Razgovor s Anđelom čuvarom: Očekivanja Reviewed by admin on . . Razgovor s Anđelom čuvarom 25.05.2006. Skarabej&Martina Zašto se ne mogu odvojiti od očekivanja - Zbog straha. Straha? - Straha od odbacivanja. Nedostatak . Razgovor s Anđelom čuvarom 25.05.2006. Skarabej&Martina Zašto se ne mogu odvojiti od očekivanja - Zbog straha. Straha? - Straha od odbacivanja. Nedostatak Rating: 0
You Are Here: Home » Anđeoska Konferencija » Razgovor s Anđelom čuvarom: Očekivanja

Razgovor s Anđelom čuvarom: Očekivanja

anđeo-čuvar-očekivanja-ljubav.

Razgovor s Anđelom čuvarom
25.05.2006.

Skarabej&Martina

Zašto se ne mogu odvojiti od očekivanja

– Zbog straha.

Straha?

– Straha od odbacivanja. Nedostatak vjere i ljubavi prema samoj sebi čini te nesigurnom. Tu nesigurnost želiš upotpuniti stvarajući sliku o sebi u nekom drugom. Ako taj netko ne ispuni tvoja očekivanja onda je ta odgovornost na neki način prebačena, a opet boli i povrijeđuje. Nitko ne bi smio prebacivati stvaranje slike o sebi u tuđe ruke. Samo potpuno izgrađena osoba, koja je u potpunosti u miru sa sobom, nema očekivanja.

Što da učinim?

– Nauči voljeti sebe. Poštuj sebe. Izgrađuj se svakim danom. Ne potiskuj svoje snage, ne skrivaj nedostatke. Raduj se sa samom sobom. Uči. Pjevaj. Pleši. Smij se. Čitaj. Trči. Voli se.

Ako mi je stalo do nekoga, kako da se odvojim od tog osjećaja, odnosno kako… Ne znam ni kako bih postavila ovo pitanje. Znaš li ti što to mene muči i kako da uopće spoznam što je to?

– Pusti. Pusti da se stvari događaju. Ne pokušavaj kontrolirati ljude i situacije. Ako te nešto povrijeđuje i smeta reci. Onaj tko čini „krivo“ ne može to znati dok mu to ne kažeš. Ako to čini namjerno, otiđi. Mislim da i sama to možeš procijeniti.

Potiče li moja tolerancija ljude da budu previše slobodni? Da me uzmu zdravo za gotovo?

– Sloboda je ili dana ili nije. Ti odluči želiš li ju dati i možeš li tako živjeti. Sloboda je blagoslov koji daješ onome koga voliš. Ako onaj koga voliš nije slobodan to zapravo i nije ljubav. To je „trebanje“ zbog vlastitih nedostataka… Dozvoliti nekome da bude grub, bezobrazan, da podcjenjuje, nije davanje slobode. Ako voliš sebe, daješ nekome slobodu, to ne znači da gubiš i samopoštovanje. O tebi ovisi kome ćeš i koliko pružiti svog prostora. Odluka je ipak tvoja.

Znam. Ali ipak pitam se da li je dobro biti uvijek ljubazan?

– Ljubaznost ponekad može biti skriveni osjećaj slabosti prema nekoj situaciji ili osobi. U nemogućnosti izgovoriti ono što zaista misliš, reći istinu, skrivaš se iza ljubaznosti.

Što da učinim kako se takvo što ne bi događalo?

– Djeluj dok nije prekasno. Reci što te muči. Ponašaj se u skladu sa svojim osjećajima. Ako nešto ne želiš, nemoj to učiniti. Ako imaš želju to učiniti, učini. Ali uvijek, baš uvijek, moraš biti spremna prihvatiti posljedice svoga djelovanja.

Pa baš to i je problem. Bojim se da ne pogriješim.

– Ne postoje pogreške. Postoji samo tvoje gledanje na situaciju. Ništa se ne događa bez razloga, svaka situacija je tu zbog tebe. Svaka je baš kakva treba biti, savršena.

Zar je baš sve moja odgovornost? Zar mogu biti glavni krivac za baš svaki događaj?

– Na neke situacije ne možeš utjecati. Ali u svakoj imaš slobodu izbora kako ćeš reagirati. Tvoj je izbor. Uvijek. Tvoja je slobodna volja. I ne zaboravi. Nikada, baš nikada nisi sama.”

Skarabej & Martina Tišljar Delić

druzenjesandjelima.com

 

Leave a Comment