Kineska tradicionalna medicina: Pravila pravilne prehrane Reviewed by admin on . . Po taoizmu voće konzumirajte 2 puta dnevno Kako se tijelo osobe mijenja, tako se mijenjaju i njezine potrebe, pa je potrebno da svatko osluškuje svoj organiza . Po taoizmu voće konzumirajte 2 puta dnevno Kako se tijelo osobe mijenja, tako se mijenjaju i njezine potrebe, pa je potrebno da svatko osluškuje svoj organiza Rating: 0
You Are Here: Home » Zdravlje » Prehrana » Načini prehrane » Kineska tradicionalna medicina: Pravila pravilne prehrane

Kineska tradicionalna medicina: Pravila pravilne prehrane

Kineska-hrana-probava-TKM-zdravlje.

Po taoizmu voće konzumirajte 2 puta dnevno

Kako se tijelo osobe mijenja, tako se mijenjaju i njezine potrebe, pa je potrebno da svatko osluškuje svoj organizam i da mu daje miks neophodnih supstanci. Tao dijeta se ne smatra dijetom, već je u pitanju originalan pristup prehrani, ali bez frustracije. Potraga za zdravljem ne mora isključivati zadovoljstvo.

Reduciranjem prehrane ćete biti zdravi, lijepo ćete se osjećati, izbalansirat ćete prehranu, popraviti siluetu, a za samo nekoliko nedjelja ćete vidjeti i promjenu. Neće vam biti teško da se tako hranite i na duge staze.

1. Stavite povrće u centar tanjura (u svakom smislu)

Po taoizmu, biljke prenose energiju prirode. Žitarice (riža, heljda, ječam, kinoa) i mahunarke bi trebale dominirati na vašem tanjuru, na kojem bi, također, trebale biti i alge, tofu, meso ili riba. Povrće koje jedete bi trebalo biti s podneblja u kojem živite. Voće konzumirajte dva puta dnevno, odvojeno od obroka.

2. Izbjegavajte hranu koja potiče inflamatorne procese

Kinezi se klone mliječnih proizvoda, jednostvnih šećera, masnog mesa, masti svih vrsta i agruma. Teški su za probavu, zamaraju organizam i zadržavaju tekućinu u njemu.

3. Kako sjeći i kako kuhati

Ne preporučuje se konzumacija sirove hrane. Komadići namirnica bi se trebali sjeckati na veličinu zalogaja, a povrće se kuha kratko na jakoj vatri u woku, i to na malo ulja. Tako je hrana uvijek puna vitamina i brzo se probavlja. Druga opcija je kuhanje na pari.

4. Ni previše hladno ni previše toplo

„Digestivnu vatru” je vrlo lako omesti hranom čija je temperatura mnogo viša ili niža od tjelesne kao što su hladna pića, sladoledi i vrela juha. Idealno bi bilo konzumirati mlaku hranu na sobnoj temperaturi.

5. Pijte na pravi način

Konzumirajte više od jedne litre tekućine dnevno. Na taj način ćete snabdjeti sva tkiva dovoljnom količinom. Nemojte piti ništa tijekom obroka ili poslije njega, jer tako razrjeđujete želučane kiseline i ometate probavu. Pod dobrim pićima podrazumijevaju se biljni čajevi, zeleni čaj i obična voda. Čaj bi trebao biti na temperaturi od 70 °C, nikako topliji. Zaboravite na kavu, gazirano, alkohol i kupovne sokove.

6. Pravilno žvačite

Šrobava započinje u ustima zahvaljujući enzimima iz pljuvačke. Svaki zalogaj bi trebalo sažvakati 15 do 20 puta, a to je sasvim dovoljno da smanjite unos hrane i vremenom izgubite koji kilogram.

7. Prekinite grickati

Kada stalno nešto jedete, digestivni trakt ne miruje. Iako stalno radi, ne ubrzava se, nego se, naprotiv, usporava. Dolazi do gomilanja neželjenih kilograma, dobiva se osjećaj težine i dolazi do poremećaja u probavi. Između obroka/užina bi trebalo biti pet-šest sati. Večernji obrok bi trebao biti lagan, a u slučaju napada gladi najbolje je pijuckati biljni čaj.

8. Prestanite jesti nezdrave namirnice

Potpuno ignorirajte bijelo brašno, peciva, čokoladu, krekere, kokice, slatkiše, džem, sladoled i sve industrijske slatkiše.

9. Jedite pomalo

Tao dijeta podrazumijeva da ne preopterećujete stomak. Napunite samo 75% njegove zapremine: polovicu čvrstom hranom, četvrtinu tekućinom, a četvrtina neka ostane prazna. Treba jesti u tišini, da bismo bili potpuno svjesni onoga što jedemo. Hrani se treba posvetiti, baš zato što zahvaljujući njoj živimo.

Izvor

 

Leave a Comment