Donosimo vam detaljno uputstvo za izradu lugolove otopine

Da biste izradili lugolovu otopinu trebate sljedeće komponente:

a) Kalijev jodid – KI – 10%

b) Jod – I2 – 5%

c) Čistu vodu (što čišća, to bolje, ne smije biti flourida) – ostatak do 100%.

S obzirom da sam to radio prvi put, trebao sam i bocu u kojoj ću držati napravljenu lugolovu otopinu. Iz tog razloga sam kupio bocu od pola litre, a vi naravno možete uzeti i bocu od litre, ili pak 250ml, kako već odlučite. Sama lugolova otopina dosta dugo traje, tj. ne trebate je uzimati puno, tako da znate da ne morate raditi istu u jako velikim količinama.

Gdje to sve nabaviti?

Budući da se kod nas zbog ulaska u EU lugolova otopina više ne može kupiti u apoteci, moramo je raditi. Zato sam je i ja počeo raditi, to je puno jeftinije nego kupovati gotovu. A komponente nabavljamo odakle želimo, znamo i možemo. Ja sam nabavio svoje komponente s eBaya:

a) Bocu od pola litre: 500ml Amber Brown Lab Glass Reagent Bottle w Cap Autoclavable Heavy Wall | eBay

Obratite pažnju da boca mora biti od neprozirnog stakla (amber glass). S bocom sam zadovoljan, debelo staklo, vrlo tamno, puno tamnije nego boce u kojima sam prije kupovao kod nas lugol. Ambalaža u kojoj je boca bila upakirana je bila odlična, tako da nije bilo problema s dolaskom boce iz Kine. Ima i široko grlo, tako da je lako ubacivati komponente u nju, te plastični čep. Ne smije biti metalni čep!!! Jod bi izgrizao metal.

b) Kalijev jodid: 50 grams 1 76oz 99 99 Pure Potassium Iodide High Purity ACS Grade | eBay

Ovdje uzimam 50g, jer radim pola litre (sjetite se, trebamo ga 10%). Ako tražite veću ili manju količinu, možete ga naći i kod ovog prodavača. Prema specifikacijama, ovo je najčišći kalijev jodid.

Stigao je upakiran u posebnu vrećicu koja je bila zatvorena strojno, tako da je mala vjerojatnost da se prospe, što se i nije dogodilo.

c) Jod: 25g 0 88 oz Pure Elemental Iodine Crystals ACS Grade Live Fish | eBay

Ovo je 25g joda, što odgovara 5%, jer radim pola litre. Isti je prodavač, tako da sam sve to dobio u jednom paketu. To sam odredio u narudžbi (add to cart opcija kod obje tvari i zatim narudžba). Također se radi o najčišćoj kvaliteti joda. Došao je u granulama, zapakiran u plasticnoj bocici, koja je bila dodatno zatvorena voskom, te onda to sve stavljeno u istoj posebnoj vrećici kao kalijev jodid. To mi sve izgleda kao adekvatna zastita.

d) Voda. Za nju sam koristio kućni sistem za reverznu osmozu koji daje izuzetno čistu vodu. Ako nemate takav kvalitetan sistem filtriranja vode, nabavite neku drugu čistu vodu, najbolje je ne raditi s vodom iz pipe. Flouridi iz pitke vode uništavaju jod, a to nikako ne želite. Doduse, kod nas se flouridi valjda jos ne stavljaju.

Postupak izrade:

Zapravo je sve vrlo jednostavno.

1. U bocu od pola litre sam dodao koristeći vagu pola litre vode, ćisto da vidim mjeru, budući da sam bocu sada kupio. Tu sam koristio običnu vodu. Ako imate oznaku od 500 ml (ili koliko vec radite), ovaj korak nije potreban.

2. Izlio sam običnu vodu i dodao oko 300ml čiste vode iz sistema za reverznu osmozu. Te sam onda dodao kalijev jodid (svih 50g). Koristio sam vagu za provjeru težine, te sam miješao. Interesantan mi je bio efekt hladenja vode zbog kemijske reakcije. Bas se osjetilo kako se voda ohladila.

3. Kada se kalijev jodid potpuno otopio, onda sam dodao jod u granulama, svih 25g. I dopunio vodu (iz sistema za reverznu osmozu) do 500ml.

Nastavak teksta, zajedno s videom u kojem se detaljno objašnjava i pokazuje postupak, pogledajte na Napravite lugolovu otopinu .

slobodni.net
Naša Facebook stranica: https://www.facebook.com/slobodni.net