Jasmina Kovačev: Evo zašto je pozitivan stav jako važan u borbi s karcinomom Reviewed by admin on . . Ne volim riječi “borba s karcinomom.” Karcinom je samo pokazatelj alarmantnog stanja i krajnje hitnosti da nešto moramo učiniti sa sobom. Ako nastavimo na nač . Ne volim riječi “borba s karcinomom.” Karcinom je samo pokazatelj alarmantnog stanja i krajnje hitnosti da nešto moramo učiniti sa sobom. Ako nastavimo na nač Rating: 0
You Are Here: Home » Eventi » Jasmina Kovačev » Jasmina Kovačev: Evo zašto je pozitivan stav jako važan u borbi s karcinomom

Jasmina Kovačev: Evo zašto je pozitivan stav jako važan u borbi s karcinomom

karcinom-jasmina-kovacev-eft-meta-zdravlje.

Ne volim riječi “borba s karcinomom.” Karcinom je samo pokazatelj alarmantnog stanja i krajnje hitnosti da nešto moramo učiniti sa sobom. Ako nastavimo na način i putem kojim smo išli do sada, jasno je da nećemo daleko stići. Nisu bez razloga oni koji su preživjeli karcinom, mnogo puta rekli da im je to bio najveći blagoslov u životu, kaže za portal Zdrava i prava Jasmina Kovačev, autorica programa „Biram Život“ koji je namijenjen oboljelima od karcinoma.


 

Teško je tako što reći kad neko dobije dijagnozu i kad je ispred njega velik put, ali treba imati na umu staru izreku “Tko zna zašto je to dobro”. Stoga, nema borbe, nego je potrebna suradnja sa vlastitim tijelom, svojom intuicijom i naravno logikom. A to ništa ne funkcionira ako imamo neisprocesirane emocije zbog dijagnoze koja nam je saopćena. Zato je jedan od prvih koraka, kako riješiti sve svoje emocije vezane za stanje u kojem smo se našli, pa tek onda ići dalje.

Postoji šamanska izreka, čijih principa se držim u svom radu i koja kaže: “Bolest napušta domaćna kada ga ne može više prepoznati.” Stoga, treba krenuti putem postajanja neprepoznatljivim dijagnozi, radom na sebi na svim nivoima našeg bića.

ZAŠTO JE POZITIVAN STAV JAKO VAŽAN?

Suština odgovora na to pitanje je – zbog mentalnog stava. Evo i objašnjenja.

Mentalni stav pokazuje gdje je naš fokus, jesmo li dominantno pozitivni ili negativni, tj. optimisti ili pesimisti. Pozitivan mentalni stav i orijentacija naših misli ka rješenjima je ključ napretka u svemu, što znači i zdravlju. Obrnutno vrijedi za negativni mentalni stav, odnosno dominantno negativan način razmišljanja.

Pesimisti uglavnom stavljaju prepreku na putu k rješenju, traže izgovore za sve, ulaze u ulogu žrtve, ne preuzimaju odgovornost za svoj život, prepuštaju se često životnim stihijama, odlukama drugih koje nakon toga krive ako nešto ne ide kako treba.

Gdje je naš fokus i naše misli, to se često manifestira kao naša realnost. Iako je nekada teško biti pozitivan, to je jedna od najvažnijih komponenata za postizanje zdravlja.

EVO ŠTAO POKAZUJU ISTRAŽIVANJA:

  • Pesimisti imaju veći rizik od rane smrti.
  • Pesimisti postižu slabije rezultate, jer često ne vjeruju da nešto mogu postići, ili da će postići dobar ishod.
  • Pesimisti se često ne drže zdravih principa u  ponašanju.
  • Pesimisti češće osećaju bolove i time potvrde sami sebi negativne programe
  • Pesimisti su mnogo češće na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme.
  • Pesimisti imaju veći šansu da nastradaju u nesrećama.
  • Pesimističke crte mogu dovesti do smanjene sposobnosti rješavanja problema.

Nakon ovog, nadam se da je mnogo jasnija važnost optimizma, posebno ako netko već dođe do stanja u kojem je postavljena dijagnoza koja ima određenu hitnost djelovanja.

Optimizam nije jedini uvjet da bi se netko zaštitio od karcinoma ili da bi ozdravio, ali je često ključni faktor u kreiranju vlasitite realnosti i prije dijagnoze, kao i nakon dijagnoze.

Optimizam govori o kompletnom mentalnom stavu osobe i gdje je usmjeren njen fokus. Optimisti traže rješenje, spremniji su samorefleksiji, bržem osobnom rastu i razvoju, a time brže postaju neprepoznatljivi dijagnozi koja ih je “zadesila”.

Stoga, ako se već radi o dijagnozi, stupanj optimizma u svakom momentu je kao kompas koji pokazuje na koju stranu nam je usmjeren fokus. Gdje je naš fokus, tu ide i naša energija, gdje ide energija u tom pravcu se kreira i naša realnost.

KAKO PROMIJENITI SVOJ MENTALNI STAV OD PESIMISTE KA OPTIMISTI


Mentalni stav, koji je ovako globalno izraženo stanje našeg uma, se ne mijenja od danas do sutra, već je cjeloživotni proces. Uopstalom, rad na sebi je cjeloživotan proces. Što prije krenemo – to bolje, što efikasnije radimo – to bolje, što više radimo – to bolje. Sve smo zadovoljniji, zdraviji, uspješniji, ispunjeniji i sretniji! Dok to ne postignemo kao dominantno stanje, ono što možemo učiniti je, kad nam se javi negativna misao, da svjesno promijenimo fokus na potpuno obrnutu misao. Vremenom, kako radimo na sebi, sve će biti manje potrebe za svjesnom korekcijom.

Naše fizičko i mentalno zdravlje ovisi od naše sposobnosti da se oslobodimo tereta prošlosti koji su doveli do formiranja mentalnog stava koji imamo. Ono što nam se prikazuje kao zdravstveni i mentalni problem za koji tražimo pomoć, samo je vrh ledenog brijega emotivne boli iz prošlosti.  Moramo riješiti taj ledeni brijeg bola prošlosti.

Neki mogu reći da ne možemo promijeniti prošlost, ali ono što je bitno je promijeniti svoj doživljaj prošlosti, a time i našu percepciju. Kako kaže Bruce Lipton: „Promijenite percepciju i promijenit ćete kemijske procese u svom tijelu“.

Ima više načina za postizanja ovog cilja. Moj omiljeni  je EFT jer se u praksi pokazao veoma efikasan, ako znamo što radimo. Odrađivanjem svoje “Procedure ličnog mira”, koja je centralni dio EFT-a, znatno pomičemo kompas od pravca pesimiste ka optimisti. Ovo svaki pojedinac može naučiti kako da radi efikasno na sebi. Edukacije EFTa, jedinstveno vođeni EFT grupni tretmani kao i META zdravlje edukacije su na raspolaganju za zainteresirane.

Jasmina KOvacev 4

Pored redovnog rada na sebi, jednom kad dođe do dijagnoze, potrebno je mnogo više od optimizma koji i dalje ostaje kao bitan faktor.

Kada se radi konkretno o dijagnozi karcinoma, zbog specifičnosti, a na neki način i hitnosti efektivnog rada na sebi, povremeno održavam program „Imam karcinom, pa što Biram život!“ ili „I Choose Living“ na engeskom govornom području.

Cilj programa je uklanjanje najvećih emocionalnih i mentalnih blokada na putu samoiscjeljenja, direktno vezanih za pojedinca. EFT ima bitno mjesto u ovom programu, mada je samo jedan segment ovog transformativnog programa.

Mimo primjene spektra tehnika i metoda, uče se vještine kontrole vlastitog stanja i zaštita od svoje dobronamjerne okoline, koja često nesvjesno učini više štete nego koristi. To su ključne vještine za svakodnevno funkcioniranje na putu iscjeljenja.

Ono što je bitno je da je program komplementaran svakom pristupu iscjeljenja koji podržava organizam i čini sve ostalo još efikasnije. Sinergistički efekat je nešto što je potrebno iskoristiti gdje god možemo.

Stoga, fokus iscjeljivanja koji je često nesrazmerno velik u pravcu prehrane, ili očekivanja magične tabletice ili magičnog štapića, potrebno je proširiti na podršku cijelom biću, posebno na emocionalnom, mentalnom i duhovnom nivou.

Jasmina kovacev 2Jasmina Kovačev je EFT Master Trener, Energetski Psiholog, META-Zdravlje Master Trener, Coach za postizanje vrhunskih dostignuća.

Autorica je knjige „Preobrazite svoje slabosti u snagu” i kreatorica serije edukacija „Okrugla Duga“ kao i programa „Biram Život“ namijenjen onima koje je dotakao karcinomna bilo koji način.

Više o edukacijama Studija za Vrhunska dostignuća na: www.TehnikaEmocionalneSlobode.com

Izvor

 

Leave a Comment