Mlijeko od oraha (recept) Reviewed by admin on . . Ako želite da Vam srce i mozak pravilno rade i budu zdravi, jedite šaku oraha dnevno. Tako savjetuju naše bake i djedovi, ali i lječnici. Orasi su bogati omeg . Ako želite da Vam srce i mozak pravilno rade i budu zdravi, jedite šaku oraha dnevno. Tako savjetuju naše bake i djedovi, ali i lječnici. Orasi su bogati omeg Rating: 0
You Are Here: Home » Zdravlje » Prehrana » Recepti » Mlijeko od oraha (recept)

Mlijeko od oraha (recept)

mlijeko-od-oraha.

Ako želite da Vam srce i mozak pravilno rade i budu zdravi, jedite šaku oraha dnevno. Tako savjetuju naše bake i djedovi, ali i lječnici. Orasi su bogati omega 3 i omega 6 masnim kiselinama koje pročišćavaju krvotok i sprečavaju stvaranje tromba i odlična su preventiva protiv srčanog i moždanog udara. Pored toga, oni djeluju i kao snažan antioksidans, jer sadrže značajne količine vitamina E. Visoka koncentracija vitamina B skupine i minerala, prije svih fosfora, magnezija, bakra, cinka i željeza, također su karakteristika oraha. Osim svojih ljekovitih svojstava, oni su i izuzetno kalorični, imaju čak 15% proteina u svom sastavu, pa su vrlo pogodni za prehranu djece u razdoblju razvoja, kao i za prehranu rekovalescenata. Široko se primjenjuju i u kulinarstvu. Mogu se jesti sirovi, a odlični su i za pripremu mnogih salata, umaka, kolača, torti.

ORAHOVO MLIJEKO

Od oraha se može pripremiti mlijeko koje također vrlo pozitivno djeluje na zdravlje ljudi. Blagotvornije je od kravljeg mlijeka, ima daleko bolji okus od sojinog mleka, a u usporedbi sa sirovim orahom, lakše je za probavu. Kao bogat izvor kalcija, magnezija, fosfora, polizasićenih masnih kiselina, šećera i pektina orahovo mlijeko predstavlja pravu energetsku bombu. Ono deluje okrepljujuće, vraća vitalnost organizmu, pomaže u otklanjanju simptoma dugoročne  iscrpljenosti i opće slabosti. Potiče rad živčanog sustava, aktivira moždane stanice i poboljšava pamćenje. Način pripreme je vrlo jednostavan, pa ga svako može napraviti u svojoj kuhinji.

RECEPT

Sastojci:

  • 12 oraha
  • 1 kisela jabuka
  • 1 čaša vode
  • 1 žlica meda

Priprema:

Očišćene orahe prelijte vodom, dodajte prvo med, a potom oljuštenu i na komadiće narezanu jabuku. Sve to izblendirajte i procedite. Dobiveno mlijeko konzumirajte hladno i čuvajte ga isključivo u hladnjaku.

-Dragan Antić

receptizasvakog.com

Leave a Comment