Kolumna Dane Cvijanovića: Život 2.0 Reviewed by admin on . . Čovjek je najsloženiji „gadget“ na svijetu. Na svijet dolazimo kao "paket" težak oko 3,5kg +/- nešto grama i dugačak pola metra +/- nešto centimetara. Dolazim . Čovjek je najsloženiji „gadget“ na svijetu. Na svijet dolazimo kao "paket" težak oko 3,5kg +/- nešto grama i dugačak pola metra +/- nešto centimetara. Dolazim Rating: 0
You Are Here: Home » Kolumne » Kolumna Dane Cvijanovića » Kolumna Dane Cvijanovića: Život 2.0

Kolumna Dane Cvijanovića: Život 2.0

tata-dijete-odgoj.

Čovjek je najsloženiji „gadget“ na svijetu. Na svijet dolazimo kao “paket” težak oko 3,5kg +/- nešto grama i dugačak pola metra +/- nešto centimetara. Dolazimo u ruke naših roditelja bez ikakvih vidljivih i jasnih uputa u kojima piše kako rukovati s nama. Naime, upute su „upisane“ u samom paketu. Da bi ih naši roditelji mogli pročitati, moraju biti ispunjeni određeni preduvjeti. Svatko od nas je jedinstven pa su tako i upute jedinstvene. Bez obzira što smo jedinstveni, mnoge stvari su nam zajedničke.
 .
Prvi preduvjet da bi naši roditelji mogli čitati naše upute i programe je da znaju čitati svoj vlastiti program. Da bi upoznavali nas prije toga moraju naučiti upoznavati sebe. Ovo im vjerojatno nije nitko rekao pa nisu niti znali da to trebaju činiti, a samim tim nisu imali prilike niti naučiti kako to činiti. Kako glavni preduvjet nije ispunjen pa ne mogu čitati upute, onda metodom pokušaja i pogrešaka otkrivaju kako taj čudan „gadget“ radi. Nekad je to uspješno i dobro, a nekad je to pogrešno i štetno.
.
Ubačeni „virusi“ o životu, sigurnosti, užitku, samopoštovanju, ljubavi, odnosima, kreativnosti, slobodi mišljenja, duhovnosti… (koji su nam svima zajednički, a način na koji ih živimo jedinstveni) miješaju se s našim originalnim programom i utječu i na hardware. Ti „virusi“ oblikuju naš mozak i našu fizionomiju na određen način. Onda taj hardware (mozak i naša fiziologija) dodatno učvršćuju i podržavaju ubačeni „virus“. Originalni program ne radi optimalno, već iskrivljeno.
.
Drugačije će biti oblikovan naš mozak i naše tijelo ako smo u najranijem periodu dobili osjećaj sigurnosti nego ako nismo. Drugačije će biti oblikovan naš mozak i tijelo ako je užitak, sloboda i kreativnost bila dobrodošla, nego ako nije. Drugačije će biti oblikovan naš mozak i tijelo ako imamo osjećaj da smo ok, nego ako imamo osjećaj da nismo.
.
Ono što je trebalo pisati u uputama bi bilo sljedeće:
.
1. Potrebno mi je da si dobro kako bih ja mogao biti dobro. Moraš biti prisutna tijelom i duhom kako bih imao osjećaj povezanosti s tobom. To mi daje osjećaj sigurnosti.
Neprisutnost, zanemarivanje, ignoriranje, grubost, tvoja depresija, anksioznost i stres u meni grade osjećaj nesigurnosti, nepovjerenja, stresa i traume.
I jedno i drugo oblikuje moj mozak, tijelo, način razmišljanja, procesiranja emocija i djelovanja.
2. Sve moje emocije moraju biti dobrodošle i moraš ih dočekati s empatijom. Iziritiranost, skretanje pozornosti, umanjivanje, negiranje, kažnjavanje, okrivljavanje, posramljivanje ili ismijavanje uzrokuju nesposobnost emotivne samoregulacije (najbitnija sposobnost koju imam u životu), šalju poruku da nisam ok i uzrokuju mi osjećaj bezvrijednosti.
Zbog tog stvaram masku (lažno ja) kako bih ti bio prihvatljiv. Dok postanem odrasla osoba uvjeren sam da je to lažno ja ono što ja jesam stvarno. Kad god kažem „Ja sam takav, a nisam onakav“ to je zahvaljujući ovom „virusu“.
.
3. Osim empatije, trebat će ti strpljenje i znatiželja da stvarno upoznaš tko sam ja, a ne da me trpaš u kalupe i nazivaš lijenim, pametnim, divljim, razmaženim… na temelju samo jedne moje osobine.
.
4. Očekujem da budeš nježan i sposoban vođa koji će dozvoljavati sve moje emocije, ali će blokirati (nježno i odlučno) ona ponašanja koja su štetna za mene i okolinu.
 .
5. Dok sam u stresu ne mogu učiti. Tvoja je zadaća umiriti me. Standardne odgojne metode kritikom, kaznom, vikom, ponižavanjem, posramljivanjem, ismijavanjem… povećavaju stres i onemogućavaju mi da učim.
.
6. Ono što govoriš je puno manje bitno od onog što radiš. Ako se dereš na mene zato što ja vičem, ja ću kopirati tvoje ponašanje i neću čuti ono što govoriš.
.
7. Očekujem da me poštuješ od prvog dana, pogotovo ako želiš da ja kasnije poštujem tebe i druge. Presvlačenje i hranjenje nisu aktivnosti koje treba samo što brže odraditi već prilika za povezivanje.
.
8. Moja potreba za igrom i istraživanjem mora biti zadovoljena. Moja živost, senzualnost i seksualnost trebaju podršku, a ne kritiku, posramljivanje ili gašenje života nazivajući me divljakom i pozivajući da se smirim. Na tebi je da stvoriš uvjete gdje je to prihvatljivo ako u kući nije.
.
9. Očekujem da me vidiš i da reflektiraš nazad to što vidiš. Da ti nije smiješno kad mi se sruši kula od lego kockica i da to ne umanjuješ i govoriš da to nije ništa. Perspektiva koju želim da tad imaš je moja, a ne tvoja i da je to što se meni srušila kula od lego kockica isto što i tebi da si dobila otkaz. Kad vidiš da na licu imam osjećaj ponosa, želim ga vidjeti i na tvojem licu. Ne želim tad čuti „Što se praviš važan ili što misliš tko si ti“.
 .
10. Očekujem da mi dozvoljavaš da rastem kroz izazove koje si postavljam i da budeš tu kad mi treba utjeha jer sam se suočio s razočaranjem.
 .
11. Nemoj me gurati u samostalnost prije vremena jer mi to stvara osjećaj nesigurnosti ili lažne nabrijane hipersamostalnosti koja što je veća to je veća rupa nesigurnosti koju prekriva.
.
12. Znam da će ti nekad biti teško i da i ti imaš svoje potrebe i znam da ću ti ići na živce i da ćeš nekad vikati ili me odbaciti, poniziti… Ljudsko si biće i pogriješit ćeš. Bitno mi je da svoju grešku priznaš i da popraviš ono što si pokvarila.
.
… dopišite sami one koje sam zaboravio…
.
Ukoliko ovakve upute nisu bile kraj nas u trenutku našeg rođenja, vrlo vjerojatno je naš originalni program zaražen onim „virusima“ koji su nam ubacili roditelji i ne funkcionira optimalno. Naše lažno ja je prekrilo naše pravo ja, ali originalni program nije izbrisan. Potreban je samo update i čišćenje softwarea od ovih „virusa“ što će dovesti do promjene hardwarea koji će onda podržavati taj novi software koji se onda sam dalje razvija.
.
Jedino što trebate za ovo je je jednog IT stručnjaka koji zna otkloniti ove bugove. Osim toga, trebat će vam iskrenost, strpljenje, pozitivna namjera i upornost kako bi pronašli sve zastarjele programe i bugove koji su vam štetni. Unatoč duboko uprogramiranom i integriranom virusu u originalni program, promjena je moguća. Ne moramo do kraja života živjeti laž tj. NEživjeti i preživljavati.
.
-Dane Cvijanović
.

 

Leave a Comment