Nemir je vaša kreativna snaga Reviewed by admin on . . Nemir je stalni suputnik života. Težnja za mirom u svijetu projekcija je naše vlastite potrebe za nutarnjim mirom. No ovo nisu svijet i oblik života gdje mir . Nemir je stalni suputnik života. Težnja za mirom u svijetu projekcija je naše vlastite potrebe za nutarnjim mirom. No ovo nisu svijet i oblik života gdje mir Rating: 0
You Are Here: Home » Kolumne » Kolumna Roberta Marinkovića » Nemir je vaša kreativna snaga

Nemir je vaša kreativna snaga

kreativnost.nemir-izvor-mir-ucenje.

Nemir je stalni suputnik života. Težnja za mirom u svijetu projekcija je naše vlastite potrebe za nutarnjim mirom. No ovo nisu svijet i oblik života gdje mir predstavlja vrhovnu vrlinu. Mir nije cilj. Mir je posljedica. Nutarnji mir je varljivi ideal. Zavodi na krivi zaključak i na osude sebe samih.  Krivo je misliti da bi čovjek koji je evoluiran ili visoke svijesti trebao biti u stalnom stanju nepomućenoga mira. Takvom miru možete se približiti ako se zaredite za budističkog monaha te izdržite askezu, takav mir možda steknete nekoliko dana ili sati prije vaše smrti. Kakav uopće mir tražimo? Nije li uistinu odsutnost muke, tjeskobe, patnje i odsutnost straha ono što tražimo, nazivajući to ‘mirom’.

Samo je dragi Bog u svojoj nutrini, zacijelo, u miru; svi ostali dijelovi njega/nje/njih (uključujući i nas ljude) ne postoje kako bi uživali u apsolutnom miru već nečemu drugome. Nazovimo to, konstruktivnim nemirom. To je nemir koji je prirodan za život, jer život je po samoj definiciji i prirodi – tenzija. Život je napetost između energije i otpora, sintropije i entropije, potrošnje i stvaranja, prepuštanja i vezanosti, bezuvjetnog i uvjetovanosti, patnje i lakoće.  Sama vibracija kao temelj materijalnog stvaranja je – tenzija, titraj, frekvencija koja je skladna ili neskladna sa nekih drugim frekvencijama.

Učenje je Bogu zabavno, a učenje ne postoji bez otpora, bez nekakvog konstruktivnog nemira. Naravno, mi ljudi ‘nemir’ povezujemo sa velikom patnjom i tjeskobom, ali ovdje govorim o prirodi ne-mira kao samoj naravi utjelovljenja i ostvarenju njegove svrhe. Oplemenjivanje materije duhovnim vrijednostima i uzdizanje na višu vibraciju – to je nemiran posao. Ako tražimo mir, možda tražimo bijeg. Ili pauzu od pretjerane muke na koju smo se stavili. Ovaj svemir je stvaralački svemir i stvaralački život. Nemojmo zato pretjerano bježati od nemira. Temeljni kontrast između sila koji jeste sami život – stvoren je sa namjerom novog stvaranja, učenja, obduhovljavanja. U svemu stvorenome postoji neka izvorna tenzija, trenje, manji ili veći otpor. On postoji jer je tenzija priroda odvajanja i vraćanja natrag k izvoru. Izvor nema tenzije.

Pretjerani nemir, opsesija i tjeskoba kakve danas postoji simptom su naše niže prirode temeljene na velikom otporu spram bezuvjetne ljubavi ili bezuvjetne naravi. Danas je u nama ogroman i pretjerani nemir, višak neusmjerene energije koju nesvjesno pokušavamo kanalizirati kroz slatku i masnu hranu, kroz video igrice, prazni seks i masturbaciju, sport i vjerski karijerizam, kroz impresioniranje okoline, kroz institucionalni fanatizam, kroz droge i alkohol…naša urođena tenzija postaje nam preveliki zalogaj, a njezin višak ne pronalazi svoj put to pravog stvaralaštva. Zato nailazi na surogate koji stišavaju i troše tu našu izvornu tenziju, izvornu snagu. Bez ideala i pravog idealizma u našim životima naša energija i nemir s kojim smo rođeni ispaljuje u svim smjerovima i stvara mnoge mračne i vijugave uličice. Mnoge od njih vode u bolesti i samouništenje.  Naš temeljni problem ipak nije višak tenzije i nemira, već manjak ljubavi i stvarnih ideala koje tu energiju i tenziju usmjeravaju ka božanskim vrijednostima.

-Robert Marinković

 

 

Leave a Comment

%d bloggers like this: