Veliki pomak: Informoterapija i njezina uloga u upravljanju stanicama živog organizma Reviewed by admin on . Za razliku od energetske razmjene koja ovisi o karakteru energije: električne, kemijske i toplinske, sadržaj informacije ne ovisi o načinu transporta i od tipa Za razliku od energetske razmjene koja ovisi o karakteru energije: električne, kemijske i toplinske, sadržaj informacije ne ovisi o načinu transporta i od tipa Rating: 0
You Are Here: Home » Zdravlje » Alternativne metode liječenja » Veliki pomak: Informoterapija i njezina uloga u upravljanju stanicama živog organizma

Veliki pomak: Informoterapija i njezina uloga u upravljanju stanicama živog organizma

branislava-rakonjac1

Za razliku od energetske razmjene koja ovisi o karakteru energije: električne, kemijske i toplinske, sadržaj informacije ne ovisi o načinu transporta i od tipa energije ili materije koja vrši transport.

Korištenje informacije je problem upravljanja. Što je organiziranija biološki aktivna struktura to je savršeniji i razgranatiji sistem upravljanja. Još su iscjelitelji Tibeta i Kine znali za grupe određenih aktivnih točaka.

Bioaktivnim točkama – BAT koža uvjetno objedinjuje kanale i meridijane. Oni imaju informativno-funkcionalnu vezu s različitim organima i sistemima kroz specifično strukturirane kanale tečne sredine organizma. Informacijski sistem je odgovoran za razmjenu informacija na nivou cijelog organizma vezanu s različitim poljima kako unutarnje sredine tako i vanjskog djelovanja.

Voda

U formiranju strukturnih informacijskih kanala unutar organizma važnu ulogu ima informacijska tekućina osnovne supstance, naročito limfa. Voda je bazna osnova limfe.

Danas je poznato da je voda najvažniji nosač informacijske pameti zahvaljujući njenoj unikatnoj sposobnosti da stvara u sebi različite strukture ovisno o vanjskom djelovanju. Na primjer: djelovanjem kemijskih supstanci ili naizmjeničnih megnetnih polja.

Strukturno organiziranu vodu možemo usporediti s matricom koja odražava osobine unutarnje sredine koja ima svoje biološke osobenosti i stvara mogućnost samoorganizacije živog sistema.

Kakve metode se mogu koristiti u informacijskoj regulaciji zdravstvenog stanja?

Naučna potvrda informacijske terapije nastala je relativno krajem XX vijeka. Korištenje informacijskih mehanizama u liječenju organizma čovjeka često se naziva medicina trećeg milenijuma. Glavna razlika između informoterapije i liječenja farmakološkim preparatima je u korištenju usmjerenog informacijskog tijeka koji određene stanične strukture prihvaćaju i u organizmu se stvaraju endogene supstance koje reguliraju homeostazu.

Kod informoterapije koja je efikasna za sve vrste bolesti koristi se metoda koja obnavlja strukturu stanica. Elemente informoterapije sadrže refleksoterapija, homeopatija, aromoterapija i informacijska fitoterapija.

Znači, informoterapija sadrži osnovne elemente informacija uz pomoć homeopatije i fitoterapije. Važnu ulogu ima osnivač doktor homeopatije Hanemen koji tvrdi da se bolest može spriječiti i liječiti homeopatskim načinom liječenja slično – sličnim. I kod fitoterapije je slična metoda.

U obzir se uzima informacijski faktor, što znači da se izuzima visok stupanj informacijske podobnosti portreta bolesti. Iz toga proizilazi da je maksimalan rezultat liječenja moguć samo u slučaju kompleksne korekcije mehanizma po sadržaju homeostaze (nervnog i humoralnog sistema) vezanih razmjenom kemijske i električne energije i trećeg regulacijskog sistema – informacijskog.

Po ovome gore navedenom napravljen je instrumentalno-programski kompleks DiaCor koji je namijenjen kontroli funkcionalnog stanja organizma čovjeka.

Kompjuterska dijagnostika – DiaCor

Funkcionalno stanje organizma čovjeka zasnovano je na registraciji parametara zonske elektroprovodljivosti istosmjerne struje u različitim segmentima kože i receptornih zona funkcionalno vezanih s određenim unutarnjim organima.

U ovom kompleksu registriraju se ne brzi promjenjivi električni tokovi vezani za nastanak potencijala; djelovanja čija se zbirna registracija vrši metodom elektrokardiografije, elektroencefalografije, miografije, a elektroprovodljivost na osnovu parametara istosmjerne struje u određenim zonama kože. To dozvoljava da se odredi reaktivnost kožnih receptora A i stanje nervnih vlakana B koji učestuju u procesima vegetativne regulacije različitih organa na nivou kvalitetnih pokazatelja zbirnih veličina njihovih membranskih potencijala (osobenost) informacijskih kanala.

Koža

Koža je složeni sistem u kojem je smještena ogromna količina raznih elemenata, stanica, vlakana, nervnih završetaka, receptora, razgranata mreža krvnih i limfnih sudova, vezivnog tkiva, znojnih i masnih žlijezda. Koža vrši svojevrsnu ulogu najveće endokrine žlijezde s vanjskim i unutarnjim  izlučivanjem, koja je direktno funkcionalno povezana sa svim unutarnjim organima, limfnim sistemom i sistemom vezivnog tkiva endokrinim žlijezdama, posebno nadbubrežnom.

Elektroreceptori

Koža čini jedinstven sistem direktne i povratne aferencije organizma preko koje vanjski signali dospijevaju do unutarnjih organa i istovremeno signali bolesti (unutrašnjih organa) odlaze do određenih dijelova kože.

Osobenost informacionih kanala

Osobenost informacijskih kanala u predloženoj metodi određuje se njihovim funkcionalnim jedinstvom po tibetanskim čakrama i kineskim akupunkturnim točkama. Osnovni zadatak predložene metode  funkcionalne dijagnostike nije dostizanje podudarnosti dijagnoze s rezultatima drugih kliničkih metoda dijagnostike. Cilj je prije svega ocjena individualnih mehanizama informacijske regulacije apsolutne vrijednosti elektroprovodljivosti. Registriraju se mikroamperima pri čemu se s različitih nivoa određuje dominantni tip vegetativne regulacije – simpatička ili parasimpatička stabilnost nervnog sistema.

Na određene dijelove kože: čelo, šake i stopala se fiksira šest elektroda kroz koje se registrirae elektični signal jednosmjerne struje niske jačine. Na taj način se vrši registracija stalnog toka 30 vertikalnih pravaca u režimu mnogobrojnih ponavljajućih mjerenja. To omogućava dobivanje prosječnih parametara mjerenja u procesu dijagnostike. Sve s ciljem dobijanja analiza i obrade podataka.

Analiza i obrada kanalno-vektorske elektroprovodljivosti omogućava ocjenu funkcionalnog stanja staničnih struktura. Ovim putem preko kože kao najvećeg organa nervnog (vegetativnog) sistema kao i produžene moždine i cijele kralježnice dobivaju se u kratkom vremenu prosječni rezultati cijelog organizma, to jest stanica u organizmu. U filozofiji ponuđenog hardversko-softverskog dijagnostičkog kompleksa objedinjeni su pristupi alternativnoj, tibetanskoj, kineskoj, ajuverdskoj i akademskoj medicini.

Cimet

Cimet se u zadnje vrijeme nameće kao začin o kojem mnogo govorimo. Dokazana je ljekovitost cimeta kod nekih oboljenja. O cimetu i njegovoj ljekovitosti postoje legende, međutim nitko ne govori o vrstama cimeta niti o štetnosti cimeta. Na našem tržištu se pojavljuju dvije vrste cimeta: cejlonski i kasija (kineski) cimet. Cejlonski cimet je porijeklom iz Šri Lanke koja se nekad zvala Cejlon pa je taj cimet po tome i dobio ime. Ova vrsta cimeta je ljekovita. Njegova imitacija je kasija cimet (kineski) kojeg ima najviše na tržištu jer je mnogo jeftiniji i lošeg kvaliteta. Cimet sadrži tvar kumarin.

Što je kumarin?

Kumarin je sastojak koji se nalazi u mnogim biljkama i njegov unos bi zakonom trebao biti ograničen. Prihvatljivi dnevni unos kumarina je oko 10 mg po kg tjelesne mase. Kasija cimet (kineski) sadrži više kumarina od dozvoljenog, jačeg je mirisa od cejlonskog i boja mu je tamnija. U cejlonskom cimetu kumarin je u normalnim količinama. Povećanim unosom kumarina mogu se oštetiti jetra i bubrezi, pogotovo kod svakodnevne upotrebe. Veoma je teško razlikovati cejlonski cimet od kasija cimeta, pogotovo kada su mljeveni. Ukoliko ih upoređujete možete ih razlikovati po boji, okusu i mirisu.

Kruška

Sok od kruške je među prvim namirnicama koje se nude malim bebama poslije dojenja. Kruška sadrži nizak udio salicilata i benzoata. Sadrži manje alargena od drugog voća i zato se preporučuje djeci koja pate od alergija. Potiče produkciju norepinefrina i serotonina koji podižu raspoloženje. Posjeduje dosta vitamina C i vlakana koja su netopiva što je idealno za regulaciju probave. Prilikom upotrebe se ne guli jer su njeni glavni sastojci ispod kore. Sok od kruške vraća energiju. Oprezni trebaju biti dijabetičari jer sok od kruške sadrži visok udio šećera.

Ananas

Ananas je jako zdrav jer sadrži dosta vitamina. Zovu ga kralj voća. Sadrži vitamine A, E, C i vitamine grupe B, kao i mnogo minerala: kalcij, kalij, magnezij, fosfor, željezo, jod i cink. Od enzima ima veoma važan enzim bromelain koji pomaže razgradnju masnoća i rad gušterače. Ananas pomaže kod raznih upalnih procesa, poboljšava rad crijeva, uništava bakterije i sprječava nastanak staračkih pjega. Kod regulisanja tjelesne težine skida masnoću.

Tko ne bi smio jesti ananas?

Prema starim vjerovanjima ananas ne bi trebale jesti trudnice jer može uzrokovati pobačaj s obzirom da enzim bromelain omekšava cerviks. Ovo se posebno odnosi na nezreo ananas. Isto važi i za papaju. Treba biti oprezan u prvom dijelu trudnoće i tražiti mišljenje liječnika. Ne konzumirati veće količine ananasa pošto može doći do proljeva i samim tim do kontrakcije maternice.

-Branislava RakonjacLeave a Comment