Jeste li čuli za emocionalnu akupresuru i njezine mogućnosti? Reviewed by admin on . . EFT je skraćenica za Emotional Freedom Techniques tj Tehnike Emocionalne Slobode. Pripada jednom novom području koje se zove energetska psihologija. Budći da  . EFT je skraćenica za Emotional Freedom Techniques tj Tehnike Emocionalne Slobode. Pripada jednom novom području koje se zove energetska psihologija. Budći da  Rating: 0

Jeste li čuli za emocionalnu akupresuru i njezine mogućnosti?

eft.

EFT je skraćenica za Emotional Freedom Techniques tj Tehnike Emocionalne Slobode.

Pripada jednom novom području koje se zove energetska psihologija. Budći da je način izvođenja ove tehnike toliko drugačiji od svega što je do sada poznato, možda je najlakše objasniti da je EFT uvjetno rečeno emocionalna akupunktura (psihološka akupunktura) ali bez iglica tj akupresura. Za nju nije potrebno znati koje točke su za što jer je proces tako kreiran da to nije važno.

Suština procesa nije u točkama koje se tapkaju vrhovima prstiju, mada je tapkanje neophodan dio procesa.

Suština je u  mentalnoj povezanosti s točnim aspektom onog što stvara problem tj kako kažemo, stvara energetsko emocionalni poremećaj tj blokadu u našem energetskom sistemu. Uspjeh primene tehnike  tj takozvanog  tapkanja  ovisi prvenstveno o:

  • kompleksnosti problema na kojem se radi,
  • stupnja znanja i iskustva onog tko primjenjuje tehniku,
  • komplementarnih znanja relevantnih za temu na kojoj se radi.

Zato je razumljivo da se rezultati nekada dobiju u roku od 10tak minuta (izuzetno jednostavan akutni emotivni problem) a nekada su potrebni brojni tretmani, a s malim stupnjem znanja, složenim problemom i nedovoljnim komplementarnim znanjima, rezultati često u potpunosti izostaju. Stoga  i postoje različiti stupnjevi edukacije za samopomoć kao i profesionalnu primjenu. Što više znate, više možete pomoći sebi,  a i drugima ukoliko se radi o profesionalnoj primeni. U svakom slučaju EFT profesionalac tj onaj tko uključuje EFT u svoju praksu,  treba posjedovati važeću licencu profesionalne organizacije koja se svake godine obnavlja, jer to tako radi svaka renomirana profesija.

Mada osnivač tehnike kaže: “Probajte EFT na svemu.”, to ne znači da je EFT svemoguć. Ipak, u usporedbi s mnogim drugim pristupima postiže značajno brže rezultate i često rješava i ono što do sada nije bilo moguće.

Mnogo puta sam čula, to nije moguće riješiti, to je „fizički/organiski problem“ ili to sam ja – ne može moja realnost biti drugačija, a ipak  se na kraju dogodi da to baš i nije bilo nerješivo.

Iako je EFT najrasprostranjeniji modalitet energetske psihologije, uvjet za njegovu primjenu nije da osoba koja se obučava bude psihoterapeut ili medicinski radnik, jer ni sam osnivač nije tih sruka, već NLP master i Coach. To ne znači da za profesionalnu primjenu nisu potrebna mnoga dodatna znanja.

Ljepota tehnike je što se zaista može primijeniti u veoma širokom spektru oblasti, a osnova je rad na emotivnom i mentalnom nivou (uvjerenja koja nam štete). To znači rad na emocijama koje su zaglavljene, uvjerenjima koja nas sabotiraju ili nam ne koriste kao i obrascima koji se ponavljaju zbog ovakvih uvjerenja, kako bismo konačno mogli krenuti u željenom pravcu u životu.

Danas se koristi na onom na čemu je teško i povjerovati da se može odraditi, čak i do paničnih napada, bolnih stanja,  mnogih zdravstvenih problema koji, kako kaže osnivač, anegdotalno nestanu jer se omogući prosec samoiscjeljenja nakon uklanjanja emocionalno mentalnih blokada.

Primjena je također česta u svim vrstama coaching-a (sportskog, životnog), u poslovnoj sredini ukoliko znamo kontekst primjene i suštinu problema.

Ponovo se vraćamo da rezultati  ovise o prethodna 3 navedena faktora.

Ljepota primjene EFTa u zdravstvu, bilo da je u pitanju konvencionala ili alternativa/komplementarna medicina, je u tome što se sa svim može kombinirati i efekti su sinergistički i međusobno se podržavaju. Čak se dobijaju rezultati i tamo gdje se ranije nisu dobijali.

Danas je sve veći broj onih u svijetu koji izučavaj ovu tehniku na nivou samopomoći a naravno  onih koji se educiraju za profesionalnu primjenu tehnike. Obzirom da je tehnika nastala u Americi, stoga je i broj onih koji je primjenjuju najveći na engleskom govornom područu.  U Engleskoj je čak postala i dio nacionalne zdravstvene sheme. Može se sa sigurnosti reći je je ovo pristup budućnosti o kojem ćemo sve više slušati.

Ovog proljeća je deveta godina od kada je Jasmina Kovačev  počela svoju pionirsku misiju edukacije EFTa na našim prostorima, koja se od tada održava svake godine u periodu proljeća i samog početka ljeta a nekada i u jesen, kao npr ove godine.  Kako za sebe kaže, “vječiti  je student” i to u najpozitivnijem smislu jer je do sada educirana u 30 različitih tehnika i disciplina, i uvijek je željna  novih znanja. Iako živi izvan zemlje 22 godine, posvećena je donošenju najnovijih svjetskih znanja na prostore s kojih je potekla. Donosi nam kvalitetnu edukaciju kao akreditirana i certificirana EFT Master trenerica renomirane svjetske profesionalne organizacije AAMET na našim prostorima.

Da biste se bolje upoznali s tehnikom, pogledajte www.TehnikaEmocionalneSlobode.com gdje možete dobiti shemu točaka za „tapkanje“ a isto tako i besplatne edukativne video materijale za koji mnogi kažu da su im promijenili život.

Leave a Comment

%d bloggers like this: