sebi izgradimo ovakvu ili onakvu sliku. Taj kvalitet se sažima u jednom pitanju: Što je to što ja mogu promijeniti u odnosu prema stvarima, ljudima, situacijama?

Isto je s državama i narodima. Nivo kolektivne svijesti sve određuje. I točno smo bogati onoliko koliko nas ima koji novac gledamo na zdrav način. I točno smo mirni onoliko koliko smo sposobni da prihvatimo stvarnost i konstruktivno se odnosimo prema njoj… I točno napredujemo onoliko koliko smo spremni da se iskreno sagledamo i kažemo: Što je to što (ja) mi možemo promijeniti u odnosu prema ljudima, stvarima, situacijama.

Ogleda li se mjera naše svijesti o ovoj međuovisnosti u iznosima koji se budžetski raspoređuju za kulturu, obrazovanje, zdravstvo, omladinu, sport…? Resorima od kojih, na nivou države, ovisi rad na promjeni nivoa svijesti! Ili bi bar trebalo da ovisi…Može se čuti kako političari s vremena na vrijeme pozivaju na promjenu svijesti ali se ne primjećuje promjena nivoa investicija u duše i tijela i umove. One duše, tijela i umove o kojima ovisi hoće li će situacije s kojima se srećemo biti gledane kao zla sudbina ili čarobni poligon za osobni i kolektivni razvoj. U ovom jedinom životu koji nam je dan. Životu koji može biti čaroban.

Radeći s osnovcima (satovi argentinskog tanga) iskusio sam koliko je malo potrebno da onaj koji bi život proveo u kutu bude omiljeni partner ili da onaj koji ustukne pred svakim izazovom postane odlučni motivator drugih. Imao sam priliku da vidim gdje ih vode već usvojeni stavovi i gdje su srećom skrenuli jer im je netko pomogao da stanu i na njihov dječiji način budu iskreni prema sebi. Takve situacije u vama probude veliki entuzijazam – osjetite koliko bolji svijet može procvjetati iz tih malih bića u kojima buja život. Odjednom vidite svoju zemlju koja je u jednoj generaciji čarobno transformirana. A onda se zapitate: Kako je moguće da oni koji vode državu to ne vide i ne razumiju?

Jednostavno, za prepoznavanje i dubok osjecaj značaja nivoa svijesti i njegovog uticaja na stvarnost oko nas potreban je određeni nivo svijesti.

fenomeni.me

Leave a Comment

%d bloggers like this: