Kada su potrebni suosjećanje i ljubav, nikako savjeti Reviewed by admin on . . Naš život je duhovno putovanje, bili mi toga svjesni ili ne, sviđalo nam se to ili ne. Tijekom putovanja, naše duše prolaze kroz različita iskustva, koja mi p . Naš život je duhovno putovanje, bili mi toga svjesni ili ne, sviđalo nam se to ili ne. Tijekom putovanja, naše duše prolaze kroz različita iskustva, koja mi p Rating: 0
You Are Here: Home » Kolumne » Kolumna psih.Suzane Vemić » Kada su potrebni suosjećanje i ljubav, nikako savjeti

Kada su potrebni suosjećanje i ljubav, nikako savjeti

duhovno-putovanje.

Naš život je duhovno putovanje, bili mi toga svjesni ili ne, sviđalo nam se to ili ne. Tijekom putovanja, naše duše prolaze kroz različita iskustva, koja mi procjenjujemo kao dobra ili loša, lijepa ili manje lijepa, korisna ili potpuno beskorisna… Ipak, sve dok smo na putu, ne možemo ih jasno sagledati, jednostavno zato što smo uronjeni u njih i ne znamo kuda će nas odvesti sljedeći korak, niti što nas čeka iza nekog kuta. Zato je važno da naučimo podjednako cijeniti sva svoja iskustva, ne procjenjujući ih, jednostavno ih prihvaćajući i uživajući u njima koliko god je to moguće.

Iskustva koja doživljavamo na svom putu, za svakoga od nas sasvim su različita, iako se mogu prepoznati neki opći obrasci, odnosno prekretnice zajedničke svim ljudima, slično kao kod odrastanja i sazrijevanja. I baš kao što je slučaj s roditeljima, koji često požele da svoju dijecu zaštite od nekih iskustava kroz koja su sami prošli, a bila su im bolna, postoje osobe koje žele druge zaštititi od iskustava za koja misle da su im nepotrebna na putu duhovnog sazrijevanja. Ovi ljudi su vrlo dobronamjerni, ali jasno je da ne mogu znati jesu li određena iskustva potrebna nekoj osobi, kao što ne znaju ni kako će se ona s njima nositi, niti kuda će je odvesti.

Dakle, svi mi moramo naučiti pustiti druge ljude da dožive svoja iskustva, jer to im u stvari olakšava duhovni razvoj. Ono što možemo učiniti za druge, ako već želimo da im pomognemo da prođu kroz neke teške situacije (čak i one koje mi smatramo nepotrebnim), jest da im  pružimo podršku, odnosno da budemo tu za njih, ne miješajući se u njihova iskustva ili izbore. Kada prolazimo kroz težak period, svima su nam potrebni suosećanje i ljubav, nikako savjeti.

-Suzana Vemić, psih

Centarprozor.com

Leave a Comment